frugo90 Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Cześć W czwartek planuję uwarzyć moje drugie piwo i mam pewne pytanie związane z problemem który napotkałem podczas warzenia pierwszego Podczas gotowania pojawił mi się przełom, schłodziłem brzeczkę i następnie zamieszałem w celu utworzenia stożka z chmielin na środku. Tylko podczas tego procesu zamieszałem również przełom który koniec końców został przelany do fermentora. Słyszałem, że nie powinno się przelewać osadu, bo negatywnie wpływa na smak piwa. W takim razie czemu taka popularna jest metoda whirlpoola do oddzielania chmielin? Oprócz whirlpoola zastosowałem również metodę odstania resztek brzeczki z chmielinami i czekania aż opadną. Co mam zrobić tym razem? Nie stosować tych metod oddzielania chmielin? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 że nie powinno się przelewać osadu, bo negatywnie wpływa na smak piwa Półprawda o ile nie całkiem nieprawda. Olej to i oddzielaj, prawie wszyscy oddzielają. frugo90 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 2 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Czerwca 2015 Osady zimne i gorące oraz przełom pozostawione w brzeczce nastawnej głównie wpływają na kondycję drożdży, jeśli nie zamierzasz zbierać gęstwy, to nie ma się czym przejmować na tym etapie zabawy w piwowarstwo. frugo90 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi