Pierre Celis Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 79 – taka liczba wypadła nam w maju. Miesiąc temu pisałem o przewidywanym osłabieniu natężenia piwnych premier, których poziom przekroczył wtedy setkę. No dobra, premier jest mniej ale to cały czas 2,5 nowego piwa dziennie! Także zabawa trwa dalej a jest tym przyjemniejsza, że na rynku ciągle pojawiają się nowe browary. Wydarzeniem maja niewątpliwie była reaktywacja historycznego, legendarnego wręcz browaru w Grodzisku Wielkopolskim. Tak jest, to właśnie z tego browaru pochodzi nasz jedyny polski styl piwa czyli Grodziskie. Dodatkowo wystartowały Probus (Oława) oraz Stara Szkoła (Osmola k. Siemiatycz). Dobrze, że biała plama w północno-wschodniej Polsce powoli się wypełnia, choć fakt że browary zajmują opuszczone szkolne budynki powinien dawać do myślenia. A Debiutem Miesiąca w maju zostało: Grodzisk Wielkopolski – Piwo z Grodziska Piwo w stylu Grodziskie, 7,7° Blg, 3,1% alk. Kontrowersyjnie? No chyba nie. Sam fakt reaktywacji grodziskiego browaru zasługuje już na miano wydarzenia miesiąca. Wiedząc od dawna o tym, że za tym projektem stoją inwestorzy zaangażowani w miłosławski Browar Fortuna, miałem poważne obawy co do profilu tego piwa. Już w wywiadach prasowych przyznawano, że oryginalna receptura może zostać „dostosowana do potrzeb rynku”. Nie wróżyło to dobrze. Tymczasem otrzymaliśmy piwo z klasą, w dodatku dostępne właściwie w całej Polsce w umiarkowanej cenie. Już pierwsze spojrzenie wywiera pozytywne wrażenie – etykieta nawiązuje do oryginału, choć ze względów prawnych mamy tu trochę zmodyfikowaną nazwę. Dedykowane szkło zgodne z historycznym fasonem tylko wzmaga apetyt. Po nalaniu można mieć zastrzeżenia wyłącznie to zbyt jasnej, słomkowej barwy. Bo i potężna, wręcz jak z ubitych białek piana, a także klarowność oraz unoszące się w górę bąbelki prezentują się wspaniale. W aromacie wyrazista wędzonka – tu nie ma żadnych wątpliwości co do stylu. Smak natomiast już nie tak mocno zdominowany przez wędzoność jak to bywa w przypadku niektórych współczesnych interpretacji. I dobrze. Piwo charakteryzuje się optymalną jak na ten ekstrakt pełnią smaku i świetną rześkością. Nasycenie dość wysokie, choć w oryginale ponoć było jeszcze większe. Na obecną chwilę piwo warzone jest w Grodzisku ale butelkowane w Miłosławiu w Browarze Fortuna. Oby jak najszybciej cały proces realizowany był w Grodzisku! Popremierowa ocena piwa tutaj Wśród wyróżnionych piw znowu mamy imponujący rozstrzał stylistyk: kolejny (zresztą bardzo dobry) Grodzisz, sesyjna Black IPA, imperialny wędzony stout, silna reprezentacja american wheat, american coffee milk stout z fantastycznym akcentem wanilii, w końcu barrel aged sour extra stout. Nie ma nudy! Bednary – American Wheat #1 Ocena piwa Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy – Piotrek z Bagien A la Grodziskie Ocena piwa Piwne Podziemie – Akka Dakka Blakka Ocena piwa Piwne Podziemie – Coffeelicious Vanilla Ocena piwa Pracownia Piwa – 300! Ocena piwa Szpunt (Koreb) – American Wheat Ocena piwa Widawa – Black Kiss Ocena piwa Widawa – Grand Prix Rauchbier Ocena piwa Przypuszczać należy, że czerwiec będzie zbliżony intensywnością do maja. Imprezy które odbywają się tego miesiąca należą raczej do lokalnych niż ogólnopolskich i nie generują większej ilości premier. Cóż, czerwiec to był czas Festiwalu Birofilia, który po sześciu latach zakończył istnienie w swej dotychczasowej formie. To jedno ze świadectw radykalnej zmiany jaka dokonała się na piwnym rynku… Pozostałe premiery maja 2015: Artezan – Session IPA Bazyliszek – Koko Bongo Beer City (Wąsosz) – Krak II, Bazyl Bednary – Igraszki Palczatki, APA potion #1 Birbant (Zarzecze) – 10 Hop Birbant (Witnica) – Dark Citra IPA Brodacz (Stary Browar Kościerzyna) – Primavera Brofaktura – Gniewosz Siedlecki, Marcowe Brovarnia – Brovarnia Jasne Browar Stu Mostów – WRCLW Dunkelweizen Chmielogród (Witnica) – Big Cyc, Garbaty Niziołek Doctor Brew (Bartek) – Polaris IPA Dziedzice – Auro AIPA Fabryka Piwa (Marysia Szczyrzyc) – Bok Bok Grodzisk Wielkopolski – Bernardyńskie, Piwo Naturalne o smaku czerwonej porzeczki, Piwo Naturalne o smaku kwiatu czarnego bzu Hajer (Reden Świętochłowice) – Rajza Do Kalifornii Hulaj Dusza (Tarczyn) – Urwis Inne Beczki (U Koníčka) – Pomarańczowy Radler Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy – Piotrek z Bagien AIPA Kormoran – Rosanke Kraftwerk (Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy) – Reversal, Kalashnikov, Zmora Kraftwerk (Wąsosz) – Oberschlesien, Thompson Księży Młyn – Porter Wędzony Lubrow – Kolender z Miętoliną Mazowieckie Zakłady Przemysłu Fermentacyjnego (Krajan) – Kotłownia Pałacyk Łąkomin – Samotny wilk, Rudy ryś, Kolonialny ryś Perun (Wąsosz) – Sacrum Pinta (Browar Na Jurze) – Ruchy, Orkisz, ruchy! Pinta/Braserie du Pays Flamand (Browar Na Jurze) – Król Lata Pinta/O’Hara (O’Hara’s Brewing Company) – Lublin to Dublin Robust Milk Stout Piwne Podziemie – Hopface Killah with Ghost Peppers Piwoteka (Księży Młyn) – Mawashi Geri, Zacny Zalcman Piwoteka (Jan Olbracht Browar Rzemieślniczy) – Lili Fontelli Pracownia Piwa – Krakowski Spleen Probus – Pils, Lager, Pszeniczne, Żytni Stout, Amber Ale Reden Chorzów – Lot Hopsmiczny, Pszenicarium Słociak – Witaj Wiosno, Dark Angel Słodowy Dwór – Czerwone Bagno Spirifer (Witnica) – Giro Spiż – AIPA Stara Komenda – AIPA Stara Szkoła – Pierwszy Dzwonek Stary Browar Kościerzyna – 727 Trzech Kumpli (Trzy Korony Nowy Sącz) – Piece of Cake, Otwarcie Sezonu Twigg – White Dwarf Wąsosz – Prince Widawa – Hot Hoppy Lips Wilk (b.d) – Pils Wrężel (Zarzecze) – Wheat India Pale Ale Wyszak – Schwarzbier Czekoladowy Zarzecze – Zarzecki Pils Wyświetl pełny artykuł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się