Skocz do zawartości

Browar Kęs


kesek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Najwyższy czas zacząć prowadzić zapiski z moich piwowarskich dokonań.

Za sobą mam 3 warki:

 

#1 American Amber Ale  - zestaw z Alepiwo

#2 Black IPA - wg receptury Scoobiego

#3 Belgian Blonde Ale - receptura Zibiego

 

Z warką #1 coś było nie tak, nie wchodząc w szczegóły wypiłem to co nawarzyłem.

Black IPA i BBA  smakują wszystkim, najbardziej oczywiście mi - mogę to uznać za pierwszy sukces.

 

Cała zabawa odbywa się w garażu Teścia. 

Na wyposażeniu mam:

 

- Taboret gazowy

- Garnek 30L

- Fermentator z kranikiem

- Filtrator z oplotu

- Chłodnica zanurzeniowa - nierdzewka

- Kapslownica Greta

- Pozostały drobny sprzęt pomocny w warzeniu i pomiarach.

 

Jutro planuje warkę #4 wg własnej receptury.

 

#4 Czerwony American Pale Ale:

 

Warka 25L

42,5 IBU

5,6  ABV

13,7 Blg

 

Pale Ale - 4,5 kg

Karmelowy Czerwony - 1kg

Monachijski II - 1kg

Karmelowy 300 - 0,5kg

 

60 min - Citra 10g & Marynka 10g

40 min - Simcoe  10g

20 min - Smcoe 10g & Citra 10g

0 min - Cascade 30g

 

Drożdże Safale S-04

 

Chmielenie na zimno:

Citra/Cascade/Simcoe/Willamette (takie chmiele obecnie posiadam) - nie wiem jeszcze co rzucę - jakieś propozycje?

 

Zacieranie

67* 60min

76* 10min

 

Szacuje wydajność na poziomie 70%

Edytowane przez kesek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#4

5h 15min - czas poświęcony na warzenie.

26,5L 

14 Blg

Wydajność wg BeerSmith 76%

 

Po trzech dniach fermentacji Blg spadło do 3

 

26.04 Przelanie na cichą fermentację

 

28.04 Chmielenie na zimno

Citra/Cascade/Willamette/Simcoe (po 10g)

Edytowane przez kesek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#5 Dry Stout

Warka 27L

35 IBU

4,4  ABV

12,5 Blg

 

Pale Ale - 3,2 kg

Monachijski II - 1kg

Czekoladowy ciemny - 0,25kg

Jęczmień prażony - 0,35kg

Płatki owsiane - 0,6 kg

Ciemne słody wrzucone w 50 min zacierania

 

60min Marynka 43g

 

Drożdże Safale S-04 gęstwa z #4

 

Zacieranie 

68* 80 min

76* 10 min

 

Po 4 dniach zlano na cichą fermentację.

Edytowane przez kesek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.