Pierre Celis Opublikowano 30 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2015 Takich czasów dożyliśmy, że żeby przyciągnąć do lokalu ludzi to trzeba zaproponować jakieś extra wydarzenie. Takim tropem podążyła Czeska Pivarnia Hospoda Tarchomin i wymyśliła zaserwowanie trzech sztandarowych dla polskiej rewolucji piw w sposób odmienny niż zwykle. Atak Chmielu z Pinty, Rowing Jack z AleBrowaru oraz Pacific z Artezana. Piwa które przecierały szlaki i otwierały wielu ludziom oczy na piwną nową falę. Teraz postąpiono z nimi w następujący spósób – PETainery zostały najpierw rozgazowane, a następnie powtórnie nasycone mieszanką 75% azotu i 25% dwutlenku węgla. Wypychanie piwa na kran również odbywało się za pomocą tejże azotowej mieszanki, a nie tak jak zazwyczaj bywa samego dwutlenku węgla. Sposobem serwowania nawiązano więc do czeskiej tradycji stosowania azotowych mieszanek w piwiarniach. Co daje azot? Przede wszystkim niższe niż w przypadku CO2 wysycenie, specyficzną łagodność i gładkość smaku, w końcu wspaniałą śmietanową pianę która po nalaniu tworzy tzw. „lawinowy” czy też „kaskadowy” efekt. Efekt zastosowania azotu do wymienionych trzech piw poznacie oglądając wideo, natomiast to nie był koniec atrakcji. Na kranie zagościł mianowicie uwarzony tu kilka miesięcy wcześniej stout z dodatkiem wanilii. Jako że piwo kwalifikowało się jako „domowe” polewano go całkowicie gratis! Degustację tego piwa również możecie obejrzeć na wideo Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się