Bielo Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Istnieje jakiś sposób na obliczenie liczby drożdży robiąc starter z własnego banku? Mam na myśli czy jest jakiś kalkulator do obliczania ilu stopniowy starter powinno się zrobić i czy da się tą metodą zastosować underpinching (pszenice, piwa belgijskie). Pozdrawiam, Maciej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Nie jestem specjalistą ale znam dwa sposoby - albo liczenie pod mikroskopem, albo po prostu zmierzenie objętości gęstwy która zostanie na dnie startera po jego rozmnożeniu (za tym kalkulatorem gęstwa może mieć ok 1 - 4.5 mld komórek/ml w zależności od gęstości, za tym 1-5 mld ). W tym drugim kalkulatorze możesz liczyć nawet 3-stopniowy starter. Ewentualnie możesz przyjąć metodę Jackakocurka - 1,4mln komórek z 1g ekstraktu Ale to lepiej niech się jakiś specjalista wypowie. Bielo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bielo Opublikowano 2 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 (edytowane) W tym kalkulatorze który podałeś występują olbrzymie różnice między dwoma modelami wzrostu (Braukaiser i C. White). Przy dwustopniowym starterze ( najpierw 100 ml 9 Blg, które przenosimy do 900 ml 9 Blg) modelem pierwszym wychodzi idealne 140 mld, zaś C. White z mieszadłem magnetycznym 41 (!) mld więc proszenie się o niedofermentowanie i granaty. Metodą C. White osiągnęłoby się ledwie 100 mld przy potrójnym starterze 100ml -> 1l -> 1l. Więc chyba zaufam Braukaiserowi i JackowiKocurkowi. PS. przelicznik 1 g ekstraktu w brzeczce -> 1,4 mld drożdży bardzo mi się spodobał Edytowane 2 Czerwca 2015 przez Bielo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Jak masz różnicę pomiędzy 40 a 140 mld (raczej nie mln;) ) to można to przynajmniej zgrubnie ocenić za pomocą zmierzenia objętości gęstwy która osiądzie na dnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się