MOAB Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Podpowiedzcie Koledzy Wyeast 1762 Belgian Abbey po zgnieceniu aktywatora i odczekaniu 24h nic nie ruszyły. Opakowanie nie spęczniało ani milimetra. Mimo to otworzyłem i wlałem do startera. Po 24h na mieszadle, nie było żadnych oznak pracy drożdży. Miałem to już wychrzanić, ale zostawiłem na następne 24h. Po 48h coś zaczęło się dziać. Lekko ruszyły. Jak myślicie? Do kibla z tym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Najpierw spierd... po calosci a teraz pytasz :-) skoro paczka nie puchla po 24 godzinach to trzeba bylo czekac az napuchnie. W moim przypadku paczka Wyeast 1007 puchla 9 dni. Co u Ciebie oznacza lekko ruszyly? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOAB Opublikowano 4 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Starter zrobił się mleczny, pojawiają się pęcherzyki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek22111 Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 (edytowane) Zostaw, może ruszą. Tylko najprawdopodobniej słabiej od fermentują.Ewentualnie daj jakieś suchary lub zamów kurierem drugą paczkę to we wtorek dostaniesz i zrób starter najpierw i dopiero wlej. Jeżeli tamte drożdże pracują choć trochę to nie powinno się piwo zakazić za mocno. Edytowane 4 Lipca 2015 przez kostek22111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Odfermentują, odfermentują, odfermentują... i tak ze 100 razy, może zapamiętasz! bart3q 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MOAB Opublikowano 4 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Jestem początkujący, uczę się. Ale byłem pewny że w starterze ujrzę burzę piany od harcujących drożdży. Mój plan to belgijski tripel 19Blg. Ale z takim starterem mam wątpliwości..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 (edytowane) Powinieneś poczekać aż napuchna. Widać było ich bardzo malo, ciężko żeby się od razu zabrały do pracy, skoro jak kolega pisał potrafią puchnac kilka dni to ciężko żeby na mieszadle się w godzinę czy dzień wzięły do roboty. inna sprawa ze na takiego tripla potrzebujesz dużo drozdzy, tym bardziej w wstrzasanym starterze. Liczyłes to? Z moich doświadczeń taka ilość drożdży na Warke 20l starter dwulitrowy na mieszadle jest za mały, polecałbym Ci takiego tripla fermentowac na gestwie Edytowane 5 Lipca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amap Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Jestem początkujący, uczę się. Ale byłem pewny że w starterze ujrzę burzę piany od harcujących drożdży. Mój plan to belgijski tripel 19Blg. Ale z takim starterem mam wątpliwości..... Jak już piana się pokazuje to znaczy, że drożdże zaczynają fermentację i przestały się mnożyć.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tom Kos Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Dlatego nie używam wyeast, nigdy nie wiadomo ile im zajmie napuchnięcie. A płynne z fiolki hyc do startera i gotowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Świetny patent. W fiolce się nie starzeją przecież. Saszetke tak samo rozcinaj przed napuchnieciem, ile to czasu zaoszczędzone... kilis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się