Skocz do zawartości

Prażony jęczmień i pszenica


Mojerto

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj nastawiłem swoje pierwsze piwo i jak tylko zwolni mi się fermentator to chciałbym zrobić Dry Stouta. Mam w związku z tym kilka pytań:

 

a) Do warki 11-12 litrów potrzebował będę 100 g prażonego jęczmienia i 100 g prażonej pszenicy. Trochę kłopotliwe i nieekonomiczne jest kupowanie tak małych ilości, czy więc można uprażyć je jakoś samemu mając surowe ziarno?

 

b) Prażony jęczmień i pszenicę planuję gotować w siatce przez 30 minut przed rozpuszczeniem ekstraktu i chmieleniem. Czy muszę je przedtem jakoś rozdrobnić czy też wrzucić w całości?

 

c) Czy użyć jasnego czy ciemnego ekstraktu niechmielonego? Tego drugiego się ciut boję, gdyż może on być zbyt karmelowy i słodki, a ja chciałbym przecież otrzymać DRY Stouta. Odpowiedni kolor da mi zaś prażone zboże. Może więc zostawić go do jakiegoś porteru i użyć jasnego? A może pół na pół?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Śmiało użyj tylko ekstraktu jasnego.

Ja popełniłem coś takiego:

Składniki:
Ekstrakt słodowy jasny Bruntal – 3,4 kg
Słód czekoladowy pszeniczny Weyermann – 250 g
Jęczmień palony Weyerman – 250 g
Słód pilzneński klepiskowy Bruntal – 500 g
Safale 04 – gęstwa

Iunga 35g – 60’

Refermentacja – 2g cukru/butelka

Wyszło bardzo dobre piwo :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.