Grabarz Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Witam. Zamierzam uwarzyć coś między RISem, a stoutem. Celuję w ok. 20 litrów i 19 blg. Słody ze Strzegoma: (69%) 5,5 kg Pale ale (10%) 0,8 kg Czekoladowy 1200 (10%) 0,8 kg Karmelowy 300 (6%) 0,5 kg płatki owsiane (5%) 0,4 kg Jęczmień prażony 30 g Marynka 60' 25 g Cascade 20' 25 g Cascade 10' 25 g Cascade 5' (chmielenie jeszcze do przemyślenia, ale generalnie planuję lekką goryczkę od chmieli i lekkie smaki i aromaty od amerykańców). Drożdże: Danstar - Nottingham Moje pytania odnośnie powyższego: 1) Czy 8 kg zasypu przy 30 l garze nie będzie za gęsto? Może lepiej trochę zmniejszyć zasyp i gotować 90 min? Zależy mi na ok 19 blg. 2) Chcę uzyskać dużą paloność, czy dzięki powyższej proporcji taką uzyskam, czy lepiej coś zmienić? 3) W jakiej temperaturze najlepiej zacierać to piwo, na słodko czy wytrawnie? Proszę o pomoc i o inne sugestie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Zacieraj na wytrawnie, i tak z takiej ilości słodów będzie słodko. 8 kg Ci się raczej nie zmieści, lepiej dłużej gotować albo poratować się ekstraktem, w skrajnym wypadku cukrem, może być brązowym. Może być problem z filtracją 8 kg, chyba że na dwa wiadra albo na dwa razy. RISy chmieli się trochę mocniej, tym bardziej że piwo będzie wymagało leżakowania i wtedy część aromau straci. Ja osobiście bym zdjął po 200 - 300 gram czekolady i karmelu a dodał np. dla wydelikacenia kilo ciemnego pszenicznego. Nie będzie błędem zastąpienie części pale ale monachijskim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krugerius Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Za dużo karmelu w mojej opinii, ilość czekoladowego tez bym zmniejszył tak aby była wyrównana z jęczmieniem prażonym. Co do chmielenia to pamiętaj że w american stoucie stosunek IBU:SG powinien być na poziomie 0,88 około. Taka ilość chmielu raczej zgubi się i nie będzie wyczuwalna w aromacie, szczególnie że stout musi dłużej leżakować. Sporo osób american stouty chmieli dodatkowo na zimno. 8 kg może być ciężko zmieścić, ja ostatnio wcisnąłem 7,4kg słodu przy stosunku woda:słód 2,4:1 . Możesz spróbować zacierać przy mniejszym udziale wody, ale wtedy musisz uważać żeby nie przypalić i dodatkowo wydłużyć czas zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek9999 Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2015 Ja 8,5kg zatarłem w 30l garnku i nie było tragedii. Nawet wydajność całkiem przyzwoita. A w tym konkretnym przypadku za słabe chmielenie i to niezależnie od tego czy mierzysz raczej w stouta czy RIS-a. A jeśli już ma być American, to tym bardziej. Dorzuć chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się