destrakt Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Witam, Mam pytanie co do fermentacji burzliwej. Uwarzyłem w czwartek tj. 04/06/15 American Wheat. Po pozostawieniu fermentora zaczęła się fermentacja burzliwa po jednym dniu od zadaniu drożdży. W dniu dzisiejszym prawie nie słychać oznak fermentacji (z fermentora nie wydostaje się charakterystyczny bulgot a przynajmniej bardzo rzadko). Dodam, że podczas fermentacji poprzedniego piwa - American Pale Ale fermentacja burzliwa była bardzo intensywna, w początkowym etapie co 5 s dało się usłyszeć charakterystyczne bulgotanie, w tym przypadku bulgotało raz na jakieś 2-3 min a teraz praktycznie cisza, dodam również, że obecnie unosi się cienka warstewka piany, a na dnie widać farfocle (drożdże?). Zastanawia mnie czy fermentacja burzliwa już się zakończyła i czy wszystko jest OK. Nie sprawdzałem BLG bo chce do minimum ograniczyć kontakt z zarazkami. Proszę o poradę. POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Nie sprawdzałem BLG bo chce do minimum ograniczyć kontakt z zarazkami. I prawidłowo. Nie odgłosy są ważne, ani widoki, tylko pomiary. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Brak podstawowych informacji: jakie BLG, jakie drożdże, temperatura fermentacji? A szklane kule od dawna nei są już w użytku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
destrakt Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Brak podstawowych informacji: jakie BLG, jakie drożdże, temperatura fermentacji? A szklane kule od dawna nei są już w użytku. Jeśli chodzi o BLG to tak jak wspomniałem nie mierzyłem bo chciałem poradzić się Was bez konieczności otwierania fermentora, ale jeżeli będzie taka potrzeba to po powrocie do domu to zrobię. Na początku temperatura fermentacji trochę skoczyła za bardzo ze względu na gapiostwo i zapominalstwo. Więc po wstawieniu fermentora wynosiła 20 stopni, później po mniej więcej jednym dniu doszła do 24, po czym po już uważałem i utrzymywała się w granicach 18-20 stopni, a drożdże to US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 BLG początkowe, nie takie jakie jest teraz. Ale pomijając to, to przy tak wysokiej temp. fermentacji, to najprawdopodobniej drożdże zżarły już to co miały zeżreć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
destrakt Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 BLG początkowe, nie takie jakie jest teraz. Ale pomijając to, to przy tak wysokiej temp. fermentacji, to najprawdopodobniej drożdże zżarły już to co miały zeżreć. Dzięki za odpowiedź, więc na spokojnie zostawię, bo nie zlewam na cichą. Co do BLG początkowego to wyszło 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się