dege Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) Właśnie przelałem RISa na cichą [ po 2 tyg burzliwej ] i z obliczeń refraktometrem wynika: z 23 blg zszedł na 15 blg brix czyli według kalkulatora final gravity: 1.038 co daje alc. objętościowo 6.5 % / wagowo 7.8 % hmm nie jest to trochę za mało [ spodziewałem się min 9tki wagowo ] ? Areometr pokazał 7,5 blg... Edytowane 26 Maja 2015 przez dege Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 Jeśli refraktometr pokazuje 15 a aerometr 7,5 to nie ma innego wyjścia - jedno z nich kłamie . Jaki odczyt miałeś z refraktometru przed i po fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HerrOs Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 U mnie wygląda to tak, że zarówno refraktometr jak i balingometr pokazują to samo na brzeczce, natomiast po fermentacji już żadne przeliczenia nie pomagają refraktometrowi i zdaję się jedynie na spławik - myślę, że tak jest OK. Refraktometr jest bardzo pomocny przy wysładzaniu i do tego mi głównie służy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dege Opublikowano 26 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) kurcze trochę za bardzo to uprościłem ;] przed fermentacją można przyjąć 1 blg = 1 brix czyli przed fermentacją 23 brix / blg po fermentacji 15 brix [ w pierwszym poście błednie wpisałem blg ]. Ze "spławika" jak już pisałem 7,5 blg . Edytowane 26 Maja 2015 przez dege Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 można przyjąć 1 blg = 1 brix przy tej gęstości już bym tak nie zakładał. po fermentacji 15 brix [ w pierwszym poście błednie wpisałem blg ]. Ze "spławika" jak już pisałem 7,5 blg . z tych danych wynika, że jednak coś cię okłamuje. Ja stawiam na spławik bo on pod wpływem alko też zaniża pomiar. dege 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 26 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 (edytowane) Wpisując Twój pomiar z refraktometru do kalkulatora w Beersmith wychodzi, że masz w tej chwili ok 9,5 °Blg i niecałe 8% alk.Pomiar spławikiem wydaje się być bardziej miarodajny, ale trzeba pamiętać, że alkohol wpływa na wyporność w przypadku spławika i na kąt załamania światła w przypadku refraktometru. Kalibrowałeś refraktometr? Mam tu na myśli zarówno skalowanie z użyciem wody destylowanej jak i obliczenie współczynnika korekcji odczytu ( http://cdn2.brewersfriend.com/wort_correction_factor_1.0.xls ).Jeśli nie to polecam, przyda się przy liczeniu odfermentowania. Edytowane 26 Maja 2015 przez szejk dege 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dege Opublikowano 26 Maja 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2015 hm nie wiedziałem ze "spławik" również może zaniżać odczyt przez alc. refraktometr kalibrowałem przy pomocy wody [ kranowej przepuszczonej przez filtr jeżeli to ma jakiś wpływ na odczyt ]. dzięki za odpowiedź. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się