mat Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Pewnie była w domyśle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Damn, muszę wobec tego kupić większą szypę* * Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 nie jestem pewien czy to efekt magnum ale wydaje mi się ,że on wnosi taką metaliczną goryczkę. Oczywiście nie chodzi tu o żelazistośc bo to oczywiście inna bajka ale takie uczucie metaliczności w ustach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Powinna być łopata jak do odśnieżania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 Cicha fermentacja niebawem się skończy, tak mi się wydaje. Zlałem po burzliwej przy blg 3 (pomiar dwukrotny w odstępie 48h). Chmielenie na zimno. Niby wszystko ok, ale fermentor (wieko) napęczniało i czasem lekko je unoszę bo jeszcze zbiera się co2. Skąd to się bierze, drożdże raczej wypracowały co swoje. To przez wysokie temperatury ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepe11 Opublikowano 20 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Chyba sobie sam odpowiedziałeś , temperatura się podniosła objętość wzrasta i stąd wieko pęcznieje dodatkowo przy wyższej temp. uwalnia się CO2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukaszU Opublikowano 20 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2015 Moja jedyna obawa to butelkowanie, czy oby nie powstaną granaty. Piwo będzie leżakować w piwnicy, przy posadzce więc tam powinno być chłodniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Egon126 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam. To moja kolej na pierwszą moją AIPA. Mam za sobą kilkanaście warek ale są to raczej dolniaki a z górnych jak do tej pory robiłem piwa typu polskie ale. Ale, że człowiek ciekawy to chciałby też spróbować czegoś innego. Byłbym wdzięczny jakby ktoś bardziej doświadczony wypowiedział się o tej recepturze. Jest to jakby modyfikacja różnych przepisów z tego forum. Pale Ale - 5 kg Monachijski -1kg Karmelowy jasny-0,25 Barwiący-0,25 Zacieranie: 66 stopni-70' 76 stopni-10' Chmielenie: Iunga-20g-60' Summit-20g-30' Centennial-25g-10' Summit-20g-5' Citra-25g-1' Na zimno" Amarillo-20g, Centennial-20g, Summit-10g O ile z zasypem problemów nie będzie, bo troszku tych słodów mam i bym mógł coś wymienić, to co z chmielem jest tak że, mam tą Iunge, która mogę zastąpić Maryną lub Magnum, Citrę już mam. Muszę dokupić Centennial i Summit. Z tym Summitem jest tak , że w przepisach raczej był Cascade lub Columbus, jednak tam gdzie robię zakupy tych chmieli albo nie mają albo trza czekać dosyć długo.Gdzieś wyczytałem, że można te chmiele zastąpić tym Summitem i dlatego ten wybór. Z racji tego, że chmiele te troszku kosztują to te dwa czyli Iungę i Citrę bym traktował jako podstawę i chciałbym dokupić dwa góra trzy chmiele, oczywiście niekoniecznie te o których pisałem. Odnośnie drożdży co byście polecili z sucharów: Danstar Nottingham, Bry-97 American West Coast czy może lepiej US-5 wziąć. Przyznam szczerze, że troszkę dziś poczytałem o tym piwie i mam już mętlik w głowie stąd też te wypociny. Z góry dzięki za pomoc. Edytowane 18 Kwietnia 2017 przez Egon126 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się