Plo Koon Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Miałem z swoim 1 piwem praktycznie te same problemy co kolega. To samo piwo, też za BA, też 12 BLG. Też mi drożdże opadły po 48h - ale zostawiłem piwo (przejrzyj kilka stron piaskownicy na pewno znajdziesz odpowiedź na większość pytań) do końca burzliwej - radzili nie grzebać to nie grzebałem. Pierwsze BLG zmierzyłem przy przelewaniu na cichą było to 5 BLG. Potem dwa tygodnie cichej w tej samej temperaturze. BLG mierzyłem dwukrotnie najpierw w środę wskazało 3 BLG, potem w sobotę znów 3 BLG - uznałem że można butelkować. Żadnych granatów nie było, wczoraj wypiłem pierwszą butelkę. Ilość cukru dobrałem na podstawie programu, który jest do pobrania tu na forum. Nie majstruj za dużo przy piwie i będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Pisałeś, że fermentujesz w 19C - może warto podnieść temperaturę o 1-2C? Drożdże powinno to zachęcić do dalszego działania, a na tym etapie fermentacji nie powinno to mieć już negatywnego wpływu na profil piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NOstromo Opublikowano 6 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Nie jestem zwolennikiem fermentacji cichej, ale w tym przypadku, jeżeli nic nie będzie spadać, to radziłbym jednak przelać na cichą. Zawsze to jakiś dodatkowy bodziec dla drożdży, jest szansa, że coś jeszcze zdziałają. A jeśli nie, to przynajmniej zyskasz pewność, że nie musisz bać się granatów. OK, tak zrobię, dzięki . Miałem z swoim 1 piwem praktycznie te same problemy co kolega. To samo piwo, też za BA, też 12 BLG. A ile litrów i o jakim ekstrakcie Ci wyszło? Pisałeś, że fermentujesz w 19C - może warto podnieść temperaturę o 1-2C? Drożdże powinno to zachęcić do dalszego działania, a na tym etapie fermentacji nie powinno to mieć już negatywnego wpływu na profil piwa. Gdybym miał możliwość to tak bym zrobił . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Pisałeś, że fermentujesz w 19C - może warto podnieść temperaturę o 1-2C? Drożdże powinno to zachęcić do dalszego działania, a na tym etapie fermentacji nie powinno to mieć już negatywnego wpływu na profil piwa. Gdybym miał możliwość to tak bym zrobił . Wiesz, dla chcącego nic trudnego. Wyjrzyj za okno - na dworze prawie 30C Owiń fermentor ciemnym kocem, wystaw na dzień na balkon na słońce i gotowe. Podgrzeje Ci się, na noc schowaj z powrotem do domu i ta podwyższona temperatura utrzyma Ci się spokojnie przez 2-3 doby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Miałem z swoim 1 piwem praktycznie te same problemy co kolega. To samo piwo, też za BA, też 12 BLG. A ile litrów i o jakim ekstrakcie Ci wyszło? Po filtracji wyszło mi 21 litrów brzeczki 12 BLG. Finalnie po gotowaniu, fermentacji, uwzględnieniu faktu, że część piwa pozostała w chmielinach wyszło mi 16,5 litra gotowego piwa. BLG przy butelkowaniu wynosiło 3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się