Skocz do zawartości

Czy szafa typu "Komandor" to dobre miejsce na fermentator?


jsakic

Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

Kontynuując w tym temacie (później jak się wciągnę to warki opiszę w zapiskach), informuje , że piwo zabutelkowane po 10 dniach fermentacji (bez cichej, brewkit Cooper IPA). Początkowe 10,5 blg zeszło do 2 blg. Przed butelkowaniem kosztowałem młode piwo. Niestety pojawił się smak i zapach tzw. jabłkowy – zakładam, że to aldehyd octowy.

Po 10 dniach od zabutelkowania skosztowałem piwo, nadal wyczuwalny aldehyd ale jakby mniejszy. Po odstaniu przelanego do szklanki piwa w zasadzie jego końcówki na dnie zapach jabłkowy jakby się ulotnił. Czuć słód oraz chmiel w takim razie czy jest szansa aby za kolejne 20 dni aldehyd w dużej mierze ulotnił mi się z butelkowanego piwa?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czuć słód oraz chmiel w takim razie czy jest szansa aby za kolejne 20 dni aldehyd w dużej mierze ulotnił mi się z butelkowanego piwa?

Jakaś jest, ale jak aldehyd jest bardzo wyczuwalny, to całkowicie się już raczej nie zredukuje. Mnie w Koźlaku niestety pozostał (po kilku miesiącach).

Potrzymaj piwo kilka dni w temperaturze pokojowej - być może drożdże jeszcze posprzątają.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.