sziszi Opublikowano 26 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2009 Miałem na myśli głównie zadawanie gęstwy z poprzedniej fermentacji, do fermentacji głównej. No właśnie jak to robisz? Po przedłużonej fermentacji burzliwej (rozumiem, że piwo jest zamknięte rurką fermentacyjną) zbierasz gęstwę takim sposobem http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=80258? Najbardziej budzi we mnie wątpliwości powtórne używanie drożdży po tak długiej jednoetapowej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Miałem na myśli głównie zadawanie gęstwy z poprzedniej fermentacji' date=' do fermentacji głównej.[/quote']No właśnie jak to robisz? Po przedłużonej fermentacji burzliwej (rozumiem, że piwo jest zamknięte rurką fermentacyjną) zbierasz gęstwę takim sposobem http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=80258? Najbardziej budzi we mnie wątpliwości powtórne używanie drożdży po tak długiej jednoetapowej fermentacji. Drożdże zbieram nieco inaczej, ale tak, wydłuzona fermentacja na pewno dobrze im nie robi, jest to jakiś kompromis między jakością piwa a gęstwy. W większości przypadków jakość piwa jest dla mnie ważniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 To z emocji, dyskusja nabrała kolorów he he Z emocji o gadaniu o niczym czyli o wyższości świąt Bożego Narodzenia od Wielkiejnocy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 To z emocji' date=' dyskusja nabrała kolorów he he[/quote']Z emocji o gadaniu o niczym czyli o wyższości świąt Bożego Narodzenia od Wielkiejnocy Ale to tylko twoje zdanie. Po co ten post, skoro sam nie masz nic konkternego do przekazania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Po co ten post, skoro sam nie masz nic konkternego do przekazania ? Moje zdanie jest takie. Tydzień burzliwej, dwa tygodnie cichej. Możesz je znaleźć w wielu innych dyskusjach. Jak ktoś twierdzi, że natlenia podczas dekantacji tzn. że źle przelewa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Jak ktoś twierdzi, że natlenia podczas dekantacji tzn. że źle przelewa. Czy mógłbyś to definitywne stwierdzenie poprzeć jakimiś danymi, np. pomiarem miernikiem rozpuszczonego tlenu przed i po dekantacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 (edytowane) Po co ten post' date=' skoro sam nie masz nic konkternego do przekazania ?[/quote']Moje zdanie jest takie. Tydzień burzliwej, dwa tygodnie cichej. Możesz je znaleźć w wielu innych dyskusjach. Jak ktoś twierdzi, że natlenia podczas dekantacji tzn. że źle przelewa. No i sam widzisz, czyli nie jest to dyskusja o niczym, znaczy się masz jakies zdanie na ten temat, ja mam inne, uważam że niekiedy cicha jest zbędna. Skoro myślimy inaczej, czemmu nie podyskutować? A nie od razu gadanie o niczym ? edit: a kwestia natlenienie ma tu znaczenie co najmniej drugorzędne. Edytowane 27 Listopada 2009 przez Belzebub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Jeżeli rozróżnisz piwo, które stało na burzliwej 3 tygodnie, od tego co stało na burzliwej i cichej to daję ci za darmo skrzynke mojego piwa. Ślepy test, i wszystko jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Jeżeli rozróżnisz piwo, które stało na burzliwej 3 tygodnie, od tego co stało na burzliwej i cichej to daję ci za darmo skrzynke mojego piwa. Ślepy test, i wszystko jasne. Skoro tak, to po co przelewać i robic sobie dodatkową robotę. Robiłeś taki ślepy test? Na tej samej brzeczce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Skoro tak, to po co przelewać i robic sobie dodatkową robotę. Robiłeś taki ślepy test? Na tej samej brzeczce? Myślę, że na cichej szybciej się klaruje. Nie ma grubej warstwy drozdży, która pracuje, wypuszcza gazy mieszając piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Jeżeli rozróżnisz piwo, które stało na burzliwej 3 tygodnie, od tego co stało na burzliwej i cichej to daję ci za darmo skrzynke mojego piwa. Ślepy test, i wszystko jasne. Ale widziesz tu chodzi o tak zwaną prewencję w działaniu, w zakresie zakażania piwa przy nadmiernym przy nim operowaniu oraz praktykę, a chciałem poznać atuty takiego działania i stanowiska które ty też prezentujesz, a mianowicie stosowania cichej fermentacji. Bo skoro mówisz że nie ma różnicy to po co tak robisz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Bo skoro mówisz że nie ma różnicy to po co tak robisz ? Przelewanie na cichą to u mnie także zebranie gęstwy z wierzchu piwa. Niektóre nie opadają na dno, a jak nie opadają to wydłużają klarowanie. Przelanie na cichą to szybsze sklarowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Bo skoro mówisz że nie ma różnicy to po co tak robisz ? Przelewanie na cichą to u mnie także zebranie gęstwy z wierzchu piwa. Niektóre nie opadają na dno' date=' a jak nie opadają to wydłużają klarowanie. Przelanie na cichą to szybsze sklarowanie.[/quote'] A widziesz u mnie piwo klaruje się od góry przy górnych drożdżach po opadnięciu piany. I tak proces postępuje, aż do samego dna balona. A co do twierdzenia ze przelanie szybciej klaruje piwo to niezły kwiatek, bo drożdże jako zaweisina opadają równo i chyba im jedno czy są kledzy na dnie, czy juz ich nie ma. Szybciej wg mnie mogło by być, gdybyś zmącił osad i wtedy była by szansa, że drożdże jeszcze by się skłaczkowały i w większej ilosci opadły na dno, ale tak, nie widzę logicznego uzasadnienia twojej wypowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 27 Listopada 2009 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 A widziesz u mnie piwo klaruje się od góry przy górnych drożdżach po opadnięciu piany. I tak proces postępuje, aż do samego dna balona. A co do twierdzenia ze przelanie szybciej klaruje piwo to niezły kwiatek, bo drożdże jako zaweisina opadają równo i chyba im jedno czy są kledzy na dnie, czy juz ich nie ma. Szybciej wg mnie mogło by być, gdybyś zmącił osad i wtedy była by szansa, że drożdże jeszcze by się skłaczkowały i w większej ilosci opadły na dno, ale tak, nie widzę logicznego uzasadnienia twojej wypowiedzi. Pytanie przy jakich drożdżach? Przy THG na wierzchu unosi się gęste toffi, które nijak nie opada. Niektóre zostawiają po sobie czystą powierzchnię a niektóre nie. Ja od początku przelewam i będe przelewać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 27 Listopada 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2009 Ja od początku przelewam i będe przelewać. Ależ pewnie, tak jak mówię, kwestia praktyki i pospolitego przyzwyczajenia. A moim zamiarem nie była jakas indoktrynacja, ze tak nalezy robić, chciałem tylko poznać plusy takiego działania. To wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się