rysiek103 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Czy ktoś z kolegów, koleżanek spotkał się z takim przypadkiem, że trzeba było przerwać gotowanie brzeczki i wznowić po upływie 5-6 godziń. Jak postąpić by uniknąć strat? Za dobrą radę z góry dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Jak postąpić by uniknąć strat? Piwo tak szybko nie traci temperatury. Po prostu zabezpiecz w jakiś sposób, żeby temperatura jak najmniej spadła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Jacenty, i po wznowieniu wrzenia gotować dalej i jak przeliczyć czas? Np. 0 min chmiel 45 min chmiel 60 min chmiel 65 min koniec moja nagła przerwa w 50 minucie . Jak liczyć od wznowienia czy sześćdziesiąta minuta nastąpi po 10 minutach gotowania czy jakoś to zmienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 i po wznowieniu wrzenia gotować dalej i jak przeliczyć czas? Nic się nie zmienia, po rozpoczęciu wrzenia sypiesz chmiel i od tego momentu liczysz czas, np 60 min. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Jacenty, Wielkie dzięki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuna Opublikowano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Jacenty jesteś pewien? W brzeczce są już dwi dawki chmielu (na start i w 45 minucie). Skończył gotować w 50 ninucie i nie schładzal (izomeryzacja trwa...) Moim zdaniem najlepsze wyjście to schłodzić do temperatury zadania drożdży i fermentor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Rozumiem że cały chmiel na goryczkę już poszedł, daj tylko na aromat na ostatnie 5 minut/flameout/cichą i tyle. Przeliczyć to będzie trudno, bo po wyłączeniu palnika brzeczka nadal jest przez jakiś (nie wiadomo jak długi) czas wystarczająco gorąca żeby trwała izomeryzacja alfakwasów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 Jacenty jesteś pewien? Rzeczywiście, nie doczytałem dokładnie. W takim przypadku nie pozostaje nic innego jak potraktować przerwę jako etap chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 gdyby szybko schłodził do 80°C chłodnicą wtedy po ponownym rozpoczeciu warzenia musiałby doliczyć tylko czas podgrzewania od 80°C do 100°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 gdyby szybko schłodził do 80°C chłodnicą wtedy po ponownym rozpoczeciu warzenia musiałby doliczyć tylko czas podgrzewania od 80°C do 100°C To nie jest przecież tak, że jak zejdzie poniżej 80C, to izomeryzacja a-k nie zachodzi.. moim zdaniem musiałby liczyć co najmniej do 60C. Druga sprawa - czy przez takie przerywanie gotowania i ponowne podgrzewanie, nie przedłuży czasu gotowania na tyle, aby zacząć z chmielu wyciągać niepożądane smaki i aromaty jak trawiastość? Poza tym ten chmiel będzie z brzeczką co najmniej całą noc... cholera wie co z niego w tym czasie wyciągnie brzeczka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 4 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2015 Druga sprawa - czy przez takie przerywanie gotowania i ponowne podgrzewanie, nie przedłuży czasu gotowania na tyle, aby zacząć z chmielu wyciągać niepożądane smaki i aromaty jak trawiastość? Poza tym ten chmiel będzie z brzeczką co najmniej całą noc... cholera wie co z niego w tym czasie wyciągnie brzeczka? chodziło o IBU - smak i aromat to druga rzecz wg tego artykułu http://www.piwo.org/topic/10132-artykul-byo-hop-stand-chmielenie-whirpoolowe/poniżej 79°C izomeryzacja nie występuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 To nie jest przecież tak, że jak zejdzie poniżej 80C, to izomeryzacja a-k nie zachodzi.. moim zdaniem musiałby liczyć co najmniej do 60C.Ale izomeryzacja nie zachodzi w każdej temperaturze powyżej 80 stopni (czy tam 60) ze stałą prędkością. Żeby obliczyć IBU, teraz by trzeba mieć funkcję tempa izomeryzacji w zależności od temperatury, i sobie scałkować po całym czasie chłodzenia/podgrzewania. Oczywiście jest to średnio możliwe w praktyce, więc już chyba po ptokach, piwo jakie wyjdzie takie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 (edytowane) a nie lepiej byłoby potraktowac tych ostatmich 10 min jako gotowanie? w tym czasie temp spadnie ale czy az tak mocno zeby grzac całą brzeczke ponownie? ja bym juz gotowanie odpuścił chyba. Co innego jak przerwa wystapilaby wczesniej dajmy na to po 10 min od rozpoczęcia gotowania... Edytowane 5 Czerwca 2015 przez Nomad Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się