kesek Posted April 17, 2015 Share Posted April 17, 2015 (edited) Witam, Najwyższy czas zacząć prowadzić zapiski z moich piwowarskich dokonań. Za sobą mam 3 warki: #1 American Amber Ale - zestaw z Alepiwo #2 Black IPA - wg receptury Scoobiego #3 Belgian Blonde Ale - receptura Zibiego Z warką #1 coś było nie tak, nie wchodząc w szczegóły wypiłem to co nawarzyłem. Black IPA i BBA smakują wszystkim, najbardziej oczywiście mi - mogę to uznać za pierwszy sukces. Cała zabawa odbywa się w garażu Teścia. Na wyposażeniu mam: - Taboret gazowy - Garnek 30L - Fermentator z kranikiem - Filtrator z oplotu - Chłodnica zanurzeniowa - nierdzewka - Kapslownica Greta - Pozostały drobny sprzęt pomocny w warzeniu i pomiarach. Jutro planuje warkę #4 wg własnej receptury. #4 Czerwony American Pale Ale: Warka 25L 42,5 IBU 5,6 ABV 13,7 Blg Pale Ale - 4,5 kg Karmelowy Czerwony - 1kg Monachijski II - 1kg Karmelowy 300 - 0,5kg 60 min - Citra 10g & Marynka 10g 40 min - Simcoe 10g 20 min - Smcoe 10g & Citra 10g 0 min - Cascade 30g Drożdże Safale S-04 Chmielenie na zimno: Citra/Cascade/Simcoe/Willamette (takie chmiele obecnie posiadam) - nie wiem jeszcze co rzucę - jakieś propozycje? Zacieranie 67* 60min 76* 10min Szacuje wydajność na poziomie 70% Edited April 29, 2015 by kesek Link to comment Share on other sites More sharing options...
kesek Posted April 19, 2015 Author Share Posted April 19, 2015 (edited) #4 5h 15min - czas poświęcony na warzenie. 26,5L 14 Blg Wydajność wg BeerSmith 76% Po trzech dniach fermentacji Blg spadło do 3 26.04 Przelanie na cichą fermentację 28.04 Chmielenie na zimno Citra/Cascade/Willamette/Simcoe (po 10g) Edited April 29, 2015 by kesek Link to comment Share on other sites More sharing options...
kesek Posted April 29, 2015 Author Share Posted April 29, 2015 (edited) #5 Dry Stout Warka 27L 35 IBU 4,4 ABV 12,5 Blg Pale Ale - 3,2 kg Monachijski II - 1kg Czekoladowy ciemny - 0,25kg Jęczmień prażony - 0,35kg Płatki owsiane - 0,6 kg Ciemne słody wrzucone w 50 min zacierania 60min Marynka 43g Drożdże Safale S-04 gęstwa z #4 Zacieranie 68* 80 min 76* 10 min Po 4 dniach zlano na cichą fermentację. Edited May 10, 2015 by kesek Link to comment Share on other sites More sharing options...
kesek Posted May 10, 2015 Author Share Posted May 10, 2015 08.05.2015 Butelkowanie #4 i #5 Stout - 150g cukru rozpuszczone w ok 0,5l wody - 51butelek APA - 162g cukru rozpuszczone w 0,5l wody - 49 butelek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now