RadekMon Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Witam, Jest to moja pierwsza styczność zarówno z tym szczepem, jak i ogólnie z płynnymi drożdżami. Jakieś 16 dni temu uwarzyłem na nich witbiera - 12,5BLG (wcześniej zrobiłem starter). Fermentacja była naprawdę burzliwa, gdyż ok. 10l wolnej przestrzeni w fermentorze okazało się dla nich za mało i przyszły się przywitać Aczkolwiek wyleciało ich niewiele. Rzecz, która mnie zdziwiła to to, że na ten moment na dnie jest może 3-5mm osadu i właściwie nigdy nie było go specjalnie więcej. Za to powyżej poziomu piwa wiadro pięknie ufajdane drożdżami. W 12 dniu fermentacji zrobiłem pomiar (3BLG) i przy okazji zauważyłem, że trochę drożdży pływa sobie po powierzchni. Pobujałem lekko fermentorem, żeby opadły, ale nie wiem czy to wiele zmieniło. Tzn. te z góry opadły, ale nic nie zyskałem bo te z dołu zamieszałem. Chciałem użyć tych drożdży jeszcze przynajmniej dwa razy, ale czy taka ilość to nie będzie za mało? Tudzież są to jakieś słabe jednostki, które szybko się poddały a większość dobrych przykleiła się do boków fermentora. Czy też mogę zebrać to co osadziło się na ściankach wiadra? Wiem, że ten szczep dość kiepsko flokuuje, ale czy aż tak? Generalnie plan mam taki, żeby dać im spokój na jeszcze tydzień. Czy jak nic więcej nie opadnie, to można skorzystać z tejże gęstwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się