Tytus Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Cześć, będę robił stouta wg przepisu Dori - http://www.piwo.org/topic/54-dori-z-piwem-zmagania/?p=761. Natomiast zmodyfikuje go o słody whisky - tutaj pytanie ile należy dać takiego słodu, żeby aromat i smak był wyczuwalny ale nie zdominował lub też nie był za słaby? Czy ktoś robił modyfikację tego przepisu? Jeszcze nie używałem słodu Whisky , jak również nie widziałem odniesienia takiego połączenia w już gotowych - komercyjnych piwach. Smokey Joe nie liczę bo to nie to samo. Z góry dzięki za uwagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 19 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Zamienilbym pilzenski na mocny whisky z castle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 19 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2015 Zamienilbym pilzenski na mocny whisky z castle. Dlaczego w takiej proporcji? Jakie masz doświadczenia z tym słodem? Chodzi mi o to żeby balans między Whisky i czekoladą był równoważny lub z przewagą czekolady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Ja zrobił bym jak radzi jaras plus od siebie dodał bym z 0,5 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Zamienilbym pilzenski na mocny whisky z castle. Dlaczego w takiej proporcji? Jakie masz doświadczenia z tym słodem? Chodzi mi o to żeby balans między Whisky i czekoladą był równoważny lub z przewagą czekolady. Bo przy tym zasypie będzie bardziej zaznaczony niż wyczuwalny - taka bezpieczna ilość, bo tak po prawdzie tylko ty wiesz ile podkładów jesteś w stanie znieść w piwie. Osobiście dałbym więcej. Doświadczenia mam bardzo przyjemne, na pewno jest lepszy od whisky z bruntala. Tytus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Zamienilbym pilzenski na mocny whisky z castle. Dlaczego w takiej proporcji? Jakie masz doświadczenia z tym słodem? Chodzi mi o to żeby balans między Whisky i czekoladą był równoważny lub z przewagą czekolady. Bo przy tym zasypie będzie bardziej zaznaczony niż wyczuwalny - taka bezpieczna ilość, bo tak po prawdzie tylko ty wiesz ile podkładów jesteś w stanie znieść w piwie. Osobiście dałbym więcej. Doświadczenia mam bardzo przyjemne, na pewno jest lepszy od whisky z bruntala. Dzięki za odpowiedź. Dam znać jak zrobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 20 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 Jeszcze jedno pytanko na szybko zamiast chmielu mangum dam warrior bo wydaje mi się że jest to dobry odpowiednik. ale pytanie jaki stosunek szyszki do granulatu jest? tzn jeśli mam dodać 20g szyszki a chce dać granulat to 1:1? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2015 daj 16 g granulatu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 14 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 (edytowane) Sorki, że dopiero teraz ale nie miałem czasu. Wyszło super, kto by nie próbował jest pod dużym wrażeniem, osobiście pobawiłbym się jescze ilością chmielu oczywiście w górę ale naprawdę polecam. Te 0,5 kg mogloby być za dużo również trzeba dodać więcej czekoladowych słodów dla ciemniejszego koloru. Jeśli kotoś chce finalną recepturę to podeśle. Edytowane 14 Lipca 2015 przez Tytus Wlodek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 14 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 Wrzuć ją tu, jeśli możesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tytus Opublikowano 14 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2015 monahijski 3kg whisky mocny 1kg pszeniczny jasny 0,3 kg - ale tutaj chyba bym zastąpił ciemnym pszenicznym czekoladowy 0,25 - dałbym trochę więcej cara wheat 0,2 zakwaszający 0,1 carafa sp I 0,06 -dałbym trochę więcej Chmiele: Marynka granulat 20g Magnum szyszka 20g Fuggles 32g mech irlandzki 8g drożdże FM - irlandzkie ciemności Zacieranie: 15litrtów 53 C - 10 min 65 C - 60 min - próba jodowa dodanie czekoladowego i carafa 72 C - 40 min mash out chmielenie 75 min 60 min marynka i magnum 5 min fuggles i mech finalnie : OG: 19,5 FG: 4 ABV: 5,6 IBU 70 wysycenie 2,2% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się