Jump to content

ratowanie piwa


bnp

Recommended Posts

parę dni temu chciałem rozlać piwsko, podnoszę pokrywę od wiadra a tam niemiła niespodzianka.

Na oblepionych osadem drożdżowym brzegach wiadra nad piwem paskudne wykwity jakiegoś pleśniaka. Wykwity występowały punktowo, tafla piwa nie zaatakowana. Smak ok. Oczywiście prędzej czy później infekcja przeniosła by się na piwo.

W smaku było całkiem fajne więc postanowiłem piwo ratować.

Przelałem delikatnie piwsko do nowego wiadra i dodałem 3 g pirosiarczynu sodu a następnie piwko wyklarowałem zolem krzemionkowym. Wiadro wyniosłem na balkon . Po 4 dniach nie widać żadnych objawów infekcji. Mam nadzieję, iż wszelakie badziewie zostało unicestwione.

Link to comment
Share on other sites

jak coś masz zamieszaj w fermentorze z cukrem przed rozlaniem

hehe

 

dodatek gęstwy w ilości ok 10-20 ml na 25 l piwa do butelkowania to u mnie norma przy każdej klarowanej zolem warce. Bez dodatku drożdży piwo klarowane zolem nie nagazowało by się.

Link to comment
Share on other sites

jak coś masz zamieszaj w fermentorze z cukrem przed rozlaniem

hehe

 

dodatek gęstwy w ilości ok 10-20 ml na 25 l piwa do butelkowania to u mnie norma przy każdej klarowanej zolem warce. Bez dodatku drożdży piwo klarowane zolem nie nagazowało by się.

No to po co suchy lód?. Chyba że lejesz w kega, bo tak do każdej z butelek nakładać

Link to comment
Share on other sites

co by było jasne

 

piwo klaruję zolem, na tym etapie mam 2 drogi

 

1 refermentacja- dodanie do wyklarowanego np 25 l piwa 10-20 ml gęstwy + cukier a następnie rozlanie do butelek i kapslowanie

 

2 rozlanie klarownego piwa do butelek 1,5 l po wodzie mineralnej dodanie suchego lodu.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.