Jump to content

Browar Kęs


Recommended Posts

Witam,

 

Najwyższy czas zacząć prowadzić zapiski z moich piwowarskich dokonań.

Za sobą mam 3 warki:

 

#1 American Amber Ale  - zestaw z Alepiwo

#2 Black IPA - wg receptury Scoobiego

#3 Belgian Blonde Ale - receptura Zibiego

 

Z warką #1 coś było nie tak, nie wchodząc w szczegóły wypiłem to co nawarzyłem.

Black IPA i BBA  smakują wszystkim, najbardziej oczywiście mi - mogę to uznać za pierwszy sukces.

 

Cała zabawa odbywa się w garażu Teścia. 

Na wyposażeniu mam:

 

- Taboret gazowy

- Garnek 30L

- Fermentator z kranikiem

- Filtrator z oplotu

- Chłodnica zanurzeniowa - nierdzewka

- Kapslownica Greta

- Pozostały drobny sprzęt pomocny w warzeniu i pomiarach.

 

Jutro planuje warkę #4 wg własnej receptury.

 

#4 Czerwony American Pale Ale:

 

Warka 25L

42,5 IBU

5,6  ABV

13,7 Blg

 

Pale Ale - 4,5 kg

Karmelowy Czerwony - 1kg

Monachijski II - 1kg

Karmelowy 300 - 0,5kg

 

60 min - Citra 10g & Marynka 10g

40 min - Simcoe  10g

20 min - Smcoe 10g & Citra 10g

0 min - Cascade 30g

 

Drożdże Safale S-04

 

Chmielenie na zimno:

Citra/Cascade/Simcoe/Willamette (takie chmiele obecnie posiadam) - nie wiem jeszcze co rzucę - jakieś propozycje?

 

Zacieranie

67* 60min

76* 10min

 

Szacuje wydajność na poziomie 70%

Edited by kesek
Link to comment
Share on other sites

#4

5h 15min - czas poświęcony na warzenie.

26,5L 

14 Blg

Wydajność wg BeerSmith 76%

 

Po trzech dniach fermentacji Blg spadło do 3

 

26.04 Przelanie na cichą fermentację

 

28.04 Chmielenie na zimno

Citra/Cascade/Willamette/Simcoe (po 10g)

Edited by kesek
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

#5 Dry Stout

Warka 27L

35 IBU

4,4  ABV

12,5 Blg

 

Pale Ale - 3,2 kg

Monachijski II - 1kg

Czekoladowy ciemny - 0,25kg

Jęczmień prażony - 0,35kg

Płatki owsiane - 0,6 kg

Ciemne słody wrzucone w 50 min zacierania

 

60min Marynka 43g

 

Drożdże Safale S-04 gęstwa z #4

 

Zacieranie 

68* 80 min

76* 10 min

 

Po 4 dniach zlano na cichą fermentację.

Edited by kesek
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

08.05.2015 Butelkowanie #4 i #5

 

Stout - 150g cukru rozpuszczone w ok 0,5l wody - 51butelek

 

APA -  162g cukru rozpuszczone w 0,5l wody - 49 butelek

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.