Rysiu Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Cześć Czy przy gotowaniu piwa z ekstraktów jest sens dodawania płatków ryżowych? Planowałem zrobić takie piwo, ale teraz doczytałem, że dodatki niesłodowane nie posiadają własnych enzymów i powinny być zacierane wraz ze słodami aby te rozłożyły skrobię. Jeśli więc nie zacieram słodów tylko robię z ekstraktów, to czy będzie jakikolwiek efekt? Może ktoś próbował? Proszę o radę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Efekt będzie taki, że piwo będzie miało skrobię. Jak chcesz zwiększyć wytrawność to dodaj cukru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariucha Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Jak napisał przedmówca efektem będzie zawartość skrobi w piwie, nic dobrego z tego nie wyniknie, dobrze wyczytałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Jak ty chcesz je dodać?? Płatki ryżowe dodaje się podczas zacierania by później je odfiltrować, lecz w piwach z ekstraktu nie ma tego etapu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Płatki ryżowe dodaje się podczas zacierania by później je odfiltrować Teoretyzujesz czy faktycznie wiesz coś na ten temat? Ja pierwszy raz słyszę taką teorię chyba, że pomyliłeś płatki z łuską ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grigor51 Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Rzeczywiście pomyliłem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rysiu Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2015 ok, dziękuję. płatki zostały przeplanowane na warkę zacieraną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mołot Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Płatki można zatrzeć amylazą z torebki. Nie jest to ani drogie, ani szczególnie skomplikowane. Ot, rozgotować, odczekać do prawidłowej temp, zadać enzym, i czekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się