bnp Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 parę dni temu chciałem rozlać piwsko, podnoszę pokrywę od wiadra a tam niemiła niespodzianka. Na oblepionych osadem drożdżowym brzegach wiadra nad piwem paskudne wykwity jakiegoś pleśniaka. Wykwity występowały punktowo, tafla piwa nie zaatakowana. Smak ok. Oczywiście prędzej czy później infekcja przeniosła by się na piwo. W smaku było całkiem fajne więc postanowiłem piwo ratować. Przelałem delikatnie piwsko do nowego wiadra i dodałem 3 g pirosiarczynu sodu a następnie piwko wyklarowałem zolem krzemionkowym. Wiadro wyniosłem na balkon . Po 4 dniach nie widać żadnych objawów infekcji. Mam nadzieję, iż wszelakie badziewie zostało unicestwione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yemu Opublikowano 23 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 a jak bedziesz je nagazowywal? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 23 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2009 no mam nadzieję że część SO2 się ulotni i drożdże nagazują piwko a jak nie to pójdzie z suchym lodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 a nie masz jakiejs gęstwy ? jak coś masz zamieszaj w fermentorze z cukrem przed rozlaniem ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 24 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 jak coś masz zamieszaj w fermentorze z cukrem przed rozlaniem hehe dodatek gęstwy w ilości ok 10-20 ml na 25 l piwa do butelkowania to u mnie norma przy każdej klarowanej zolem warce. Bez dodatku drożdży piwo klarowane zolem nie nagazowało by się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 jak coś masz zamieszaj w fermentorze z cukrem przed rozlaniem hehe dodatek gęstwy w ilości ok 10-20 ml na 25 l piwa do butelkowania to u mnie norma przy każdej klarowanej zolem warce. Bez dodatku drożdży piwo klarowane zolem nie nagazowało by się. No to po co suchy lód?. Chyba że lejesz w kega, bo tak do każdej z butelek nakładać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bnp Opublikowano 24 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 co by było jasne piwo klaruję zolem, na tym etapie mam 2 drogi 1 refermentacja- dodanie do wyklarowanego np 25 l piwa 10-20 ml gęstwy + cukier a następnie rozlanie do butelek i kapslowanie 2 rozlanie klarownego piwa do butelek 1,5 l po wodzie mineralnej dodanie suchego lodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 24 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2009 Wszystko juz jest jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się