Skocz do zawartości

Za wysoka temperatura na starcie burzliwej-problem będzie?


pawel332

Rekomendowane odpowiedzi

I znowu babol wczoraj warzyłem jakieś tam piwko(bezstylowe)(miałem tylko pilznienski i monacha troszku,drożdże sabref s33) i przy okazji robiłem ze styropianu pojemnik na fermetor aby zbić temperaturę , i dobra około 15-tej pozamykałem  wszystko do środka dałem 2 pety zamrożone ,wieczorem miałem je podmienić przed wyjsciem do pracy i zapomniałem--,rano położyłem się spać.

A teraz wstaję i mnie szlak trafił na głupotę własną przy wymianie  butli patrzę a tam upał na fermentorze 29 stopni.

Jestem przekonany ze tak wysoka temperatura zaszkodzi piwku coś się tam wydzieli (estry czy inne diabły) ale czy jak zacznę chłodzić to nie zestresuję  dodatkowo tych drożdży ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

stres może tylko spowodować tylko nagłe ochłodzenie/ocieplenie.

dwa pety (3l) na wiadro (25l) to nie wiele wpłynie. więc możesz śmiało chłodzić - co ma się wydzielić to się już wydzieliło albo zdąży zanim skończysz chłodzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.