Robin Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Czy ktoś posiada taki słój? Interesuje mnie, ile on ma maksymalnej pojemności pod korek, czyli czy się zmieści warka 20 l na cichą albo lagerowanie, a więc piany nie będzie. http://allegro.pl/balon-do-wina-19l-gasior-szeroka-szyjka-wino-sloj-i5149978887.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Floki Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 jeżeli nie jesteś jeszcze w jego posiadaniu to dołóż parę złotych i kup sobie 25 L. Mam i sobie chwalę. Warka 20L wchodzi bez kombinacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robin Posted April 2, 2015 Author Share Posted April 2, 2015 Chodzi o tlen. A właściwie o to, żeby go nie było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 3 wiadra w tej cenie http://www.biowin.pl/biowin/wino-piwo-destylaty/pojemniki-fermentacyjne/pojemnik-fermentacyjny-20l- Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robin Posted April 2, 2015 Author Share Posted April 2, 2015 Ale wiadra są plastikowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Ale wiadra są plastikowe. No i ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robin Posted April 2, 2015 Author Share Posted April 2, 2015 Plastik przepuszcza tlen, poza tym trudniej go zdezynfekować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekStaszek Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Plastik przepuszcza tlen, poza tym trudniej go zdezynfekować. Nie ukrywam, że z niecierpliwością oczekuję rozwinięcia tej myśli. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Syreniak Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Mam ten słój, 20l, używam do lagerowania i cichej. A wiadro plastikowe jest niestety nie trwałe. Po 55 warkach jego ścianki są chropowate i nie dają się domyć. Ze szkłem takiego problemu nie ma. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Plastik przepuszcza tlen, poza tym trudniej go zdezynfekować. I wszystko jasne, już wiem co przez 13 lat robiłem żle zgoda, Cichus, crosis and 1 other 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robin Posted April 2, 2015 Author Share Posted April 2, 2015 Mam ten słój, 20l, używam do lagerowania i cichej. A wiadro plastikowe jest niestety nie trwałe. Po 55 warkach jego ścianki są chropowate i nie dają się domyć. Ze szkłem takiego problemu nie ma. Ten, czyli 19 l i mieści się 20 l? Plastik przepuszcza tlen, poza tym trudniej go zdezynfekować. I wszystko jasne, już wiem co przez 13 lat robiłem żle I po co ta zgryźliwość? Mam udowadniać, że nie jestem wielbłądem? Plastik przepuszcza tlen, poza tym trudniej go zdezynfekować. Nie ukrywam, że z niecierpliwością oczekuję rozwinięcia tej myśli. Co tu rozwijać? Wszystko chyba jasne co napisałem? Czego konkretnie nie rozumiesz, to wytłumaczę dokładniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Piwo nie powinno stać w wiadrze zbyt długo, jak robisz risa czy lambica warto go przelać do szklanego balona na leżakowanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekStaszek Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Plastik przepuszcza tlen, poza tym trudniej go zdezynfekować. Nie ukrywam, że z niecierpliwością oczekuję rozwinięcia tej myśli. Co tu rozwijać? Wszystko chyba jasne co napisałem? Czego konkretnie nie rozumiesz, to wytłumaczę dokładniej. Zastanawia mnie na czym polega trudność przy dezynfekcji wiadra? Chociaż przepuszczanie tlenu wydaje się być intrygujące. Ja myślałem, że grubość wiadra to uniemożliwia, a tu wychodzi, że człowiek uczy się przez całe życie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robin Posted April 2, 2015 Author Share Posted April 2, 2015 Dezynfekcja to sprawa wtórna. Najważniejsze jest przepuszczanie tlenu, zwłaszcza jak się robi lambiki to ma to znaczenie. Przez rok sporo tego tlenu może przejść. Przy dłuższym lagerowaniu też ma to znaczenie. Nie bez powodu wina robi się w szklanych gąsiorach i dopełnia pod korek nawet wodą, żeby nie zostawić miejsca na tlen. Sławek 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sławek Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Kto nie czytał to polecam http://www.piwo.org/topic/17025-otr-czyli-przepuszczalnosc-tlenu-przez-fermentor/ Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Browary leją piwa w PETy, leżakują w drewnianych beczkach Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekStaszek Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Dobrze, na długie leżakowanie to faktycznie szkło bezpieczniejsze, ale nadal nie wiem co z tym dezynfekowaniem. Według mnie to jedno i to samo, jak coś ma wleźć to i tak wlezie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robin Posted April 2, 2015 Author Share Posted April 2, 2015 Jak w szkło może coś wleźć? Poza tym szkło można szorować nawet druciakiem. Jak sobie to wyobrażasz w przypadku fermentora? Browary leją piwa w PETy, leżakują w drewnianych beczkach Jaki poważny browar leje w PETY? Jaki tam jest termin przydatności do spożycia? Jakie piwa leżakuje się w drewnianych beczkach i po co? Link to comment Share on other sites More sharing options...
WujekStaszek Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Jak w szkło może coś wleźć? Poza tym szkło można szorować nawet druciakiem. Jak sobie to wyobrażasz w przypadku fermentora? Wiesz, w zamknięte wiadro też nic nie wejdzie, infekcja zazwyczaj przyplątuje się przy innych okazjach. To był mały żart z mojej strony, więc proszę o wyluzowaniu i nie braniu wszystkiego na poważnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mrblaha Posted April 2, 2015 Share Posted April 2, 2015 Jaki poważny browar leje w PETY? Jaki tam jest termin przydatności do spożycia? Jakie piwa leżakuje się w drewnianych beczkach i po co? O petainerach słyszałeś? Poczytaj. A w beczkach- choćby Chateau od Artezanów, żeby podać tylko z polskiego podwórka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 No leja w petainery bo piwo jest do szybkiego picia. A jaki ma to zwiazek z przepustowoscia tlenu plastykowego wiadra, w ktorym piwo ma stac miesiacami to nie wiem. W przypadku normalnego piwa pewnie nie zobaczycie roznicy i dlatego mozecie sie madralowac. Ja ze swojej strony polecam na przyklad wyliczenia dotyczace przepustowosci tlenu w poszczegolnych typach metrialu (plastyk/beczka/szklo itd)- mozna je znalezc np w Wild Brews Jeffa Sparrowa. Chyba zreszta juz kiedys to wpisywalem na forum. Ta przepustowosc ma szczegolnie wazne znaczenie przy dzikich drozdzach poniewaz udzial tlenu powoduje produkcje kwasu octowego czyli cos czego do konca nie chcemy w naszych kwasnych piwach. A koledze, ktory zalozyl ten temat wlasnie pewnie o takie piwa chodzi. Ja trzymajac piwo na dzikich drozdzach przez pol roku w plastyku dostalem niezly ocet. Robin kup ten sloj, mam takie 3 - pamietaj ze jesli zakrecisz sloj odpowiednio wczesniej to nad ciecza stworzy sie gazowa poduszka. Czyli zakrec sloj nie kiedy fermentacja jest skonczona ale wtedy kiedy zbliza sie do konca, mozesz kontrolnie lekko sprawdzac odkreacajac korek maly czy czasem gazu nie ma za duzo zeby balkon nie pekl. Podobnie postap w przypadku fermentacji wtornej (jesli planujesz zadac bakterie/drozdze na cicha) czyli zlej piwo z glownej jeszcze przed koncem fermentacji tak zeby troche co2 sie jeszcze wyprodukowalo i wypelnilo przestrzen nad ciecza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robin Posted April 3, 2015 Author Share Posted April 3, 2015 Jaki poważny browar leje w PETY? Jaki tam jest termin przydatności do spożycia? Jakie piwa leżakuje się w drewnianych beczkach i po co? O petainerach słyszałeś? Poczytaj. A w beczkach- choćby Chateau od Artezanów, żeby podać tylko z polskiego podwórka. Nie muszę czytać, bo sam mam kilka w domu. Tylko na ile dni oni leją tam to piwo i w jakim celu? Bo chyba nie leżakowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robin Posted April 3, 2015 Author Share Posted April 3, 2015 Robin kup ten sloj, mam takie 3 - pamietaj ze jesli zakrecisz sloj odpowiednio wczesniej to nad ciecza stworzy sie gazowa poduszka. Czyli zakrec sloj nie kiedy fermentacja jest skonczona ale wtedy kiedy zbliza sie do konca, mozesz kontrolnie lekko sprawdzac odkreacajac korek maly czy czasem gazu nie ma za duzo zeby balkon nie pekl. A jak jest z objętością całkowitą? Mieści te 20 l? A jak działa ta pseudorurka fermentacyjna (kapturek)? Daje radę czy lepiej tego nie używać? Czytałem, że woda szybko wysycha. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 Co do objetosci sie nie wypowiem bo nie mierzylem nigdy. Nie uzywam kaptura - po prostu nie dokrecam do konca malej nakretki (tam jest taka mala nakretka w zestawie na szczelne zamkniecie) podczas fermentacji wiec gaz znajduje ujscie - kiedy fermentacja zwalnia nakretke dokrecam do konca i potem tylko lekko ewentualnie kontrolnie odkrecam ze 2-3 razy zeby upuscic gaz/skontrolowac czy nie ma go za duzo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
WiHuRa Posted April 3, 2015 Share Posted April 3, 2015 (edited) Objętość słoja jest liczona po sam rant szkła. Jeśli ktoś chce robić fermentacje burzliwą to 20l max to 25l słoju, ~15l w słoju 19l a i tak piana może wyjść. Dlatego słój lepiej sprawdza się do piw długo leżakowanych (kilka miesięcy lub dłużej) tudzież do lagerowania. Edited April 3, 2015 by WiHuRa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now