Night Hawk Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 Witam, przymierzam się do uwarzenia American Wheat-a. Oto, czego od niego pokrótce oczekuję: - piwo generalnie ma być sesyjne/lekkie/niewytrawne/orzeźwiające- alkohol ok. 3,8% (zaakceptuję 3,5 i nieco powyżej 4 również)- nienachalna, ale zaznaczona, krótka (niezalegająca) goryczka, raczej górna granica normy dla AW (pod 30 IBU)- barwa żółta, mętna- bardzo mocno nagazowane (rozważam 180-200 g glukozy na 20 l)- UDERZAJĄCY (!) aromat owoców tropikalnych, cytrusów Receptura na 20 l piwa o ekstrakcie ok. 11 BLGZasyp: - 2,2 kg słód pszeniczny (55%) - 1,8 kg słód pilzneńskiZacieranie i filtracja:Ześrutowany słód wsypujemy do 13 l wody o temperaturze 69°C i ustalamy temperaturę na 67-68°C i utrzymujemy ją 1 godzinę lub do negatywnej próby jodowej. Podgrzewamy do temperatury 76-78°C i rozpoczynamy filtrację.Wysładzamy aż do uzyskania 23-24 l brzeczki.Gotowanie i chmielenie:Brzeczkę gotujemy 60 minut.Chmielenie: 15-20 g chmielu Simcoe na początku gotowania 15-20 g chmielu Amarillo w 45 minucie gotowania 30 g chmielu Citra tuż po wyłączeniu palnika 30 g chmielu Citra na zimno 10 g chmielu Amarillo na zimno Chłodzenie i fermentacja:Brzeczkę schładzamy do około 17°C i zadajemy suche drożdże US-05.Fermentujemy 7-10 dni w temperaturze 17°C. Pomijamy fermentację cichą.Rozlew i degustacja:Butelkujemy z dodatkiem 180 g glukozy. Bardzo proszę o sugestie na temat receptury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 (edytowane) podwyż temp do 18-19C ( o ile w ogole mozesz tym sterowac). w 17 usy mogą i potrafią fermentować, ale niepotrzebnie przedłuża się proces. Edytowane 17 Maja 2015 przez Kilus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night Hawk Opublikowano 17 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 niestety tyle mam w piwnicy, więc będzie ciężko o więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Serpiente Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 (edytowane) jeżeli masz 17 w piwnicy to temp fermentacji i tak będzie wyższa o 2 - 3 st Edytowane 17 Maja 2015 przez Serpiente Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonBeer Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 W czym zacierasz? jeżeli wsypiesz 4kg słodu do 13l wody o 69°C to na pewno nie uzyskasz doceloweji temperatury zacieru 67-68°C. Ja zacierając w lodówce turystycznej 13l wody podgrzewam do 74-75°C wsypuje słód docelowo mam 66-67°C. Co do temperatury fermentacji Kilus ma racje, właśnie fermentuje Iunga Pale Ale w temp 16-17°C i jest to troche za niska temp. dla tych drożdży, czas fermentacji sie wydłuża. Po przeniesieniu fermentora do 19°C pokrywa odrazu poszła do góry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dori Opublikowano 17 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 @Night Hawk mam taką małą prośbę, jeśli robisz "kopiuj-wklej" to podaj chociaż źródło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night Hawk Opublikowano 17 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2015 W garze zacierno-warzelnianym. Dlaczego nie uzyskam? Wezmę pod uwagę waszę rady odnośnie temperatury To będzie dopiero moja czwarta warka. Proszę o wyrozumiałość. @dori, wybacz. Sugerowałem się w dużej mierze Twoją recepturą, ale nie chciałem niczego kopiować w sposób nagminny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Moim zdaniem: - takie nagazowanie to jakaś masakra - będziesz miał fontanny, jak nie granaty. Nawet jeżeli uda się to piwo w ogóle przelać do szkła, to takie nagazowanie będzie nieprzyjemne - ostatnio piłem swoją roczną pszenicę i powiem Ci jedno - 2 dni ją odgazowywałem zanim dało się normalnie otworzyć butelkę Przy spożyciu nadmierne nagazowanie daje uczucie sytości i ciężkości w żołądku - dużo takich piw bym nie wypił, ginie "sesyjność". - z tak małą ilością chmielu na aromat (na zimno) nie uzyskasz efektu "uderzających cytrusów". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night Hawk Opublikowano 18 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Dzięki za uwagę. Skorzystam i jednak rozwążę 150-160 g, zamiast 180-200. 200 to faktycznie byłoby za dużo. Osobiście lubię bardzo nagazowane piwa (oczywiście z wieloma wyjątkami, ale nie w tym przypadku). Przykładowo do Grodziskiego dawałem ok. 200 g glukozy i wcale nie jest przegazowane po okresie niemal dwóch miesięcy od butelkowania. A chciałem, żeby było wręcz "szampanowe". No i trzeba wziąc pod uwage, że American Wheat będę spożywał już po 3-5 tygodniach, nie zamierzam zostawiać żadnych butelek na dłużej. Co do aromatu - ok, dam znacznie więcej chmielenia, to nawet bardziej po mojej mysli. Bałem się, że zostanę raczej skrytykowany za sporawą ilość chmielu jak na AW, ale widzę, że się myliłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 18 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2015 Gdybyś chciał rasowego AW, to byś dostał radę żeby sypać mniej chmielu. Jeśli chcesz piwo z uderzającym aromatem, to rzeczywiście pasuje sypnąć nieco więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się