Stibons Posted May 6, 2015 Share Posted May 6, 2015 Jak w temacie... Problem polega na tym, że mam za mały gar (25,5L). Wysładzam 25L brzeczki i w zasadzie garnek jest pełny, a z filtratora nadal płynie ok 6/7 blg. Zależnie od ilości słodu filtracja kończy się na 15 do 18 blg i gar pełny.... Teraz planuję jakieś lżejsze piwo i zastanawiam się jak najlepiej podejść do tematu. Pomysły mam dwa: 1. Wystudzić te 21 (odparowuje mi ok 4L) litrów brzeczki wlać do fermentora i tam uzupełnić to przegotowaną wystudzoną wodą do pożądanego blg i zadać drożdży. 2. Wysładzać do powiedzmy tych 2 blg brzeczkę i gotować ją w 2 garach. W pierwszym (tym dużym) chmielić, w drugim (ok. 6L) gotować samą brzeczkę. Po gotowaniu wszystko wystudzić, do fermentora i drożdże. Cz o tym sądzicie? Która metoda lepsza, czy w ogóle którakolwiek ma sens, a może jest jakiś inny sposób? Będę wdzięczny za sugestie i rady. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted May 6, 2015 Share Posted May 6, 2015 3. użyć mniej słodu 4. kupić większy gar bart3q 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk gently Posted May 6, 2015 Share Posted May 6, 2015 Ja metodę 2 okazjonalnie używam i działa ok. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek80 Posted May 6, 2015 Share Posted May 6, 2015 stosuję metodę 1, przy obniżaniu ekstraktu o 3-4 Blg różnicy nie będzie. Z pozostałych wysłodzin robię cienkusz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stibons Posted May 7, 2015 Author Share Posted May 7, 2015 Dzięki za odpowiedzi. Gar większy kupić trzeba, ale wszystkiego na raz nie dam rady .... chłodnica, refraktometr, kolba na starter i mieszadło, pierdoły.... po drodze była lodówka....a gar mam stalowy, solidny. Kupię gar i wiem, że nie ma co "wchodzić" w emalie - tylko stal, a to kolejne 3,5 stówki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
marek80 Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 Emalia daje radę, nawet na indukcji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted May 7, 2015 Share Posted May 7, 2015 mam emalię i jakoś wad nie widzę ,wiadomo trzeba bardziej uważać że by nie obić ,ale kilka razy dostała i jakoś nic nie odpadło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stibons Posted May 8, 2015 Author Share Posted May 8, 2015 mam emalię i jakoś wad nie widzę ,wiadomo trzeba bardziej uważać że by nie obić ,ale kilka razy dostała i jakoś nic nie odpadło Nie wiem jak emalia trzyma temperaturę, ale mój stalowy gar owijam karimatą (złożoną na pół wzdłuż) i na 60 minut zacierania temperatura spada 1-1,5 °C. Słyszałem po prostu, że emaliowane gorzej sobie z tym radzą.. ale oczywiście nie chcę z Wami polemizować, bo po pierwsze nie używałem emalii a po drugie mam za małe doświadczenie. Pewnie ilu użytkowników tyle opinii Link to comment Share on other sites More sharing options...
mm1985 Posted May 11, 2015 Share Posted May 11, 2015 Za 3,5 stówki kupisz porządny stalowy gar 500 z pokrywa, nie do zajechania. Używany pewnie sporo taniej. Za 3,5 stówki kupisz porządny stalowy gar 50l z pokrywa, nie do zajechania. Używany pewnie sporo taniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted May 12, 2015 Share Posted May 12, 2015 Emalia ma dużą wadę jeżeli korzystamy z kuchenki innej niż gazowa. Spód gara nie jest płaski, tylko lekko wypukły i styka się z płytą grzewczą dość małą powierzchnią, przez co grzanie/gotowanie trwa dłużej i idzie na to sporo więcej energii. Sam zastanawiam się nad jedną z dwóch opcji: 1. wymiana gara na taki z grubszym, nie odkształcającym się dnem 2. kupno butli + taboretu gazowego. Opcja druga była by o tyle fajna, że mógłbym to w razie potrzeby przenieść do pomieszczenia innego niż kuchnia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now