Stibons Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Jak w temacie... Problem polega na tym, że mam za mały gar (25,5L). Wysładzam 25L brzeczki i w zasadzie garnek jest pełny, a z filtratora nadal płynie ok 6/7 blg. Zależnie od ilości słodu filtracja kończy się na 15 do 18 blg i gar pełny.... Teraz planuję jakieś lżejsze piwo i zastanawiam się jak najlepiej podejść do tematu. Pomysły mam dwa: 1. Wystudzić te 21 (odparowuje mi ok 4L) litrów brzeczki wlać do fermentora i tam uzupełnić to przegotowaną wystudzoną wodą do pożądanego blg i zadać drożdży. 2. Wysładzać do powiedzmy tych 2 blg brzeczkę i gotować ją w 2 garach. W pierwszym (tym dużym) chmielić, w drugim (ok. 6L) gotować samą brzeczkę. Po gotowaniu wszystko wystudzić, do fermentora i drożdże. Cz o tym sądzicie? Która metoda lepsza, czy w ogóle którakolwiek ma sens, a może jest jakiś inny sposób? Będę wdzięczny za sugestie i rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 3. użyć mniej słodu 4. kupić większy gar bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 Ja metodę 2 okazjonalnie używam i działa ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 6 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2015 stosuję metodę 1, przy obniżaniu ekstraktu o 3-4 Blg różnicy nie będzie. Z pozostałych wysłodzin robię cienkusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stibons Opublikowano 7 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Dzięki za odpowiedzi. Gar większy kupić trzeba, ale wszystkiego na raz nie dam rady .... chłodnica, refraktometr, kolba na starter i mieszadło, pierdoły.... po drodze była lodówka....a gar mam stalowy, solidny. Kupię gar i wiem, że nie ma co "wchodzić" w emalie - tylko stal, a to kolejne 3,5 stówki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek80 Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 Emalia daje radę, nawet na indukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2015 mam emalię i jakoś wad nie widzę ,wiadomo trzeba bardziej uważać że by nie obić ,ale kilka razy dostała i jakoś nic nie odpadło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stibons Opublikowano 8 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2015 mam emalię i jakoś wad nie widzę ,wiadomo trzeba bardziej uważać że by nie obić ,ale kilka razy dostała i jakoś nic nie odpadło Nie wiem jak emalia trzyma temperaturę, ale mój stalowy gar owijam karimatą (złożoną na pół wzdłuż) i na 60 minut zacierania temperatura spada 1-1,5 °C. Słyszałem po prostu, że emaliowane gorzej sobie z tym radzą.. ale oczywiście nie chcę z Wami polemizować, bo po pierwsze nie używałem emalii a po drugie mam za małe doświadczenie. Pewnie ilu użytkowników tyle opinii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm1985 Opublikowano 11 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2015 Za 3,5 stówki kupisz porządny stalowy gar 500 z pokrywa, nie do zajechania. Używany pewnie sporo taniej. Za 3,5 stówki kupisz porządny stalowy gar 50l z pokrywa, nie do zajechania. Używany pewnie sporo taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 12 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 Emalia ma dużą wadę jeżeli korzystamy z kuchenki innej niż gazowa. Spód gara nie jest płaski, tylko lekko wypukły i styka się z płytą grzewczą dość małą powierzchnią, przez co grzanie/gotowanie trwa dłużej i idzie na to sporo więcej energii. Sam zastanawiam się nad jedną z dwóch opcji: 1. wymiana gara na taki z grubszym, nie odkształcającym się dnem 2. kupno butli + taboretu gazowego. Opcja druga była by o tyle fajna, że mógłbym to w razie potrzeby przenieść do pomieszczenia innego niż kuchnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się