Skocz do zawartości

[Docent] Jabeerwocky czyli przestrzeń ma znaczenie


Pierre Celis

Rekomendowane odpowiedzi

Jabeerwocky16 maja nastąpiło otwarcie kolejnego wielokranu w stolicy. No właśnie, czy na pewno po prostu kolejnego? Za tą inicjatywą stoi wyjątkowy człowiek – Rafał Kowalczyk w piwnej branży znany jako Browarzyciel – jeden z czołowych krajowych sensoryków piwa, organizator konkursu Golden Beer Poland i właściciel firmy organizujące piwne eventy. Od wielu lat mówiło się o otwarciu przez Rafała swojego browaru, a tu okazało się że Rafał swoją własną piwną inicjatywę otwiera, tyle że nie browar a wielokran. Lokalizacja jest optymalna – piwne zagłębie na Nowogrodzkiej. W bezpośrednim sąsiedztwie ulokowane są Bibenda, Kufle i Kapsle, Bla Bla, a i do pozostałych lokali typu Cuda na Kiju czy Piw Paw jest dosłownie pięć minut piechotą.

Co robi największe wrażenie w Jabeerwocky? Przestrzeń! Owszem, mamy w Warszawie kilka lokali gdzie jest trochę więcej miejsca ale tu po pierwsze jest jej sporo (ok. 130 m2), po drugie jest funkcjonalna i dobrze rozplanowana, po trzecie jest elegancka i po prostu z klasą. Kolejną ważną sprawą jest sam budynek, na parterze którego mieści się Jabberwocky. To piękna, odrestaurowana zabytkowa kamienica, których w Warszawie ostało się niewiele. Gdy dobrze przyjrzycie się stylowej posadzce z płytek, to zobaczycie że jest obniżona względem poziomu ulicy. Tak jest, to oryginał! Surowe ceglane ściany mogą kojarzyć się z nieodległymi Kuflami i Kapslami ale taka aranżacja wnętrza jest idealna dla tych starych kamienic. Ciekawymi elementami są zawieszone na ścianach tablice będącymi piwnymi interpretacjami rockowych klasyków choć najbardziej intrygująca jest używana swego czasu przez Rafała instalacja do domowego warzenia piwa o nazwie Brew Tower.

L1700048A jak wygląda sytuacja z piwem? Kranów jest piętnaście, wkrótce do zestawu dołączą i pompy. Pojemności są trzy – 200, 300 oraz 500 ml. Za menedżment w temacie odpowiada Marcin ‚Mason’ Chmielarz, który piwną kulturę budował już w Chmielarni, a potem w Jednej Trzeciej. Rafał i Marcin obiecali, że miejsce będzie przyciągać nie tylko ciekawą selekcją piw, ale i licznymi wydarzeniami, nie tylko związanymi z piwem. Namiastkę mieliśmy na otwarciu – pojawiły się dwie premiery przygotowane specjalnie na tę okazję. American Wheat z Browaru Bednary okazał się być piwem bardzo sesyjnym, doskonałym wręcz na taką imprezę czego dowodem jest liczba wypitych przeze mnie piw przekraczająca cyfrę dziesięć (oczywiście 200 ml). Drugą premierą był podrasowany laskami wanilii i ziarnami kakaowca Coffeelicious z Piwnego Podziemia. Tak wspaniałego, finezyjnego aromatu wanilii jeszcze nie czułem co w parze z łagodnością i jedwabną teksturą czyniło to piwo wyjątkowym i zupełnie odmiennym od oryginału.

Przy okazji otwarcia Jabeerwocky nasunęła mi się refleksja czego możemy spodziewać się w najbliższej przyszłości względem lokali z dobrym piwem w Warszawie. Wydaje się, że w centrum jest już ich sporo i teraz szansę mają dzielnice gdzie takich lokali brakuje. Z drugiej strony zaskoczyć czymś jest już coraz ciężej. Wielokrany by przyciągnąć klientelę będą musiały się czymś wyróżnić – doborem piw, ceną, ciekawymi wydarzeniami, w końcu klimatem i ludźmi których można tam spotkać. Odnośnie ostatniej kwestii to na otwarciu Jabeerwocky pojawili się przedstawiciele takich browarów jak Pinta, Artezan i AleBrowar. Z chłopakami z Pinty doszliśmy do wniosku, że to już najwyższa pora na otwarcie patronackiego lokalu, najlepiej na trzydziestym którymś pietrze Pałacu Kultury i Nauki. Polski Craft musi mierzyć wysoko ;)

Jabeerwocky, Warszawa, Nowogrodzka 12

www.taproom.pl

Jabeerwocky przed otwarciem

L1690794Mason, Marlena, MaciekMapa stylówRafał i jego Brew TowerTabliczki już przygotowaneL1690804L1690790Zrzut beczekChłodnia

Inauguracja

Inaguracyjne wafleHydraulikaAmerican Wheat z Browaru BednarySą i piwni zarządcy z Chmielarni i Samych KraftówPinta i JabeerwockyL1690897Pinta i HoppinnesL1690906L1690908L1690910Michał Kopik testuje działo f/2.8L1690917Inspekcja toaletWchodzić tylko razemIron i ZythumL1700043L1690924L1690925L1690927L1690930L1690934Niezawodna Pani Małgosia z Gorączki Złota sypie miedzią na szczęścieL1700048L1700050L1700055

A w bonusie rozmowa z Rafałem i Marcinem którą przeprowadziłem kilka dni przed otwarciem Jabeerwocky

b.gif?host=polskieminibrowary.pl&blog=14

Wyświetl pełny artykuł
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.