Mojrzesz Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Warka nr 9 czyli BUM!! TRACH!! katastrofa i chmielenie na swobodnym wystudzaniu Wczoraj wieczorem warzyłem sobie piwo, zacieranie bez zakłuceń wszystko pięknie i wspaniale no to bierzemy sie za chmielenie po dwódziestu minutach od zarzucenia goryczki BUM!! pierdyknoł jeden z pierścieni grzewczych kuchenki (jade na wszystkie cztery bo mam duży garnuszek 74L ) aż ogniem buchneło spod gara a po sekundzie TRACH!! wypierdzielił główny bezpiecznik kuchenki Troche patowa sytuacja, bezpiecznik dostane najwcześniej w poniedziałek bo dziś cały dzień w robocie:( Jedyne co wykombinowałem to dorzucić reszte chmielu zafoliować to wszystko i niech sobie stygnie do rana samo bez chłodzenia. Burzliwa już w toku Jak myślicie czy trzeba to będzie jeszcze dochmielić na zimno?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Zostaw jak jest. Chmieleniem na zimno nie uzyskasz goryczki tylko smak surowego chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Tak, 20 minut od biedy starczy, piwo powinno być pijalne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Możesz zrobić dekokt z chmielu. Gotujesz dajmy na to 50-100g chmielu (zależnie od odmiany) w litrze wody przez godzinę i ten wywar po schłodzeniu dodajesz do fermentującej brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mojrzesz Opublikowano 21 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Możesz zrobić dekokt z chmielu. Gotujesz dajmy na to 50-100g chmielu (zależnie od odmiany) w litrze wody przez godzinę i ten wywar po schłodzeniu dodajesz do fermentującej brzeczki. Czy można to dodać przy przelewaniu na cichą? Bo kuchenke odpale dopiero w poniedziałek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 Możesz zrobić dekokt z chmielu. Gotujesz dajmy na to 50-100g chmielu (zależnie od odmiany) w litrze wody przez godzinę i ten wywar po schłodzeniu dodajesz do fermentującej brzeczki. Czy można to dodać przy przelewaniu na cichą? Bo kuchenke odpale dopiero w poniedziałek Tak nawet przed rozlewem. Weź jakiś program i spróbuj policzyć ile już masz IBU, ile chcesz mieć i ile byś musiał tego chmielu gotować. Jakbyś miał z tym problemy wrzuć tu dane i pomyślimy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 21 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2009 na zimno można też chmielić ekstraktami z chmielu uzyskujac pożądaną goryczkę osobiście próbowałem tego ARES- 131 Ekstrakt chmielowy w płynie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 (edytowane) na zimno można też chmielić ekstraktami z chmielu uzyskujac pożądaną goryczkę osobiście próbowałem tego ARES- 131 Ekstrakt chmielowy w płynie Ludzie dajcie se luz z tym ARESem. Przecież to jest po prostu indeks każdego towaru w sklepie winohobby.pl. EDIT: Ten o którym piszesz jest marki Ritchie. Edytowane 22 Listopada 2009 przez kopyr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mojrzesz Opublikowano 22 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 warka 25 L Słody: 3 kg Maris Otter 0.5 kg cara amber 0.5 kg aromatyczny 454 g Lyle's black treacle - syrop trzcinowy ciemny zacieranie infuzyjne 1h w 65 stopniach chmiele 50g challenger 6.5% 15% williamette 4.4% 20' gotowania challengera i bum, dorzuciłem williamette i stygło do rana 8h problem jest taki że nie zmierzyłem BLG bo najczęściej mierze dopiero przed dodaniem drożdży a teraz w tym całym chaosie zapomniałem:( jak sądzicie dochmielać czy nie a jeśli tak to ile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2009 20 min gotowania , kilka godzin w gorącej brzeczce . Spróbuj i oceń sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mojrzesz Opublikowano 13 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 dziś odbezpieczyłem butelke testową i wyszło bardzo dobre, więc jak komuś wybuchnie kuchenka przy chmieleniu to się nie przejmujcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się