Jump to content

Browar Gliss


Recommended Posts

Po 8 warkach zapisanych w zeszycie i BS postanowiłem, że tutaj też zacznę opisywać swoje boje z piwem. Chcę jednak, by forma tych zapisków była trochę inna niż reszta. Nie będę umieszczał tutaj tylko receptur swoich piw, ale także- co moim zdaniem ważniejsze- cel użycia każdego z surowców oraz wizję jego smaku. Bardzo brakuje mi tego w recepturach innych piwowarów. Myślę, że pozwoli to lepiej zrozumieć moje intencje i sposób myślenia oraz pozwoli mi łatwiej modyfikować receptury w przyszłości.

 

Lista warek:

1. Dry Stout 11,5 blg

2. Nut Brown Ale 13 blg

3. American IPA 15 blg

4. American Pale Ale 12 blg

5. Polish Wheat SH Iunga 11,5 blg

6. RIS 24 blg

7. Coffee/Vanilla Milk Stout 13,6 blg

8. Grodziskie 7,8 blg

9. Smoked Stout 18,4 blg

10. Barleywine ~24blg wg przepisu Jamila Zainasheffa

11.

12.

Edited by the_doctor
Link to comment
Share on other sites

9. (1 maja 2015) Smoked Stout 18,4 blg "Kto to taki? Kasztaniaki!"

 

Zasyp:

Pale Ale (Strzegom) 1,1 kg

Jęczmienny wędzony bukiem (Weyermann) 1 kg

Pszeniczny Grodziski (Weyermann) 0,5 kg

Carafa II (Weyermann) 0,16 kg

Karmelowy 30 (Strzegom) 0,15 kg

Carafa I (Weyermann) 0,05 kg

 

Zacieranie:

66-63°C 60 min

mashout 76°C 10 min

 

Chmielenie:

60' Marynka (8% alfa) 15 g

20' Target (12% alfa) 10 g

10' Mech Irlandzki 2 g

 

Drożdże:

Fermentis S-04 11,5 g uwodnione

 

Postanowiłem zacząć od ugrzecznionej wersji, chociaż korciło mnie, by cały słód podstawowy zastąpić wędzonym. Wędzonego jest 1 kg z oczywistych względów- tyle można go kupić jednorazowo. Grodziskiego zostało mi po poprzednim piwie, więc też go dorzucam, żeby się nie zmarnował, a może przy okazji polepszy pianę i wzbogaci aromat wędzony. Karmelowy 30 w ilości 5% ma dodać trochę więcej pełni i głębi smakowej, jest to jednak trochę ślepy strzał, bo nie wiem jak się sprawdzi w tym piwie. Daję też obie Carafy, bo akurat tyle mi zostało. Chciałbym też sprawdzić czy brak palonego jęczmienia pozwoli uzyskać profil charakterystyczny dla Stoutu.

Chmielenie na ok. 45 IBU Marynką- bo akurat mam na zbyciu, a Target jako brytyjski chmiel na aromat/ smak.

 

01.05.2015

Zaskoczyła mnie trochę wydajność. Wyszło 10,5 L 18,4 blg z czego 0,5 L poszło na FFT. Drożdże zadane w 18°C.

 

Fermentacja:

15°C - 2dni

18°C - 5 dni

19°C - 2 dni

21°C - 1 dzień

Zlane na cichą

18°C - 5 dni

Odfermentowało do 4 blg. Zabutelkowane z 48g cukru.

Edited by the_doctor
Link to comment
Share on other sites

Nie mam doświadczenia praktycznie w ogóle ale chyba po 20' gotowania niewiele uzyska się chmielowego aromatu. Ja jak dałem na ostatnie 5' i nie uwzględniłem tego, że chłodząc w wannie nie zbiję tak szybko temperatury, uzyskałem raczej niski aromat. Też jestem ciekaw czy da się zrobić stout bez palonego jęczmienia.

Link to comment
Share on other sites

Nie mam doświadczenia praktycznie w ogóle ale chyba po 20' gotowania niewiele uzyska się chmielowego aromatu. Ja jak dałem na ostatnie 5' i nie uwzględniłem tego, że chłodząc w wannie nie zbiję tak szybko temperatury, uzyskałem raczej niski aromat. Też jestem ciekaw czy da się zrobić stout bez palonego jęczmienia.

No i o to mi chodzi:) To nie ma być American Stout. Wędzonka na pierwszym miejscu, potem czekolada/kawa, a chmiel to tylko akcencik ma być. Jak go nie wyczuję to nic się nie stanie:)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.