czaro27 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Witam. Sporządziłem sobie taki oto przepis na Waizena z Ekstraktów początkowo miał być American Wheat ale zakupiłem nie te drożdże co trzeba. Po przebuszowaniu forum stwierdziłem ze nie powinno być źle Co sądzicie o tym co "wypociłem" poniżej? jakieś sugestie / uwagi? Karcenie mile widziane brzeczka nastawna:24.5L wody + płynny ekstrakt słodowy (2 puszki: pszenica/pilzneński 1.7 kg czyli 1.2L razem 2.4 L) 26,9L po dodaniu ekstraktu do wody.Odparowanie 2,9 L/H czyli po gotowaniu godzinnym powinno mi zostać 24 litry brzeczki (1 litr przeznaczony na straty/ przelewanie, próbki etc) końcowa warka 23 LGotowanie pod przykrywką do wrzenia nastepnie godzina na odkrytym.Warka w litrach24 Lsłód ekstrakt płynny: 3.4 kg (pszeniczny / pilzneński)słód ekstrakt suchy 0.5 kg (Muntons Spraymalt - Medium, Bursztynowy)słód karmelowy: 300g Carahell ® 20-30 EBC Weyermann ® (30 min w temp 70 stopni)chmielenie:Goryczka Equinox - 10g 50`Equinox - 20g 25` chmielenie na aromat po wyłączeniu palnika i wstępnym ochłodzeniu brzeczki do 80C. 60 min.na zimno - co zostanie (+- 50-70 g chmielu na jakieś 2 dni przed rozlewem) bez cichej, ewentualnie na 2 dni przeleje piwo do czystego wiadra w celu nachmielenia i pozbycia sie drożdży. jak zejdzie piwo do zaplanowanego BLG (3) dodam 4 gramy cukru na butelkę.Spodziewane parametry brzeczki:Początkowe BLG: 12,1Końcowe BLG: 3,1Alkohol: 4,8Goryczka 24 IBUBarwa: 17-20Drożdże Gozdawa WB11 Edytowane 23 Czerwca 2015 przez czaro27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Drożdże Gozdawa WB11 Na pewno polecałbym Ci coś innego - rozmawiałem ostatnio na temat tych drożdży ze specem od pszeniczek i miał beznadziejne efekty na tych drożdżach (fermentował równolegle jedną warkę na dwa wiadra na różnych szczepach i drugie wiadro wyszło bardzo dobre). Piwo było bardzo płaskie, banana i goździka praktycznie brak. W takie przypadki raczej nie wierzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) Drożdże Gozdawa WB11 Na pewno polecałbym Ci coś innego - rozmawiałem ostatnio na temat tych drożdży ze specem od pszeniczek i miał beznadziejne efekty na tych drożdżach (fermentował równolegle jedną warkę na dwa wiadra na różnych szczepach i drugie wiadro wyszło bardzo dobre). Piwo było bardzo płaskie, banana i goździka praktycznie brak. W takie przypadki raczej nie wierzę. Ze mną jak z dzieckiem Powiedz co byś mi innego polecił a tak zrobie. Czym że jest 10-15 pln w skali całej warki? a reszta jak wygląda? Edytowane 23 Czerwca 2015 przez czaro27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Niestety niewiele pomogę - to nawet styl nie jest, ciężko doszukiwać się jakichś ram czy wskazówek w takich eksperymentach Tym bardziej że to mieszaniec z ekstraktów i słodu. Equinox'a też nie używałem, choć wiele osób twierdzi że ten chmiel w SingleHop wypada średnio... Co do drożdży to zależy czy wolisz piwa bardziej wytrawne, czy pełne. Jeżeli te pierwsze to może Safbrew WB-06, a dla piwa bardziej pełnych Mauribrew Weiss? Nie wiem, nie próbowałem pszenicy na tych drugich. Generalnie w tradycyjnych niemieckich pszenicach najlepiej polecieć na drożdżach płynnych - ta różnica w porównaniu do suchych naprawdę jest znaczna. Natomiast tutaj i tak amerykański chmiel sporo przykryje, więc chyba raczej szkoda kasy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 23 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 (edytowane) jak zrobisz tak jak jest - prawdopodobnie equinoxem przykryjesz całą przyjemność jaka wynika z weizeana. jeśli Twoje drożdże są naprawdę płaskie (nie wiem, nie używałem) to w sumie będziesz bardzo blisko american wheat jeśli zmienisz drożdże na bardziej estrowe i dasz radę nimi przykryć chmiel - będziesz miał weiznena - tu szkoda by mi było tego equinoxa, który do najtańszych nie należy jeśli zmienisz drożdże na ejlowe - masz to pierwotnie zamierzałeś :-) decydujesz sam. quinox'a też nie używałem, choć wiele osób twierdzi że ten chmiel w SingleHop wypada średnio... Co piwowar to opinia. Ja się zapisuje do tych co uważają, że equinox jest w top5 dp SH Edytowane 23 Czerwca 2015 przez Pun kOmora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Niestety niewiele pomogę - to nawet styl nie jest. Pytalem w innym wątku i kolega napisal ze na konkurs bedzie warzony styl American Weizen http://pspd.org.pl/pagesnews/pomorski-konkurs-piw-domowych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 jak zrobisz tak jak jest - prawdopodobnie equinoxem przykryjesz całą przyjemność jaka wynika z weizeana. jeśli Twoje drożdże są naprawdę płaskie (nie wiem, nie używałem) to w sumie będziesz bardzo blisko american wheat jeśli zmienisz drożdże na bardziej estrowe i dasz radę nimi przykryć chmiel - będziesz miał weiznena - tu szkoda by mi było tego equinoxa, który do najtańszych nie należy jeśli zmienisz drożdże na ejlowe - masz to pierwotnie zamierzałeś :-) decydujesz sam. quinox'a też nie używałem, choć wiele osób twierdzi że ten chmiel w SingleHop wypada średnio...Co piwowar to opinia. Ja się zapisuje do tych co uważają, że equinox jest w top5 dp SH Ruzumiem. Generalnie chcial bym zużyć equinoxa poniewaz używałem go do pierwszej warki jakies poltora miesiaca temu i nie chcial bym zeby zwietrzal.. moze dam go troche mniej, albo inny. Mam jeszcze niemieckie mango i centeniala. A co do drozdzy moze sie po prostu zatroszczyc o wyzsza temperaturę fermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Niestety niewiele pomogę - to nawet styl nie jest. Pytalem w innym wątku i kolega napisal ze na konkurs bedzie warzony styl American Weizen http://pspd.org.pl/pagesnews/pomorski-konkurs-piw-domowych Widziałem i Twoje pytanie, i odpowiedź na nie. Kolega wcale nie napisał Ci, że to jest styl - napisał, że w I Pomorskim Konkursie Piw Domowych (http://www.piwo.org/_/piwowarstwo-domowe/i-pomorski-konkurs-piw-domowych-r260) będzie taka kategoria. Różnica jest znaczna i znacząca PS. Sam wysyłałem piwo w tej kategorii właśnie na ten konkurs Natomiast wszystko w moim wykonaniu było również eksperymentem - dlatego też nie czuję się na siłach, aby udzielać Ci jakichkolwiek rad w tym kierunku... w szczególności, że robiłem to piwo w "nieco inny sposób" (którym się podzielę, jeżeli zdarzy się, że przypadnie jurorom do gustu ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Faktycznie. Przepraszam, myslalem ze jak jest na konkursie to jest to styl moze przymiarki robia do wprowadzenia nowego stylu? W kazdym razie dziekuje za poswiecony czas i oczywiście życzę powodzenia na konkursie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Ok, zmieniłem drożdże na Mauribrew Weiss Y1433. Dzięki ThoriN, Dzięki Pun kOmora. Jak wyjdzie coś dobrego to podeślę po butelce Czekam na Drożdżaki i zaczynam Jakiś warte uwagi myczki może znacie w kwestii pszenicy, jak np. zmiana temperatury fermentacji albo coś w tym stylu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Jakiś warte uwagi myczki może znacie w kwestii pszenicy, jak np. zmiana temperatury fermentacji albo coś w tym stylu? Ostatnio fajny efekt uzyskałem zadając drożdże do brzeczki 12C, a potem prowadząc fermentację w 18C - było sporo banana. Niestety przy rozlewie złapałem kwacha jakiegoś i piwko coraz bardziej octem wieje ;< Natomiast używałem świeżutkiej gęstwy po płynnych WY3068. Przy suchych z paczki chyba bałbym się startować w tak niskiej temperaturze - miałbym na pewno obawy co do odpowiedniego odfermentowania, choć może niekoniecznie słuszne? Warto pod koniec fermentacji burzliwej podnieść temperaturę o 2-3C, aby drożdże po sobie posprzątały. Nie warto przelewać piwa na cichą (chyba że chmielisz na zimno) - fermentacja w jednym wiadrze ok 14 dni. W 11 dniu pierwszy pomiar Blg i podniesienie temp. fermentacji o 2-3C. W 14 dni drugi pomiar Blg - jeżeli nic się nie zmienia to w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 7 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 (edytowane) Witam. Sprawdziłem blg po 7 dniach fermentacji, zeszło z 13.5 do 5 na Mauribrew Weiss. odczekałem jeszcze dwa dni, Blg stoi na 5. przelałem do czystego wiadra na 2 dni chmielenia na zimno. W zielonym piwie nagazowanie zerowe, goryczka delikatna, głownie smak i aromat pszenicy (na goryczke 10 i 15 gram equinoxa w 50` i 25` na koniec gotowania po zbiciu temp. do 80c 40 gram amarillo/equinox na godzine).Na zimno dałem mieszankę chmieli equinox / amarillo (głównie amarillo) + 30 gram HUELL MELON (alfa 9.3%) łącznie na zimno poszło jakieś 65-70 gza dwa dni planuję butelkować, mam jakieś 22,3 litry piwa, ile dać cukru? tak jak wszędzie piszą 8gr na litr? trochę się obawiam o te zerowe nagazowanie w tym momencie, z drugiej strony wysokie blg + 8gram cukru na litr to nie będzie za dużo? Edytowane 7 Lipca 2015 przez czaro27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 głownie smak i aromat pszenicy ciekawe, ciekawe... a jakże ta pszenica smakuje w porównaniu z jęczmieniem (słodowane)? :> za dwa dni planuję butelkować, mam jakieś 22,3 litry piwa, ile dać cukru? tak jak wszędzie piszą 8gr na litr? trochę się obawiam o te zerowe nagazowanie w tym momencie, z drugiej strony wysokie blg + 8gram cukru na litr to nie będzie za dużo? Moim zdaniem będzie za dużo... wcześniej próbowałem takich ilości cukru i każde piwo wychodziło mi z butelek... obecnie nie przekraczam 6g/litr, a zwykle oscyluję wokół 5-5,5 g/litr - piwa są nagazowane odpowiednio, nie ma problemów ze spacerami z butelki czy innymi fontannami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czaro27 Opublikowano 13 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2015 (edytowane) czaro27, dnia 07 lipiec 2015 - 15:32, napisał: głownie smak i aromat pszenicy ciekawe, ciekawe... a jakże ta pszenica smakuje w porównaniu z jęczmieniem (słodowane)? :> smak pszenicy idzie chyba głównie ze szczepu drożdzy? uzyłem pół na pół pszenicy i jęczmienia (w syropie smakują prawie tak samo ).. plus troche karmelowego zaparzyłem czaro27, dnia 07 lipiec 2015 - 15:32, napisał: za dwa dni planuję butelkować, mam jakieś 22,3 litry piwa, ile dać cukru? tak jak wszędzie piszą 8gr na litr? trochę się obawiam o te zerowe nagazowanie w tym momencie, z drugiej strony wysokie blg + 8gram cukru na litr to nie będzie za dużo? Moim zdaniem będzie za dużo... wcześniej próbowałem takich ilości cukru i każde piwo wychodziło mi z butelek... obecnie nie przekraczam 6g/litr, a zwykle oscyluję wokół 5-5,5 g/litr - piwa są nagazowane odpowiednio, nie ma problemów ze spacerami z butelki czy innymi fontannami. dałem w końcu 7 gr na litr i po 3 dniach widze ze jest nagazowanie dość wysokie.. po uchyleniu kapsla mocno idzie gaz do góry i piana podchodzi pod kapsel.. ale nie jakoś strasznie agresywnie chociaż mysle ze jak bym otworzył gwałtowanie butelkę to by piana wyszła na zewnątrz. Mam nadzieje ze nie będzie granatów mam jeszcze mały problem który nie daje mi spokoju. Nie jestem pewny czy w 2-3 butelkach nie zostało mi po +- 100ml roztworu OXI One (4gr/L) jak bym przez przypadek wypił pół takiej butelki to stanie sie coś? w ogóle myślicie ze wpłynie to jakoś na nagazowanie / aromat / smak? znaczy ze wpłynie to jestem przekonany ale zastanawiam sie czy jakoś znacząco? czy będzie np tak ze odrazu po odkapslowaniu butelki będzie widać/słychać/czuć ze coś jest nie tak czy będzie to raczej bardziej subtelna różnica miedzy butelką z oxi a butelką bez? Edytowane 13 Lipca 2015 przez czaro27 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się