frugo90 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Cześć W czwartek planuję uwarzyć moje drugie piwo i mam pewne pytanie związane z problemem który napotkałem podczas warzenia pierwszego Podczas gotowania pojawił mi się przełom, schłodziłem brzeczkę i następnie zamieszałem w celu utworzenia stożka z chmielin na środku. Tylko podczas tego procesu zamieszałem również przełom który koniec końców został przelany do fermentora. Słyszałem, że nie powinno się przelewać osadu, bo negatywnie wpływa na smak piwa. W takim razie czemu taka popularna jest metoda whirlpoola do oddzielania chmielin? Oprócz whirlpoola zastosowałem również metodę odstania resztek brzeczki z chmielinami i czekania aż opadną. Co mam zrobić tym razem? Nie stosować tych metod oddzielania chmielin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 że nie powinno się przelewać osadu, bo negatywnie wpływa na smak piwa Półprawda o ile nie całkiem nieprawda. Olej to i oddzielaj, prawie wszyscy oddzielają. frugo90 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Osady zimne i gorące oraz przełom pozostawione w brzeczce nastawnej głównie wpływają na kondycję drożdży, jeśli nie zamierzasz zbierać gęstwy, to nie ma się czym przejmować na tym etapie zabawy w piwowarstwo. frugo90 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się