Pierre Celis Opublikowano 15 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Maja 2015 Zgodnie z przewidywaniami z zeszłego miesiąca padł historyczny rekord. W kwietniu mieliśmy zawrotną liczbę 108 nowych piw! Na ten wynik złożyły się po pierwsze dwie imprezy będące katalizatorami nowości – Beer Geek Madness oraz Warszawski Festiwal Piwa. Po drugie i to napawa wielką radością – powitaliśmy na rynku aż pięć nowych browarów! Mamy zatem rzemieślnicze Nepomucen ze Szkaradowa pod Miliczem oraz wrocławską Profesję. Dodatkowo browary w typie restauracyjnym serwujące piwo na miejscu: Miedziankę, Przystanek Tleń oraz Pałacyk Łąkomin. To kolejny po marcu miesiąc z kilkoma debiutującymi browarami i cieszy, że nadrabiamy w ten sposób posuchę z początku roku. A Polski Craft w miejscu nie stoi i serwuje nam piwa, które wytyczają nowe horyzonty. Takie jak Debiut Miesiąca kwietnia: Pinta/To Øl (Browar Na Jurze) – Kwas Alfa Piwo w stylu Sour Rye Pale Ale, 11,5° Blg, 4,3% alk. „Sour is new hoppy!” – to hasło znamy od dawna i na rynku pojawiały się już kwaśne piwa, które zdobywały moje uznanie i wyróżnienia w Debiutach Miesiąca – John Sour z AleBrowaru oraz owocowe W Malinowym Chruśniaku i Cherryniaków z Bazyliszka. Jednak Kwas Alfa zasługuje na uwagę z kilku powodów. Po pierwsze został on zakwaszony wyłącznie bakteriami kwasu mlekowego Lactobacillus Helveticus bez udziału drożdży Brettanomyces. Dzięki temu piwo charakteryzuje się specyficznym, kwaśnym, lekko mlecznym aromatem charakterystycznym chociażby dla Berliner Weisse. W smaku treściwe wskutek udziału żytniego słodu oraz odpowiednio kwaśne. Miałem pewne uwagi co do zbyt stonowanej kwaśności w wersji beczkowej ale po trzeciej w czasie degustacji nie mam zastrzeżeń – jest kwaśno! Kwas Alfa zasługuje też na uwagę z powodu kooperacji z jedną z czołowych craftowych europejskich inicjatyw – duńskim To Øl. Jak widać Tobias Jensen zasugerował właściwy styl i odmianę bakterii użytych do zakwaszenia piwa. Zresztą sami zobaczcie jak wyglądało warzenie tego piwa w Zawierciu! Degustacja piwa na oraz ocenaPodobnie jak miesiąc temu wyróżnione przeze mnie piwa prezentują imponujący przekrój stylistyczny pokazujący, że polscy rzemieślnicy nie boją się eksperymentów. Co my tu mamy? Dziki ejl z wiśniami, dziko-kwaśny RIS z jagodami goji, wędzony stout, grodziskie, saison. Nawet poczciwe AIPA występuje już z dodatkiem herbaty lub jest leżakowane w beczce po Jacku Danielsie. Szczerze mówiąc uwzględniłbym tu jeszcze kilka piw z ogólnej listy ale poziom w kwietniu był naprawdę wysoki i wyróżnione piwa to prawdziwe perełki Birbant (Zarzecze) – Wild Wild East Ocena piwa Dukla – Mała Czarna Ocena piwa Kingpin (Zarecze) – Mandarin Ocena piwa Olimp (Wąsosz) – Sophia Piwne Podziemie – Małe Conieco Ocena piwa Piwne Podziemie – Rock’N’Rye Ocena piwa Pracownia Piwa – Saison Hey Now Ocena piwa SzałPiw (Pracownia Piwa) – Funky Cherry Ocena piwa Widawa – X Barrel Aged Nitro IPA Ocena piwa Wydaje mi się, że w kwietniu osiągnęlismy apogeum liczby premier i ponownie do setki dobijemy (lub ją przekroczymy) jakoś w okolicach końca roku. Tempo może trochę osłabnie co nie znaczy, że w maju nie będzie tych standardowych 60 nowych piw w miesiącu Pozostałe premiery kwietnia 2015: AleBrowar/Birbant (Zarzecze) – Kiss The Beast Amber – Po Godzinach Altbier Artezan – Mera IPA, Czarny Kamaz, Star Cysterna Bazyliszek – WKD Grodzisk, Jelonki, Cud nad Wisłą Bednary – Ale Siekiera, Hop Artifact, Filemon, Bonifacy Bierhalle Łódź – Doppel Weizenbock Birbant (Zarzecze) – Belgian Blond, Old Ale Brofaktura – Black Jack, Ta-Ra-Da-Jka Brodacz (Stary Browar Kościerzyna) – Mózg, Bez Sensu Browar Stu Mostów – Nigredo Chmielarium (Zodiak) – Szczwany Lis Chmielogród (Witnica) – Kulawy Ork Doctor Brew (Bartek) – Saxy Berry, Azzaca Single Hop IPA Dukla – Dziedzic Pruski, Bawidamek Fabryka Piwa (Marysia Szczyrzyc) – Happy Hours, Summer Memories, Deep Space Faktoria (Zodiak) – Geronimo Haust – Amber Rye Ale Inne Beczki (U Koníčka) – Pardon My French, Zissou Kingpin (Zarecze) – Turbo Geezer, Lunatic Kraftwerk (Reden Świętochłowice) – Citrinitas Księży Młyn – Pałacowe Mały Kurek (Słociak) – Szach Mat Mason (Tarczyn) – Rubedo Miedzianka – Górnik, Cycuch Janowicki, Rudawskie – Pale Ale, Brown Ale, Amber Ale, Żytnie Wędzone IPA, Dry Stout, GrodziskieNowy Browar Szczecin – Koźlak Olimp (Wąsosz) – Eurydyka, Panakeja Pałacyk Łąkomin – Polskie Ale, Pils Niemiecki, Foreign Extra Stout, Koźlak Perun (Wąsosz) – Trzy Zorze Pinta (Browar Na Jurze) – TakAHaka Pinta/Braserie du Pays Flamand (Braserie du Pays Flamand) – Księżniczka Wiosny Piwna – American Wheat Piwne Podziemie – Burning Ryenbow, Foxy Brown, Smash-Golden Promise/Columbus Piwoteka (Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy) – Albedo PiwoWarownia (Marysia Szczyrzyc)– Hop Session, Flower Piwer, Czarna Mańka Podgórz – Sheldonada Pol A Czech (Letohradský Jelen) – SyCiSiMa Pracownia Piwa – Magic Dragon, Urodzinowe Pracownia Piwa/ SzałPiw (Wąsosz) – 5 Profesja – Bursztynnik, Bard, Alchemik Przystanek Tleń – Pils, Pszeniczne, Marcowe, Na Miodzie Gryczanym Raduga (Zodiak) – Key Largo Reden Chorzów – Coffee Milk Stout Reden Świętochłowice – The Kindest Of Ales, Krzyż Południa Spirifer (Witnica) – Giro Stara Komenda – Stout Czekoladowy Staropolski – Ciemne Monachijskie Stary Browar Rzeszowski – Belgian Rye IPA Sulewski – Amcar Beer SzałPiw (Wąsosz) – Mgły Chwaliszewa Trzech Kumpli (Trzy Korony Nowy Sącz) – Califia Tumski – IPA Waszczukowe/Raduga (Zodiak) – WIT-amina CH Widawa – Barrel Aged Smoked Baltic Porter Wrężel (Zarzecze) – American Amber Ale Wyszak – Pils Niemiecki, American IPA, Robust Porter Zadyma – American IPA Zwierzyniec – Witbier Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się