maciek1221 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 (edytowane) Siema Z racji tego, że zacząłem zapisywać wszystkie swoje warki, to forum będzie dobrym miejscem do zrobienia backupu swoich warek . Warzę od 2 lat, zacząłem od brewkitu, który złapał infekcję - apteka, stąd nazwa browaru. Motycz to moja miejscowość. Po brew kicie był pils z zestawu składników od Browamatora i tak już poszło. Warek może przez 2 lata nie było za dużo, ale tylko 2 infekcje i bardzo smaczne piwa. Sprzęt jakiego używam: - duża butla z gazem, - taboret gazowy, - stary emaliowany garnek 30L do zacierania i chmielenia, - filtrator z garnka 20L emaliowanego, filtrator rurkowy z rurek alupex (zastąpił filtrator z oplotu, dla mnie lepiej filtruje bo stabilniej, nie zapycha się) - chłodnica nierdzewna kupiona kiedyś tutaj na forum, - fermentatory i takie tam. - termometr elektroniczny wykonany własnoręcznie, - kapslownica wykonana własnoręcznie. Obecnie mam za sobą 26 warek, 2 cydry i 6 win. Zaczynamy od dnia wczorajszego...... Edytowane 3 Stycznia 2016 przez maciek1221 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 (edytowane) #24 Sweet Milk Stout / Szalone wymiona Przepis w zeszłym roku znaleziony na forum, warzony wczoraj tj. 27.06.2015r, po dodaniu pierwszej dawki chmielu, trochę brzeczki wykipiało, dlatego ilość pierwszej dawki chmielu ciężko w sumie wyczuć. Przepis: Zasyp:2,5 kg pilzneński2 kg monachijski0,5 kg karmelowy 350 EBC0,3 kg karmelowy bardzo ciemny0,35 kg jęczmień palony0,4 kg słód barwiący0,5 kg płatki owsianeZacieranie:+/- 52 st. 15 minut+/- 63 st. 20 min.+/- 73 st. 30 min.Chmielenie na 60 minut chinook,40g i pozostałe 10 g na 10 minut. Do gotowania laktoza - 380g safale s05 #25 APA single hop Mosaic5kg - pilzneński0,4kg - carabelge0,3 - pszeniczny55C - 5'64C - 25'72C - 25'60' - 15g mosaic30' - 15g mosaic15' - 25g mosaic0' - 35g mosaicsafale s05Przepis z forum. #26 Pilsner z przepisu browamatora (z zestawu składników), na chmielu lubelskim. Mój stały bywalec w browarze. Wczoraj był rekord, bo warzenie 3 warek w ciągu dnia. Wszystkie warki mają około 27litrów, wysładzane do objętości, 28,5L, czyli do pełnego garnka z miejscem na pianę . pzdr Edytowane 28 Czerwca 2015 przez maciek1221 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 15 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2015 #27 Koelsch Kiedyś kupiłem zestaw surowców z BA, posmakowało mi i od tamtego czasu robię co jakiś czas koelscha na 28litrów. słód pilzneński Strzegom 5 kg,- słód pszeniczny Strzegom 0,6 kg,- chmiel aromatyczny Hallertau Spalt Select (DE), granulat 70 g,- Safbrew S-33 11,5 g Zasyp - 43C 66C - postój 30 minut.Podgrzac do 70C i utrzymywac te temperature przez 15 min.Podgrzac do 78C i filtrowac.Gotować 70 minut, dodajac pierwsza dawke chmielu (40 g) po 10 minutachgotowania, druga (30 g) po 60 minutach. Do fermentacji poszło 27L 12,5BLG, warzone 13.07.2015r. #28 Christmas ALE Znalezione na forum, niestety zagapiłem się i wsypałem 5kg zamiast 3,5kg słodu pilzneńskiego ;D. Dzięki temu piwo miało wysoki ekstrakt, na wszelki wypadek dodałem 200g cukru, żeby zachować podobieństwo do przepisu oryginalnego i w efekcie otrzymałem 18BLG. Zasyp:5 kg - Pilzneński1,4 kg - Pszeniczny Jasny0,7 kg - Płatki Owsiane Błyskawiczne0,45 Kg - Karmelowy Jasny (Strzegom)0,35 Kg - Karmelowy Ciemny (Strzegom)200 g - Jęczmień Palony130 g - BarwiącyZacieranie:- 27°C - 30' (nie planowane ale "tak wyszło")- 50st -10min tak wyszlo- 64°C - 40'- 74°C - 20'- dodane palone ziarna, mash-out.Warzenie (60')- 40 g szyszek Marynki (nieznane a-k) od początku- na 10' przed końcem:* 25 g granulatu East Kent Goldings* Cukier biały - 200 g* Cukier Wanilinowy - 20 g* Cynamon Mielony - 10 g* Gałka muszkatołowa świeżo starta - 9 g* Śliwki suszone, posiekane - 200 g* Skórka z 4 pomarańczy* Goździki całe - 21 sztukDo fermentacji poszło ~28 litry 18°Blg, zadane T58 #26 Pilsner zszedł z 12,5BLG do 3 BLG i został zabutelkowany wczoraj, tj. 14.07.2015r. Uzyskałem 49butelek. Przy rozlewie stwierdziłem, że posmaki kwiatkowe zniknęły, wyszło fajne piwo z delikatną goryczą, zobaczymy po nagazowaniu. Poniżej 2 zdjęcia, wysładzanie koelscha i butelkowanie pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 19 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lipca 2015 #29 Sunny wheat Recepteura Scooby'ego. 3,5 kg pils2,6 kg pszeniczny270 g monachijski140 g karamelowy20 g Willamette 60 min20 g Cascade 60 min20 g Willamette 10 min20 g Cascade 10 minDrożdże:US-05Zacieranie:67°C / 60 min (+10 tak wyszlo)18.07.2015r 26l 13blg #25 APA Mosaic Butelkowane 19.07.2015 czyli dzisiaj. Zeszło do 2,5BLG, 25L piwa wyszło, niestety trochę musiało zostać do wylania z racji chmielenia na zimno. Dorzucam etykietkę ostatnio butelkowanego Pilsa, bardzo dobre piwo wyszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 9 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2016 Trochę nie pisałem, ale w browarze się dzieje, wiec warto coś pokazać. Podczas tej nieobecności zrobiłem 3 piwka, nie ma się czym chwalić. Jestem teraz w trakcie modernizacji browaru i to co już jest to: - kadź zacierna 70l nierdzewna i kadź warzelna 70l nierdzewna, - mieszadło ze sterowaniem i filtrator w kadzi zaciernej, wszystkie krany i redukcje. W drodze do mnie jest jeszcze pompa do przetaczania brzeczki, filtrator bazooka (spróbuję go do chmielenia, jak nie zadziała to zastąpi filtrator alupex). Zostało mi kupić kawałek węża(dopiero jak dojdzie pompa) i drugi taboret, żeby garnków nie ruszać i móc robić dwa piwa jednocześnie. Wrzucam fotki w niezbyt dobrej jakości, jak już wszystko będzie gotowe, czyste i wypolerowane to i i sesja się zrobi . Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 Siema, za nami pierwsze testy nowej warzelni. Pomieszczenie zostało to samo, ale sprzęt się znacznie zmienił. Wstawiam dwie fotki jak to teraz u mnie wygląda. Zacierałem wczoraj dwa piwka: #34 hoppy german pils, czyli pilsner chemielony amerykańcami na aromat oraz #35 sunny wheat wg receptury Scoobiego z forum. Właśnie zauważyłem, że gdzieś się pomyliłem z numeracją warek w temacie, ale wg zapisków na HDD, to właśnie 34 i 35 były robione wczoraj. Proces produkcji poszedł na plus, włączam gaz, mieszadło, sypię słód i mam spokój. Po mieszaniu, wyjmuję mieszadło i przykrywam pokrywką. Później chwila na ułożenie złoża, filtracja i przenoszenie brzeczki za pomocą pompy do kadzi warzelnej, która już wtedy stoi na zwolniony taborecie gazowym. Całość przebiega szybko i czysto. 100 litrów piwa w jeden dzień poszło bezproblemowo. Jestem bardzo zadowolony z zakupionej na aliexpress pompy, jak i z garnków, które mają skręcone zawory. Zostało mi dokupić drugi taboret gazowy oraz ogarnąć filtrację chmielin, bo sitko przy rozlewaniu do dwóch fermentorów to tragedia. Najpierw sprawdzę bazookę, później sprawdzę filtrator ze zmywaków a jak to nic nie da, to kupię filtrator na forum . Pozdrawiam i do usłyszenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 18 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 #33 Pilsner zabutelkowane 25L z dodatkiem 170g cukru. Zeszło z 12 do 3blg. Może być przypał, bo dostało się trochę drobin chmielu z cichej i pewnie będzie gushing.. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 #34 Hoppy german pils 31.01.2016r przelana na cichą fermentację. Do 26L dodałem 30g galaxy na cichą i dodam jeszcze coś amerykańskiego. #35 American Wheat 31.01.2016r przelana na cichą, mocno wyczuwalne goździki i banany, ostatnio tak nie było i średnio mi się to podoba tym razem. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Dzisiaj butelkowanie, w sumie 190 butelek zostało zabutelkowane. Warka #34 została podzielona na 34 i 35 przez chmielenie na zimno różnymi chemielami, więc Sunny wheat będzie warką #36. #34, 35 German hoppy pils Wyszło w sumie 45L, chmielone amerykańskimi chmielami. Z 13 BLG zeszło do 3 BLG. Zabutelkowane z dodakiem 285g cukru. #36 Sunny Wheat Wyszło również 45L, z 14 BLG zeszło do 3blg. Smakuje jak typowa pszenica, czyli czuć ten bananowo-goździkowy smak. Zabutelkowane z 280g cukru. Kupiłem sobie ostatnio 12 skrzynek i już wszystkie zajęte.... Fermentory się zwolniły, więc trzeba coś zacierać, zastanawiam się czy uderzać jeszcze w pilsy, czy już ALE robić, bo opracowałem ostatnio fajną recepturę i po miesiącu nie mam już żadnej butelki ... Do następnego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 13 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2016 #37 Pils bohemski Dzisiaj majstrowałem pilsa bohemskiego. Ile zjadłem przy tym nerwów to szok, ale po kolei. ZASYP11kg pilzneński1,3kg wiedeński0,6kg carapils200g caramunich 1 Zacieranie:zasyp 53stopnie30 minut 64 stopnie30 minut 70 stopnimashout 77stopni Chmielenie:70g mittelfruh 60minut70g saaz 60minut 50g mittelfruh 30minut30g saaz 30minut50g saaz chłodzenie30g saaz 7 dni Wysładzane do 65L, do fermentacji poszło 49L (mam za wysoko otwór na kran, będę musiał to zredukować, żeby nie zostawało tyle brzeczki nieodzyskanej, z drugiej strony, nie ma sensu, bo i tak rozlewam to na 2 pojemniki, więc walczyć dla 2 litrów? Nie chce mi się ). Gęstość 13BLG Co się działo? Jak wstałem rano, to już miałem wątpliwości. W środę bronię inżyniera, więc można się przecież pouczyć, no ale dobra, zacieramy. Samo zacieranie przebiegło bez problemów, podłączam pompę, czekam aż młóto się ułoży i szykuję garnek do chmielenia. Otwieram kran, włączam pompę i dupa, nie leci. Przelałem 50 litrów zacieru do dwóch pojemników i sprawdzam co się dzieje - wypiął się filtrator rurkowy. Złożyłem to do kupy - nie leci. Znowu to wylałem wszystko, sprawdzam i nie wiem, wymyłem wszystko wlałem do gara i chcę filtrować - ani kropla. Przepycham kran, filtrator, nic nie idzie. Wkurzyłem się(hehe mało powiedziane), wyrzuciłem ten filtrator(kilkanaście warek już zrobił i nie wiem co z nim nie tak się zrobiło, jest nowy, bo wycinałem go pod nowy garnek miesiąc temu) i założyłem do filtracji mój projekt hopstoppera, czyli filtr bazooka okręcony zmywakami-druciakami. Druciaki oczywiście zdjąłem i została sama bazooka. Filtracja poszła od razu, byłem wkurzony i bez czasu, więc do 65litrów przefiltrowałem w 15 minut!!! Byłem zdziwiony,że wyszło mi te 13BLG. Przez użycie bazooki w kadzi zaciernej, nie udało mi się przetestować patentu ze zmywakami przy chmieleniu, niestety. Już chyba nie będę kombinował i bazooka zostanie do zacierania a do kadzi warzelnej kupię już ten hopstopper od kolegi z forum.... Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maciek1221 Opublikowano 5 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Nie chce mi się pisać notatek, więc uznajmy, że Motycki Browar Domowy, dawniej Apteczny, kończy działalność publiczną z dniem 5.02.2017r. ELO Edytowane 5 Lutego 2017 przez maciek1221 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się