Skocz do zawartości

Browar "Hoppy Hill"


Rekomendowane odpowiedzi

Ok pora się zabrać na poważnie za robienie notatek. Za nic nie chce mi się przepisywać starych przepisów, więc tylko krótka lista i postaram się być już na bieżąco. 

 

 

Warka 1: American Stout (z puchy)

Warka 2: American Pale Ale (z puchy) 

Warka 3: American Stout (z zacieraniem)

Warka 4: AIPA

Warka 5: Black IPA

Warka 6: American Wheat

Warka 7: Wędzone

Warka 8: Black IPA

Warka 9: Imperial IPA

Warka 10: Witbier

Warka 11: Saison IPA

Warka 12: Ciemna pszenica

Warka 13: Saison

Warka 14: Pszenica

Warka 15: Imperial Saison

Warka 16: AIPA

Warka 17: Saison IPA

Warka 18: Bitter

Warka 19: IPA

Warka 20: American Pale Ale

Warka 21: Russian Imperial Stout Rum Barrel-Aged

Warka 22: Saison

Warka 23: Abbey Tripel

Warka 24: Saison

Warka 25: Blonde

Warka 26: Belgijska Żytnia IPA

Edytowane przez ogniskowicz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

17.10.2014 #Warka2  American Pale Ale #Drunk Ale

 

Pierwsza warka we współpracy z przyjacielem (a współpraca trwa aż do dziś) i zarazem pierwsza i ostatnia z regularną pijatyką w trakcie. Doszło do tego, że nie pamiętam (!) zadawania drożdży. Skończyło się (nadal bez chłodnicy) tylko minimalną infekcją (aromaty tropików i cytrusów mieszały się z zielonym jabłuszkiem). Ostatnia warka warzona z puszek. 

 

Słody: 

2 puchy jasnego ekstraktu słodowego ze Strzegomia 

Chmielenie

60' Amarillo   10g

      Summer  10g

      Citra         10g

20' Amarillo   20g

      Summer  20g

0'   Citra         25g

 

Na zimno: Amarillo, Summer i odrobina Citra (nie pamiętam dokładnie ile - notatki szwankowały)

Wyszło 21 l brzeczki o blg 14.  

Zadano drożdże safale - 05

 

Fermentacja burzliwa - 7 dni

Fermentacja cicha - 7 dni

Zabutelkowano z 110g cukru

 

Wypito i zapomniano.

 

 

18.10.2014 #Warka3  American Stout  

 

Pierwsza warka robiona z zacieraniem słodu. Ostatnia bez chłodnicy. 

 

Słody

6kg   pilzneński (weyermann)        80.0 %        1kg   monachijski                   13.3 %        0.5kg barwiący                      6,7

Zacieranie

 

na lenia - 60 minuty w 66 stopniach - później mash out

 

Gotowanie 70 min

60' Chinook 20g

      Citra        20g

20' Simcoe   20

10' Citra        10

      Simcoe 10

0'   Simcoe  20

 

 

Na zimno (znów notatki zawodzą) była Citra i Simcoe

 

 

Wyszło 21l brzeczki o blg 17. Zadano drożdżami Saf - 05

 

Ostatnia warka (na szczęścia bez chłodnicy) spędzona głównie na walce z robactwem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze warki robione już na poważnie. Przede wszystkim porządnie zaplanowane i wykonane bez tej paniki, która cechowała pierwsze wypusty browaru. Dodatkowym i chyba największym upgrade'em było zakupienie chłodnicy.

Jedziemy

 

#Warka4  New Zealand India Pale Ale  #Diabeł Tasmański

 

Zasyp

Pale Ale Weyermann                6kg

karmelowy belgijski jasny         0,2 kg

 

Zacieranie

64'  - 70 min

76'  - 10min

 

Gotowanie

70min

60'  Pacific Gem  20g

       Rakau            20g

       Kohatu           20g

10'  Pacific Gem  10g

       Rakau            10g

       Kohatu           10g

5'    Rakau            20g

       Kohatu           20g

Chmielenie na zimno - Rakau i Kohatu po 50g

 

Wyszło 21 l brzeczki o blg 17

Zadano drożdże saf 05

IBU 72

alkohol 7,1

 

 

Pierwsze piwo, z którego byliśmy w pełni zadowoleni. Owocowe, goryczkowe, normalnie IPA jak marzenie jak na 4 warkę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

#Warka5 Owsiana Black IPA

 

Zasyp

  • pale ale  - 7 kg
  • carafa II  - 0,5kg
  • czekoladowy - 0,5kg
  • płatki owsiane - 0,5kg

Zacieranie

  • 660 - 60 min
  • 760 - 10 min

Chmielenie

  • Cascade 20 g - 60min
  • Chinook  20g - 60 min
  • Columbus 20g - 60min
  • Cascade 20g - 15min
  • Columbus 20g - 15min

 

Odebraliśmy 30 litrów brzeczki 17BLG.

Schłodzone w 40 minut chłodnicą zanurzeniową. Zadano drożdże uwodnione Safale US 05

 

Fermentacja burzliwa - tydzień

Fermentacja cicha - 2 tygodnie

 

Chmielenie na zimno

  • Cascade 50 g - 2 dni
  • Citra 50g - 2 dni

Zabutelkowano z 110 g cukru.

 

Powiem szczerze - piwo niedopracowane, choć posiadające swój urok. Może stanowić bazę na przyszłość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#Warka6 American Wheat

 

Nie chcę dużo pisać o tym piwie. W zamyśle zasyp 50/50 pilzno i pszenica. Chmielenie głównie na ostatnie 20 minut Amarillo. Dodatki - skórka pomarańczy na ostatnie 5 minut gotowania. Piwo przy zlewaniu na cichą prezentowało się znakomicie. Niestety gapiostwo (przy ściąganiu pokrywy wlałem niechcący zawartość rurki fermentacyjnej) spowodowało książkowo rozwijającą się infekcję. Nie dość że piwo rozpoczęło kolejną fermentację na cichej, to po zabutelkowaniu (ach te nadzieje, obecnie będę wiedział żeby od razu takie coś lać w kanał) jeszcze dawało minimalną nadzieję. Po otwarciu pierwszej butelki wprawdzie bez gushingu, natomiast z aromatem zgniłego jaja.

 

Pierwsza infekcja zaliczona (piwo warzyłem w grudniu 2014 roku).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Warka 23 - Abbey Tripel

 

 

Zasyp

  • pilzneński           7,5 kg
  • pszeniczny             1kg
  • carahell               0,5kg
  • carapils/dextrine 0,2kg
  • cukier kandyzowany jasny - 1kg

Zacieranie

  • 640 - 45 min
  • 72- 10 min
  • 76- 10 min

 

Odebrane 35 litrów brzeczki.

 

 

Gotwanie

  • Galaxy      5g brzeczka przednia
  • Columbus 5g brzeczka przednia
  • Citra         5g brzeczka przednia 
  • Galaxy      5g - 60min
  • Columbus 5g - 60min
  • Citra         5g - 60min
  • Galaxy      20g -10min
  • Columbus 20g -10min
  • Citra         20g -10min
  • Galaxy      20g -1min
  • Columbus 20g -1min
  • Citra         20g -1min
  • cukier kandyzowany biały - 1kg - 15min
  • mech irlandzki 10g - 15min

 

Łącznie 32 litry brzeczki 19,5 blg

 

Zadano 200ml gęstwy Wyeast 3711 (odebranej 3 dni wcześniej z saison 14blg)

 

Fermentacja burzliwa - 3 tygodnie

 

Fermentacja cicha - 4 tygodnie (przedłużona ze względu na wyjazd urlopowy)

 

40g Galaxy na ostatnie 4 dni. Zabutelkowano z 200g glukozy. Łącznie 55 butelek. 

 

Zapowiada się pięknie ! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 24 - Saison

 

 

Zasyp

  • pilzneński          2kg
  • pszeniczny       0,2kg
  • platki owsiane  0,1kg
  • płatki żytnie     0,2kg

 

Zacieranie

  • 660 - 45 min
  • 72- 10 min
  • 76- 10 min

 

Odebrałem 17 litrów brzeczki 10 blg

 

Gotowanie

Citra                7g  - 60min

Nelson Sauvin   10g - 5min

Nelson Sauvin   20g - 1min

 

 

Zadane 100ml rzadkiej gęstwy Wyeast3711 (zbiór po Triplu)

 

 

Wyszło strasznie mętne i zbyt goryczkowe. Po zadaniu drożdży męki 4 tygodniowej fermentacji burzliwej i niezbyt obiecujący zapach. Obawiałem się infekcji, ale na cichą zeszło zaskakująco klarowne. Po zlaniu znad drożdży zaskakuje aromatem agrestu i winogron. W smaku przypomina nieco lekkie młode białe winko. Wrzuciłem na temperaturę około 10 stopni. Za tydzień jeżeli bedzie ok to dostanie 20 gram Nelsona na cichą. 

Edytowane przez ogniskowicz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 25 - American Blonde


 


Zasyp


  • pilzneński            2kg
  • pale ale            2,5kg
  • platki owsiane  0,2kg
  • płatki jęczmienne  0,1kg
  • pszeniczny            0,2kg

 


Zacieranie


  • 660 - 50 min
  • 72- 20 min
  • 76- 10 min

 


Odebrałem 35  litrów brzeczki 10 blg


 


Gotowanie


Chinook  5g  - 60min


Mosaic    5g  -  60min


Chinook  15g  - 10min


Mosaic    15g  - 10min



Chinook  10g  - 5min


Mosaic    10g  - 5min


Chinook  10g  - 1min


Mosaic    10g  -  1min


Chinook  10g  - 0min


Mosaic    10g  - 0min


 

 


Odebrane 32 litry  brzeczki 12 blg


 


Zadane litrowym starterem FM26 Belgijskie Pagórki bujanym 24 godziny na mieszadle magnetycznym.


 


 


Po 24 godzinach bulka jak z karabinu maszynowego :)


Edytowane przez ogniskowicz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 26 - Belgijska żytnia IPA

 

Zasyp

  • pale ale    5,5kg
  • żytni             1kg
  • carared     0,4kg
  • crystal150 0,1kg

 

Zacieranie

  • 650 - 60 min
  • 72- 10 min
  • 76- 10 min

 

Odebrałem 35  litrów brzeczki 15 blg

 

Gotowanie

Columbus  25g  - 60min

Simcoe      25g  -  60min

mech irlandzki 8g - 15min

Cukier kand. 250g  - 15min

Palisade     25g  - 15min

Simcoe       25g  - 10min

Palisade     25g  - 10min

Simcoe       25g  - 5min

Palisade     25g  - 5min

Citra           20g  - 5min

Simcoe       25g  - 1min

Palisade     25g -  1min

Citra           20g - 1min

 

 

Odebrane 32 litry  brzeczki 17 blg

 

Zadane rzadką jednodniową gęstwą FM26 (zbiór po blondzie) - 200ml

Nie dość, że bulka to jeszcze ładnie pachnie, na cichą albo kolejna porcja Simcoe, albo Amarillo, albo i to i to :)

 

W międzyczasie zabutelkowałem lekkiego saison single hop Nelson Sauvin i aromat jest fantastyczny, cała dobroć tego chmielu wyszła, za tydzień - dwa pierwsze testy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zasyp pale ale 5,5kg żytni 1kg carared 0,4kg crystal150 0,1kg

 

 

Odebrane 32 litry brzeczki 17 blg

 

gratuluję wydajności 98% przy takim zasypie :facepalm:

Zmień areometr/refraktometr czy co tam co innego (wagę, termometr) bo coś Cie mocno kłamie.

 

 

 

Zadane rzadką jednodniową gęstwą FM26 (zbiór po blondzie) - 200ml

 

Nie dość, że bulka

Ja myślę, że jednak to było za mało tej gęstwy.

 

 

 

Belgijska żytnia IPA

 

 

Gotowanie Columbus 25g - 60min Simcoe 25g - 60min mech irlandzki 8g - 15min Cukier kand. 250g - 15min Palisade 25g - 15min Simcoe 25g - 10min Palisade 25g - 10min Simcoe 25g - 5min Palisade 25g - 5min Citra 20g - 5min Simcoe 25g - 1min Palisade 25g - 1min Citra 20g - 1mi

 

No belgijska to tylko po drożdżach i kto wie czy to będzie wyczuwalne? :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do ilości gęstwy - była świeżutka, jednodniowa, po lekkim piwie, Mr Malty wyliczył idealnie 200 ml. Ruszyło, piana jest, fermentacja trwa w najlepsze, więc albo zrobiłem to dobrze, albo mi się poszczęściło :) 
Co do wydajności - od 2-3 warek rzeczywiście mi mocno zawyża, czas na refraktometr - jakieś propozycje ? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.