pawel332 Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 I znowu babol wczoraj warzyłem jakieś tam piwko(bezstylowe)(miałem tylko pilznienski i monacha troszku,drożdże sabref s33) i przy okazji robiłem ze styropianu pojemnik na fermetor aby zbić temperaturę , i dobra około 15-tej pozamykałem wszystko do środka dałem 2 pety zamrożone ,wieczorem miałem je podmienić przed wyjsciem do pracy i zapomniałem--,rano położyłem się spać. A teraz wstaję i mnie szlak trafił na głupotę własną przy wymianie butli patrzę a tam upał na fermentorze 29 stopni. Jestem przekonany ze tak wysoka temperatura zaszkodzi piwku coś się tam wydzieli (estry czy inne diabły) ale czy jak zacznę chłodzić to nie zestresuję dodatkowo tych drożdży ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 8 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2015 stres może tylko spowodować tylko nagłe ochłodzenie/ocieplenie. dwa pety (3l) na wiadro (25l) to nie wiele wpłynie. więc możesz śmiało chłodzić - co ma się wydzielić to się już wydzieliło albo zdąży zanim skończysz chłodzenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 (edytowane) Będzie rozpuszczalnik w smaku i aromacie plus fenole. Edytowane 9 Czerwca 2015 przez mat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się