Sebastian Smoliński Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Dobry!Już niedługo pierwszy raz zmierzę się z tematem saisonów. Przygotowania zacząłem od przeczytania artykułu o tym stylu i znalazłem tam wzmiankę o tym, że te piwa są czasami chmielone na zimno. No właśnie, tutaj moje pytanie, czy macie jakieś doświadczenia z chmieleniem na zimno Saisonów? Jak tak, to jakie chmiele najlepiej sobie z tym radzą i jaka jest ich rozsądna ilość? Na gotowanie warki 20l zamierzam wrzucić 20 gram marynki na goryczkę i 30 gram East Kent Golding. Widziałem już na forum jakieś wariacje na temat Saisonów, chmielenie sorachi ace itd, ale nie dotarłem do tego jaki faktycznie dało to efekt i co jest rekomendowane. Jakieś ciekawe sugestie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Zastanów się czy na pewno chcesz rozpocząć warzenie nowego stylu od wariacji na jego temat. Mało to edukacyjne a w razie przekombinowania skutecznie może od stylu odstraszyć. Saison to drożdże a nie chmiel. Jakiego szczepu planujesz użyć? Jeśli chodzi o wariacje na temat saison to mi chodzi po głowie dodatek kolendry i Citry. Sebastian Smoliński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Smoliński Opublikowano 28 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Nie no, właśnie wariacji żadnych nie chcę, tylko przeglądałem coby trochę dowiedzieć się o chmielach. Na wiki piwo.org są tylko dwie receptury, gdzie na dodatek proponowana jest marynka i saaz. Więc tutaj może zmodyfikuję pytanie i czy w ogóle opłaca się chmielić na zimno saison, czy darować sobie i bardziej skupić się na przyprawach (widziałem w recepturach curacao, czy z czymś jeszcze fajnie współgra?) i ewentualnie zainwestować w lepsze drożdżaki. Co do drożdży to nie zdecydowałem jeszcze. Nigdy jeszcze na płynnych nie pracowałem, suche też podejdą, coś typu Danstar Belle Saison, albo Safbrew T-58, czy warto przełamać się i kupić chociażby coś od Fermentum Mobile? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 Saison nie opłaca się chmielić na zimno. W belgach drożdże są ważne więc lepiej kupić płynne. Sebastian Smoliński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiek103 Opublikowano 28 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2015 http://blog.homebrewing.pl/?p=483 ...i tyle w temacie. Zaufaj Dorocie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Altrus Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 Robiłem dwa saisony. Jeden to właściwie klasyka o dość niskim ekstrakcie (12,5 Blg). Drugi to pewnie wspominany przez Ciebie saison chmielony sorachi ace. Oba były na drożdżach Belle Saison. Jak na suchary to jestem z nich zadowolony. Są bardzo żarłoczne z 12,5-->1 14,5-->1,5. Produkują sporo estrów typu brzoswkinia. W tym klasycznym efekt jest uważam bardzo dobry. W tym chmielonym sorachi ace trochę zamulający razem z kokosowym aromatem chmielu. Ale oba piwa są smaczne. Jeśli koniecznie chcesz dodawać jakiś nowofalowy chmiel to polecam coś bardziej orzeźwiającego, szczególnie że mamy lato, albo obniżenie ekstraktu. Tyle wynika z moich skromnych doświadczeń. Sebastian Smoliński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2015 A saison nie powinien dojrzewać kilka miesięcy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafał Pałka Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Keep it simple! Jak mówią koledzy zza wielkiej wody. Nawrzucanie wszystkiego to tak jak byś gotował zupę z resztek. Jak masz talent to pewnie wyjdzie nawet smaczna ale powtórzyć to ciężko i sam nie wiesz dla czego wyszła tak dobrze. Nie kombinuj z przyprawami. Zacznij od prostej receptury i daj ją do skonsumowania odpowiednim drożdżom. Jak przefermentujesz to FM Odkrycie Sezonu w temperaturze 25 C będziesz zaskoczony efektem. Na przyprawy i dodatki przyjdzie czas i świadomość tego co się robi. Sebastian Smoliński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mates Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 (edytowane) Equinox daje pieprzowy aromat/smak i umiarkowaną owocowość, nie wiem jak to wyjdzie w Saison, ale chętnie sprawdzę. EDIT: Saison złapał infekcję, ale wcześniej miał tak mocne nuty kolendrowe, że nic nie czułem. Natomiast w Equinox SHIPA jest to drapanie w gardło całkiem wyraźne. Edytowane 6 Września 2015 przez Mates Sebastian Smoliński 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się