roznetakiekonta Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 zrobilem cydr z brewkidu, calkiem dobry lezy juz okolo miesiaca, ale nie wiem ile ma procent, a wszyscy co go probuja o to pytaja czy moge jakos zmierzyc teraz ile ma procent alkoholu gdy wczesniej nie mierzylem blg, jest na to jakis prosty sposob, czy pozostanie to tajemnica...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Szklana kula Jak z brewkitu to powinno pisać ile ma mieć blg przed fermantacją a po fermentacji to tylko domysł . Mniej więcej możesz powiedzieć ,że pomiędzy 3 a 5% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Jak nie znasz blg początkowego to tylko laboratoryjnie... przemas po fermentacji to akurat łatwo zmierzyć... Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemas.IE Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 No tak , można byłoby zmierzć blg cydru z butelki , odgazować . W sumie jeżeli producent podał blg początkowe to można obliczyć alko Mosz recht synek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robin Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 (edytowane) Znaleźć dwóch bliźniaków: jednego częstować wódką i zobaczyć po jakiej ilości padnie. Drugiego to samo, ale cydrem. Znając obydwie ilości oraz zawartość alkoholu w wódce, łatwo wyliczymy alkohol w cydrze. Ważne: obaj dzień przed eksperymentem powinni jeść to samo. Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez Robin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avicena Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2015 Są co najmniej trzy metody sprawdzenia "voltażu". Tylko w jakim celu? Jeżeli napiwszy się ze dwa litry nieco sponiewiera, to znaczy, że "prąd" był na odpowiednim poziomie. Znalazłem pewną adnotację na aukcji, zacytuję:"W ramach wyjaśnienia informujemy, bo bardzo dużo ludzi błędnie myśli że alkoholomierzem można zmierzyć poziom alkoholu w winie czy nalewkach. A tym czasem z tego co nam wiadomo nie ma jeszcze na świecie takiego areometru który by to zrobi. Jest wprawdzie winiomierz kapilarny (ale nie jest to areometr i mierzy zawartość alkoholu tylko w winach wytrawnych oraz areometr - cukromierz, którym mierzy się zawartość cukru w moszczu czy winie przed fermentacją, później po i na podstawie wyliczeń oblicza się stężenie alkoholu. (mamy te urządzenia w ofercie). Bezpośrednio stężania alkoholu w winie czy nalewkach nie da się zmierzyć areometrem, można to zrobić laboratoryjnie lub poprzez destylacje i pomiar alkoholomierzem destylatu. Areometry typu winiomierz czy alkoholomierz działają na zasadzie wyporności - gęstości cieczy więc - inaczej będzie pokazywał np. w winie wytrawnym a inaczej słodkim czy nalewce chociaż stężenie alkoholu może być w nich takie samo, ale ze względu na zawartość cukrów czy garbników będzie różna gęstość czyli wyporność a tym samym inny odczyt" Również wujek Google podpowiada: http://www.winiarze.pl/artykuly/winiarstwo/oznaczanie-mocy-wina Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Znaleźć dwóch bliźniaków: jednego wać wódką i zobaczyć po jakiej ilości padnie. Drugiego to samo, ale cydrem. Znając obydwie ilości oraz zawartość alkoholu w wódce, łatwo wyliczymy alkohol w cydrze. Ważne: obaj dzień przed eksperymentem powinni jeść to samo. O to jest dobre, na podobnej zasadzie oblicza mi spółdzielnia zużycie ciepła(podzielniki ciepła na grzejnikach) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
avicena Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Znaleźć dwóch bliźniaków: jednego wać wódką i zobaczyć po jakiej ilości padnie. Drugiego to samo, ale cydrem. Znając obydwie ilości oraz zawartość alkoholu w wódce, łatwo wyliczymy alkohol w cydrze. Ważne: obaj dzień przed eksperymentem powinni jeść to samo. O to jest dobre, na podobnej zasadzie oblicza mi spółdzielnia zużycie ciepła(podzielniki ciepła na grzejnikach) Sprawdź, czy nie płacisz za sąsiada, który największy grzejnik przed sezonem grzewczym wystawia na balkon, a na jego miejsce montuje inny bez podzielnika ciepła. Bo wygląda to trak, jakbyś warzył piwo, ale pił wraz z tymi podkradającymi. Dlatego pomysł z bliźniakami jest lepszy, bo transparentny. http://daa.pl/9b5t Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dhanab Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Mam podzielnik elektroniczny ma zabezpieczenia i go tak łatwo nie da się oszukać, ale zasada obliczania zużycia na podstawie różnicy temp i charakterystyki cieplnej grzejnika(której nikt tak na prawdę nie zna) jest trochę śmieszna. Śmiałem się kiedyś z bratem że to tak jakby badać zaw alkoholu w piwie pijąc i badając się alkomatem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tibek Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2015 Jak masz i refraktometr i aerometr to możesz z jakąśtam dokładnodnościa zmierzyć po fermentacji - jest do tego kalkulator w BS2. FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 25 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2015 Czy w przypadku cydru sprawdzi się wzór (((Blg początkowe - Blg końcowe)/1,938)+0,4)/100 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 (edytowane) Skąd wziąłeś ten wzór? Na forum króluje Blg początkowe - Blg końcowe)/1,938 i taki powinien i w przypadku cydru dobrze działać. Co do Twojego wzoru, to 0.4 może być z refermentacji, ale nie mam pojęcia skąd to dzielenie przez 100. Edytowane 26 Lipca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rkkr Opublikowano 26 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Lipca 2015 0,4 pochodzi od refermentacji, a dzielenie przez 100 faktycznie daje fałszywy wynik bez dzielenia przez 100 otrzymujemy procenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się