bkrawczy Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Nie udało mi sie znaleźć podobnej informacji. Wszędzie można przeczytać że po burzliwej na cichą i potem butelkowanie ale czy ktoś przelewał jeszcze piwko podczas fermentacji cichej? Chodzi mi o cośtakiego jak poniżej: Tydzien burzliwej. Tydzien cichej z chmielem na zimno. Trzeci tydzień już bez chmielu. Czy takie coś ma sen biorąc pod uwagę chęć lepszego klarowania piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Większy sens miałaby zamiana pkt drugiego z trzecim. Po skończonej fermentacji można skłonić drożdże do opadania obniżeniem temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepek84 Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Jeśli bardzo zależy ci na szybkim sklarowaniu piwa to użyj żelatyny. Chmiel na zimno dodajemy na kilka dni przed butelkowaniem po to, żeby jak najwięcej aromatu zatrzymać. A dodatkowy tydzień spowoduje że sporo stracisz. To raz. A dwa to im więcej takich kombinacji przy piwie tym zazwyczaj gorzej. Dodaje chmiel na 3 dni przed butelkowaniem i nie narzekam na klarowność. Filtrujesz a piwo i tak wyklaruje się w butelkach po tygodniu czy dwóch. Najczęściej jeśli piwo się nie klaruje w normalnym tempie to jest to problem, na przykład infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bkrawczy Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Dzięki za szybkie odpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 27 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 Takie przelanie to niemal gwarantowane utlenienie - chyba ze masz co2 w butli. Lepiej cold crush zrób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się