DonBeer Opublikowano 26 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Niemiecki szczep górnej fermentacji dla piw z niską zawartością estrów. · Temperatura fermentacji 12-25 ºC, · Optymalna 15-20°C. · Flokuacja wysoka. · Tolerancja na alkohol powyżej 12%. źródło: Gozdawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 Ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi drożdżami, przede wszystkim pytam o odfermentowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 AW zacierane 68-64°C z 12,3 do 2,5blg, wysłodziny po Barleywine zacierane 67°C - 65°C z 13 do 2blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CZEJEN Opublikowano 12 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2015 Z 12,5 za pierwszym razem do 1,7, za drugim do 2,0 (blg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 (edytowane) Co można na nich uwarzyć, poza Altem? EDIT: widzę po zapiskach, że ludziska na nich twory typu APA/AW robili. Może i ja spróbuję . Edytowane 16 Września 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Dlaczego by nie? Czysty profil, spore odfermentowanie, jedyny feler do kiepska flokulacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CZEJEN Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Koniec końców bardzo fajne dwa Alty wyszły mi na tych drożdzach. Piwka pięknie się starzeją . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Czy te drożdże dadzą radę w 11C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Czy te drożdże dadzą radę w 11C? Temperatura fermentacji 12-25 ºC Więc w 11°C też jakoś powinny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Chcę uwarzyć alta, amber ale i apa na wesele, pytanie brzmi, te drożdże - gozdawa, US-05, czy jakieś płynne (nie wiem czy byłby sens używać płynnych, bo: cena, brak startera by był - ale jak miałoby być szaleństwo to mogę rozważyć)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skajo Opublikowano 2 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2017 Wszystkie piwa wymagają stosunkowo czystego profilu, więc myślę że US-05 się najlepiej sprawdzą. Alta na nich nie robiłem ale, aa i apę tak i zastrzeżeń nie miałem. To chyba najlepsze suche drożdże dające czysty profil. Ja stosuję płynne głównie tam, gdzie "to co drożdże dadzą od siebie" jest ważne, więc uważam, że nie ma sensu się porywać, szczególnie, że nie dasz rady zrobić startera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2017 Uwarzyłem na tych drożdżach alta i sugerując się czystym profilem coffestouta. I... Odfermentowanie w obu piwach na poziomie 63% (myślałem, ze to wina reefraktometru, ale wskazania są identyczne z balingomierzem, więc raczej są prawidłowe). Fermentowane w temperaturze 12-13°C. Piwo pachnie jak stragan z owocami (czerwonymi, tak mi się kojarzy). O tyle o ile alta nigdy nie piłem to piwo jest całkiem spoko, o tyle coffestout pachnący owocami jest mocno średni. Mam nadzieję, że jeszcze jakoś się to ułoży w butelkach, ale generalnie jestem w szoku. Miał ktoś podobnie na tym szczepie? Piwo stało na końcowym balingu na tyle długo, że uzyskało status dofermentowanego (na tyle na ile drożdże pozwoliły). Aha no i infekcji w smaku, zapachu czy wyglądzie nie podejrzewam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Versaar Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Dziwne, używałem tych drożdży do Kolscha i Alta i niczego oprócz aromatu lubelskiego (przy kolschu) i mocnej słodowości nie czuję, w smaku tak samo, słodowość. Może temperatura w pewnym momencie zbyt Ci uciekła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Nie sądzę żeby temperatura uciekła, ale nawet gdyby, co z dofermentowaniem (63% w obu przypadkach)? Nie będę już ciągnął tematu bo nie jest to miejsce. Bardziej liczyłem, że ktoś się spotkał z taką sytuacją przy tych drożdżach. Brzeczka była inaczej natleniana niż zwykle, może tutaj jest pies pogrzebany? Natleniałem łygą i mam wrażenie, że było dużo lepiej niż wcześniej... Ilość drożdży była na pewno odpowiednia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się