Pancho Opublikowano 1 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 Witam Warzę od stycznia tego roku i muszę przyznać, że wciągnęło mnie na dobre. Nie wyobrażam sobie miesiąca z przynajmniej jedną warkę. Dwie pierwsze uwarzyłem z brewkitów, ale byłem tak niezadowolony z zerowych doznań jakie te piwa dają, że z pomocną filmów na youtube zacząłem warzyć piwo z zacieraniem. W sumie mam na koncie już 7 warek. Póki co receptury układam w programie brewtarget, ale przymierzam się do zakupienia licencji na BeerSmith. Zacieram w pożyczonym 25l garnku. Do każdego piwa staram się stworzyć własną etykietę i sprawia mi to niepowtarzalną frajdę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 1 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2015 (edytowane) Warka 3 (pierwsza z zacieraniem) Nazwa: "FRAK" Styl: oatmeal stout Data warzenia: 12.02.2015 Słody: - Pale ale 3,23 kg - 78% - Caramunich 0,45 kg - 9% - Caraaroma 0,40 kg - 8% - Płatki owsiane niekleikowane 0,25 kg - 5% - Carafa II 0,20kg - 4% Chmiel: - East kent goldings 5,7%: - 50g - 60' - 10g - 5' - 10g - 7 dni cicha Drożdże: - US-04 Zacieranie: 13L Pale Ale + Płatki - 35' + Caramunich+ Caraaroma+ Carafa - 15' = 50' temperatura: 67°C 10' - 74°C Podgrzanie do 78°C Wysładzanie: 13L - 78°C Ilość brzeczki: 20L Gotowanie: 60', 18L schłodzonej brzeczki + 2L wody Fermentacja: 4dni burzliwa 7dni cicha 10 dni refermentacja 30 dni leżakowania, temp ~10°C Blg: 13,3 Barwa: 54,6 Alkohol: 5,2% IBU: 30 Degustacja: Po 14 dniach leżakowania - Aromat: bardzo mocna paloność i aromat kawowy, lekko karmelowy Wygląd: Czarne, nieprzejrzyste, klarowne, piana drobna, ciemno beżowa, obfita i trwała. Smak: mocno kawowe, pełne, goryczka wyczuwalna, na finiszu zalegająca mocna paloność. Wysycenie: średnie Po miesiącu: znacznie mniejsza paloność w smaku i aromacie. Płatki owsiane praktycznie nie wyczuwalne. Edytowane 2 Maja 2015 przez ModyCHOW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się