Bioly1231 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 (edytowane) zrobiłem to żeby osiągnąć lepsze efekty pełni i posmaków karmelowych, z moich odczuć i komentarzy znajomych udało się to osiągnąć, co prawda negatywnie wpływa to na wydajność ale mnie chodzi o dobre piwo, a nie o procenty przy wydajności Edytowane 20 Czerwca 2015 przez Bioly1231 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 jako, że trafił się finał wrzucam recepturę: Warka 30 L docelowe BLG 14 Zasyp: Pilzneński 1kg Pale Ale 5kg Wiedeński 0,5kg Pszenica 0,1kg Caramunich I 0,5kg Zacieranie chmielenie zacieru 50g Amarillo od poczatku 66°C na 45 min (Wszystko poza wiedeńskim i caramunich) 72°C na 20 min (dorzucamy wiedeńskim i caramunich) wygrzew Chmielenie Galaxy 10 g 60 min Galaxy 5g 20min Galaxy 5g 5min Citra 10 g 60 min Citra 5g 20min Citra 5g 5min Drożdże US-05 temp 19°C Chmielenie na zimno 4 dni Citra 30g Galaxy 30g Refermentacja 170g cukru Wybacz banalne pytanie ale początkujący jestem. Chodzi mi o wygrzew, to ma być proces podgrzania do temperatury 78st C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 (edytowane) jako, że trafił się finał wrzucam recepturę: I jaki wynik? Pochwal się!!! Ja jutro warzę według Twojego przepisu. Chcę wiedzieć jak piwko zostało ocenione:) Edytowane 28 Czerwca 2015 przez Drapichrust Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bioly1231 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 5 miejsce, niestety przez przegrzanie przy transporcie wyszła wada od drożdży (autoliza) poza tym,ok. Mam jednak parę poprawek do receptury, wydłuż druga przerwę(72C) do 30 min, zwiększył bym też chmielenie na koniec gotowania do 10 g każdego chmielu Poza tym miałem też mały problem z początkową fazą fermentacji bo pojawiły się fuzle(alkohole wyższe) widać jakoś źle zmierzyłem temp. i ruszyło przy wyższej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 29 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Trochę za późno. Drożdże zadane. Fakt dałem trochę więcej chmielu właśnie na koniec gotowania, ale nie aż tyle. Teraz czekam aż ruszy. Piąte miejsce, nie jest źle. Tak czy siak - gratulacje:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bioly1231 Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 jak na 3 piwo to finał uznałem za duży sukces, mam nadzieje, że piwo wyjdzie, ja w sobotę będę robił wędzonego żytniego FES'a, mam nadzieje że zabawa z żytem mnie nie przerośnie. daj znać za jakiś czas jak Ci piwo wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Fermentacja burzliwa gazuje aż miło, choć piany mało:) A co z chmieleniem na zimno? Zmieniać coś czy robić tak jak pisałeś wcześniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bioly1231 Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Z ilością nie, ale możesz spróbować skrócić do 3 dni. Czytałem gdzieś na forum, że fajne efekty daje mieszanie przy chmieleniu na zimno, więc jak masz możliwości(fermentujesz w piwnicy czy czymś podobnym gdzie nie masz much) spróbuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 3 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 Mieszanie? Czyli podczas wrzucania chmielu mam wziąć drewnianą łychę (wysterylizowaną) i mieszać? Ciekawe. Można by było sprobowac:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bioly1231 Opublikowano 3 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2015 to masz temat o ekstrakcji aromatu i smaku z chmielenia na zimno i tu jest o mieszaniu http://www.piwo.org/topic/15535-czas-ekstrakcji-aromatow-w-chmieleniu-na-zimno/ Drapichrust 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 7 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Podczas cichej jak i chmielenia na zimno podnieść temperaturę? Na burzliwej trzymam w temp 17 st. W linku który podałeś temperatura chmielenia jest 23 st. Mieszał nie będę, lodówka stoi w garażu. A tam różne ustrojstwa latają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bioly1231 Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 ja nie podnosiłem, nie miałem warunków, jak masz możliwości to spokojnie podnieś, a w jakiej lodowce fermentujesz? pytam bo muszę coś obczaić takiego bo przez te upały w miejscu gdzie fermentuje z 18-19 C zrobiło się 24-25C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 7 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Ruska lodówka. Przez długi czas stała w garażu i tylko na jakieś urodziny czy imieniny używana, jak się placki nie miescily;-) Teraz dostała drugie życie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojto Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 To mój pierwszy post więc cześć wszystkim! Chciałbym uwarzyć piwo podobne do Żywca APA. Zastanawiam się jaki zasyp powinienem zatrzeć... Jakby ktoś nie miał przy sobie butelki to podaję skład ŻAPY ;-) Składniki: woda, słód jęczmienny (monachijski, karmelowy), słód pszeniczny, chmiel (Chinook, Citra, Amarillo, Magnum, Centennial). Ze składu wynika, że to piwo raczej powinno się nazywać Munich APA ;-) Nie zależy mi żeby piwo było w stylu. Po prostu chciałbym uwarzyć swoją ŻAPĘ. Wymyśliłem sobie taki oto zasyp: 32% pale ale (~ 5 EBC) 32% monachijski typ I (~ 13 EBC) 32% pszeniczny jasny (~ 4 EBC) 4% caraaroma (~ 350 EBC) Ma to sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zerknij na forum i poszukaj pierwszego lepszego przepisu na American Pale Ale (APA) a znajdziesz coś 10x lepszego od tego pseudo piwa Ja proponuję moja wersję, jest mniej goryczkowa i wyjątkowo mi podchodzi: http://www.piwo.org/topic/21572-browar-szerocki/?do=findComment&comment=412270 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zerknij na forum i poszukaj pierwszego lepszego przepisu na American Pale Ale (APA) a znajdziesz coś 10x lepszego od tego pseudo piwa Ja proponuję moja wersję, jest mniej goryczkowa i wyjątkowo mi podchodzi: http://www.piwo.org/topic/21572-browar-szerocki/?do=findComment&comment=412270 Potwierdzam. To były moje początki i głupie pytanie, którego się teraz wstydze;-) Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojto Opublikowano 8 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Jeśli o mnie chodzi to jestem fanem chmielu - im więcej goryczki, tym lepiej. Im więcej cytrusów w aromacie tym lepiej. Ale nie tylko. Lubię chyba każdy styl piwa i tak się złożyło, że Żywiec APA bardzo mi odpowiada. Wiem, że warki nie są równe, wiem, że wady to norma, ale po prostu lubię to piwo i chciałbym je odtworzyć. To będzie moja czwarta warka i tym razem nie chcę 100 IBU -> ma smakować rodzinie i znajomym :-) Edytowane 8 Grudnia 2016 przez Wojto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Jak powyżej 100 IBU to wątpię czy będzie smakować wszystkim;-) Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 8 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2016 Jak powyżej 100 IBU to wątpię by wszystkim smakowało ;-) Wysłane z mojego C1905 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się