czeburaszka710 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Też używam szkła do fermentowania , argumenty podobne , choć i nie robię lajbików ale i tak uważam że szkło jest dużo lepsze . W ideale było by KO ale to w przyszłości . Jak komuś wiadra odpowiadają to oki ale pisać że oni najlepsze to bym mocno nie zgodził się . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Ile czasu trzymacie piwo w balonach że obawiacie się utlenienia? Mycie druciakiem słoja? Jaki syf sie tam zbiera? Zlewanie niedofermentowanego piwa do słoja by wytworzyć nadciśnienie, z plastikiem tak nie można? W metryczkach Wam napisali że utlenione w fermentorze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czeburaszka710 Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 (edytowane) Ile czasu trzymacie piwo w balonach że obawiacie się utlenienia? Mycie druciakiem słoja? Jaki syf sie tam zbiera? Zlewanie niedofermentowanego piwa do słoja by wytworzyć nadciśnienie, z plastikiem tak nie można? W metryczkach Wam napisali że utlenione w fermentorze? Sprawa jest prosta możesz trzymać piwo nawet w reklamówkach , mnie bardziej odpowiada w szklanym baonie . Czy ktoś mnie może tego zabronić ? Swoje argumenty przytoczyłem , mycie wiadra mnie zawsze stresuję ( rysy , rowki w deklu , a nawet zamykanie otwieranie tegoż ,plastyk nie koniecznie odpowiedni do dezynfekcji preparatami z chlorem , odporność na uv , banalnie starzeję się ) . Szkło w zasadzie swojej znacznie bardziej odpowiedni materiał do piwa , wina...... . Żeby nie było plastykowe fermentory mam i też pierwsze piwa trzymałem w nich . Na dzień dzisiejszy używane tylko do przelewania przed butelkowaniem i w tym są dość wygodne ( podziałka , otwór na zaworek ) choć jak bym nie był taki leniwy i skąpy to pewnie bym przerobił do tego garnek . Edyta: Jak już pokażą się u mnie jakieś wolne złotówki to na pewno sprezentuję dla siebie kochanego coś w tym stylu http://destylacja.com/pl/p/Fermentator-stozkowy-100L/2007 Edytowane 4 Kwietnia 2015 przez czeburaszka710 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Ile czasu trzymacie piwo w balonach że obawiacie się utlenienia? Mycie druciakiem słoja? Jaki syf sie tam zbiera? Zlewanie niedofermentowanego piwa do słoja by wytworzyć nadciśnienie, z plastikiem tak nie można? W metryczkach Wam napisali że utlenione w fermentorze? Ile czasu? A czasem i rok. Widziałeś kiedyś fermentor po rocznym porterze? Da się to domyć inaczej niż szorując? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 NaOH albo gorące oxi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Myślisz, że to obojętne dla plastiku? Poza tym ile tego trzeba wlać, żeby dotykało całych ścianek fermentora? Ale jak pisałem, dezynfekcja to temat poboczny. Gdyby do fermentacji lepszy był plastik, to bym fermentował w plastiku, nawet gdyby nie dało się go domyć i po jednym użyciu trzeba by było go wyrzucać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Tak, to obojętne dla plastiku/ szkła, tak, ja i nie tylko ja tak robię, nie, nie musiść wlewać dużo, wystarczy co jakiś czas obracać na dowolny bok. Jak wolisz szorowac i robić sobie rysy - droga wolna. Pytales czy się da zrobić inaczej niż szorowaniem - pewnie se tak, i to jeszcze na wiele innych sposobów (np winiarze do czyszczenia balonów używają pastylek do czyszczenia protez, ale one pewnie też są szkodliwe ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Ile czasu? A czasem i rok. Widziałeś kiedyś fermentor po rocznym porterze? Da się to domyć inaczej niż szorując? W jakim celu trzymać portera przez rok w balonie? Wiem jak wygląda po 2 miesiącach, nie przeszkadza mi to fermentować w tym samym wiadrze Grodziskiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Pisałem już kilka razy, że łatwość mycia to sprawa wtórna i nie o to w tym przede wszystkim chodzi. Może do tego lepiej się odnieście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się