Skocz do zawartości

Czekoladowa Fantazja z whisky


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

będę robił stouta wg przepisu Dori - http://www.piwo.org/topic/54-dori-z-piwem-zmagania/?p=761. Natomiast zmodyfikuje go o słody whisky - tutaj pytanie ile należy dać takiego słodu, żeby aromat i smak był wyczuwalny ale nie zdominował lub też nie był za słaby? Czy ktoś robił modyfikację tego przepisu? Jeszcze nie używałem słodu Whisky , jak również nie widziałem odniesienia takiego połączenia w już gotowych - komercyjnych piwach. Smokey Joe nie liczę bo to nie to samo. Z góry dzięki za uwagi :)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamienilbym pilzenski na mocny whisky z castle.

Dlaczego w takiej proporcji? Jakie masz doświadczenia z tym słodem? Chodzi mi o to żeby balans między Whisky i czekoladą był równoważny lub z przewagą czekolady.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Zamienilbym pilzenski na mocny whisky z castle.

Dlaczego w takiej proporcji? Jakie masz doświadczenia z tym słodem? Chodzi mi o to żeby balans między Whisky i czekoladą był równoważny lub z przewagą czekolady.

 

 

Bo przy tym zasypie będzie bardziej zaznaczony niż wyczuwalny - taka bezpieczna ilość, bo tak po prawdzie tylko ty wiesz ile podkładów jesteś w stanie znieść w piwie. Osobiście dałbym więcej. Doświadczenia mam bardzo przyjemne, na pewno jest lepszy od whisky z bruntala.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zamienilbym pilzenski na mocny whisky z castle.

 

Dlaczego w takiej proporcji? Jakie masz doświadczenia z tym słodem? Chodzi mi o to żeby balans między Whisky i czekoladą był równoważny lub z przewagą czekolady.

 

Bo przy tym zasypie będzie bardziej zaznaczony niż wyczuwalny - taka bezpieczna ilość, bo tak po prawdzie tylko ty wiesz ile podkładów jesteś w stanie znieść w piwie. Osobiście dałbym więcej. Doświadczenia mam bardzo przyjemne, na pewno jest lepszy od whisky z bruntala.

Dzięki za odpowiedź. Dam znać jak zrobie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeszcze jedno pytanko na szybko zamiast chmielu mangum dam warrior bo wydaje mi się że jest to dobry odpowiednik. ale pytanie jaki stosunek szyszki do granulatu jest? tzn jeśli mam dodać 20g szyszki a chce dać granulat to 1:1?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Sorki, że dopiero teraz ale nie miałem czasu. Wyszło super, kto by nie próbował jest pod dużym wrażeniem, osobiście pobawiłbym się jescze ilością chmielu oczywiście w górę ale naprawdę polecam. Te 0,5 kg mogloby być za dużo ;) również trzeba dodać więcej czekoladowych słodów dla ciemniejszego koloru. Jeśli kotoś chce finalną recepturę to podeśle.

Edytowane przez Tytus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

monahijski 3kg

whisky mocny 1kg

pszeniczny jasny 0,3 kg - ale tutaj chyba bym zastąpił ciemnym pszenicznym

czekoladowy 0,25 - dałbym trochę więcej

cara wheat 0,2

zakwaszający 0,1

carafa sp I 0,06 -dałbym trochę więcej :)

 

Chmiele:

Marynka granulat 20g

Magnum szyszka 20g

Fuggles 32g

mech irlandzki 8g

 

drożdże FM - irlandzkie ciemności

 

Zacieranie: 15litrtów

53 C - 10 min

65 C - 60 min - próba jodowa

dodanie czekoladowego i carafa

72 C - 40 min

mash out

 

chmielenie 75 min

60 min marynka i magnum

5 min fuggles i mech

 

finalnie : OG: 19,5 FG: 4 ABV: 5,6 IBU 70 wysycenie 2,2%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.