Skocz do zawartości

VII Toruński Zlot Piwowarów Domowych- grudzień 2015


Osia

Rekomendowane odpowiedzi

Kujawsko- Pomorski Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów domowych ma zaszczyt zaprosić do udziału w siódmej już edycji konkursu konsumenckiego podczas Toruńskiego Zlotu Piwowarów Domowych.

 

Kategorie piw na konkurs konsumencki:

 

1. Świąteczne, kategoria 21 B wg. BJCP

2. Brown Porter, 12A wg. BJCP

3. Smoked Stout

 

Wymogiem koniecznym jest przygotowanie co najmniej sześciu litrów piwa. Zwycięzców wyłania około 100 konsumentów.

 

Wszystkie informacje będziemy aktualizować na bieżąco. Jak wyglądały poprzednie edycje można zobaczyć tu:

 

www.zlotpiwowarow.org

https://www.facebook.com/zlot.piwowarow?ref=hl

 

Zapraszamy już teraz do udziału!

Edytowane przez Osia
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

 

 

Postaram się żeby do konca tego tygodnia pojawił się opis stylu z pełnymi wytycznymi!

Zastanawiam się, czy nasz Whisky Stout mieści się w ramach tej kategorii? Słód Whisky jest wędzony torfem, a dodatek płatków dębowych potęguje aromaty dymne, więc wydaje mi się, że śmiało można posłać piwko na konkurs. :)  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Możemy już oficjalnie ogłosić, że termin zimowego zlotu to 12.XII.2015! Rezewrwujcie tą datę w swoich terminarzach! ;)

 

Przekazuje również z  przyjemnością wytyczne do wędzonego stouta:

 

Wędzony Stout
 
Styl ten w swoim zamierzeniu powinien łączyć kluczowe cechy stoutu i piw wędzonych. Jeśli chodzi o te pierwsze, możliwa jest wariantowość - elementy stoutowe mogą być wzorowane na wytycznych BJCP 2008* do stylów Dry Stout (13A) lub Foreign Extra Stout (13D). Cechy wędzone powinny nawiązywać do stylu Other Smoked Beer (22B). 
 
Wygląd: Kolor od ciemno-czarnego do brązowego wraz z rubinowymi refleksami. Piana gęsta, brązowa lub żółtobrązowa, długo utrzymująca się. 
 
Aromat: Mocno wyczuwalne aromaty kawowe, palonego jęczmienia, może posiadać delikatne nuty kakaowe, czekoladowe lub drugoplanowe zbożowe. Estry słabo wyczuwalne lub brak. W przypadku FES owocowość od średniej do wysokiej - niektóre wersje mogą posiadać aromaty słodkości, melasy, lukrecji i suszonych owoców i/lub winne. Aromat powinień być przyjemny, zbalansowany pomiędzy ww. cechami stoutu i aromatami dymnymi użytych wędzonych słodów. Intensywność i charakter aromatów dymnych i stoutowych może się różnić, może być wyraźne po obu stronach balansu. Cechy i charakter aromatów dymnych są odbiciem źródła dymu (np. torf, olcha, dąb, buk). Ostre, fenolowe, surowe, gumowe albo spalone dymne aromaty są nieodpowiednie. Brak diacetylu. Aromaty chmielowe od niskich po brak. 
 
Smak: Umiarkowanie palone, zbożowa ostrość, wraz z lekką do umiarkowaną kwasowością, oraz od średniej do mocnej goryczki chmielowej. W wariancie opartym na FES będą obecne estry owocowe, gładkie smaki ciemnych słodów oraz uwydatniona goryczka, często posiadająca słodkie, rumowe posmaki. Smaki dymne mogą być w przedziale od drewnianych do troszkę bekonowych, w zależności od typu użytego słodu. Słód wędzony torfem może nadać ziemistego smaku. Balans pomiędzy cechami stoutu i piwa wędzonego może być różny, ale rezultat mieszania powinien być dobrze zbalansowany i przyjemny. Dym może nadać wytrawności na finiszu. Nie powinny być obecne posmaki surowe, gorzkie, spalone, koksowe, gumowe, siarczanowe, albo fenolowe.
 
* Oparcie stylu na poprzedniej wersji przewodnika BJCP (http://bjcp.org/2008styles/catdex.php) wynika z jego większego rozpowszechnienia w środowisku piwowarów domowych, a także szerszej dostępności jego polskich tłumaczeń.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

VII Zlot już za nami, dziękuję wszystkim za przygotowanie, przeprowadzenie i uczestnictwo, wyniki ogłoszą Ci, którzy mają do nich dostęp ;), znamy już też kategorie na letni (pewnie bardziej majowy niż czerwcowy - EURO 2016) VIII Zlot: Witbier, obiecany wsześniej Belgijski Kwach i NZIPA.

 

Przyczyna korekty: błąd w stylu.

Edytowane przez telek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem / dostałem wyniki z podium:

BROWN PORTER

I - Browar Szwagrowy (Grand Champion)

II - Filip Beifus

III - Szymon Synak

SMOKED STOUT

I - Szymon Synak

II - Łukasz Raczkowski

III - Michał Dąbrowski

ŚWIĄTECZNE

I - Browar Fachowcy

II - Łukasz Raczkowski

III - Paweł Szymanowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.