Skocz do zawartości

Warka nr 9 czyli BUM!! TRACH!! katastrofa...


Mojrzesz

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 9 czyli BUM!! TRACH!! katastrofa i chmielenie na swobodnym wystudzaniu

 

Wczoraj wieczorem warzyłem sobie piwo, zacieranie bez zakłuceń wszystko pięknie i wspaniale no to bierzemy sie za chmielenie :D

 

po dwódziestu minutach od zarzucenia goryczki BUM!! pierdyknoł jeden z pierścieni grzewczych kuchenki (jade na wszystkie cztery bo mam duży garnuszek 74L ) aż ogniem buchneło spod gara a po sekundzie TRACH!! wypierdzielił główny bezpiecznik kuchenki ;)

 

Troche patowa sytuacja, bezpiecznik dostane najwcześniej w poniedziałek bo dziś cały dzień w robocie:(

 

Jedyne co wykombinowałem to dorzucić reszte chmielu zafoliować to wszystko i niech sobie stygnie do rana samo bez chłodzenia.

 

Burzliwa już w toku

 

Jak myślicie czy trzeba to będzie jeszcze dochmielić na zimno??

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Możesz zrobić dekokt z chmielu. Gotujesz dajmy na to 50-100g chmielu (zależnie od odmiany) w litrze wody przez godzinę i ten wywar po schłodzeniu dodajesz do fermentującej brzeczki.

Czy można to dodać przy przelewaniu na cichą?

Bo kuchenke odpale dopiero w poniedziałek

Tak nawet przed rozlewem.

 

Weź jakiś program i spróbuj policzyć ile już masz IBU, ile chcesz mieć i ile byś musiał tego chmielu gotować.

 

Jakbyś miał z tym problemy wrzuć tu dane i pomyślimy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

na zimno można też chmielić ekstraktami z chmielu uzyskujac pożądaną goryczkę

osobiście próbowałem tego

ARES- 131 Ekstrakt chmielowy w płynie

Ludzie dajcie se luz z tym ARESem. :D Przecież to jest po prostu indeks każdego towaru w sklepie winohobby.pl.

 

EDIT: Ten o którym piszesz jest marki Ritchie.

Edytowane przez kopyr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 25 L

 

Słody:

3 kg Maris Otter

0.5 kg cara amber

0.5 kg aromatyczny

 

454 g Lyle's black treacle - syrop trzcinowy ciemny

 

zacieranie infuzyjne 1h w 65 stopniach

 

chmiele

 

50g challenger 6.5%

15% williamette 4.4%

 

20' gotowania challengera i bum, dorzuciłem williamette i stygło do rana 8h

 

problem jest taki że nie zmierzyłem BLG bo najczęściej mierze dopiero przed dodaniem drożdży a teraz w tym całym chaosie zapomniałem:(

 

jak sądzicie dochmielać czy nie a jeśli tak to ile?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.