Tom Kos Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 (edytowane) Mam pytanie, czy warzyliście już w takie upały jak teraz. Czy temp w trakcie procesu warzenia może nieść większe ryzyko zakażeń itp. Z fermentacją akurat problemu nie będzie bo mam lodówkę ze sterownikiem, ale chciałbym zminimalizować ryzyko wpadki w trakcie samego gotowania chłodzenia itd. Edytowane 4 Lipca 2015 przez Tom Kos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Mysle ze wszystko zalezy od tego jak szybko i jak schlodzisz brzeczke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Ryzyko zakażenia oczywiście rośnie, bo w powietrzu lata więcej syfów. Poza tym chłodzenie trwa dłużej, bo zimna woda w kranie nie jest taka zimna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Przy warzeniu spoko, bo we wrzątku nic nie złapiesz. Różnica w czasie chłodzenia jest u mnie minimalna - najważniejsze po warzeniu jest zbicie tych pierwszych kilkudziesięciu stopni, później tempo chłodzenia nie jest tak istotne a jak wiadomo różnica temperatur na początku chłodzenia jest największa i latem tak czy inaczej jest wystarczająco duża, żeby sprawę załatwić momentalnie.Lodówkę przed fermentacją wysterylizuj w miarę możliwość i fakt, że dostęp powietrza z zewnątrz jest ograniczony ryzyko i tak minimalizuje. Warzenie latem jest spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 najważniejsze po warzeniu jest zbicie tych pierwszych kilkudziesięciu stopni, później tempo chłodzenia nie jest tak istotne że by nie było,chłodzę na balkonie przez noc ale z tego co napisałeś to ryzyko zakażenia jest większe jak temperatura jest od 100 do 80C niż poniżej 80 ? zawsze wydawało mi się że łatwiej zakazić jak już jest trochę schłodzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 (edytowane) To ze najważniejsze nie znaczy ze chodzi o zakażenia. Krytyczna dla zakażeń jest zejście z 40 do 20 C - wtedy bakterie bardzo szybko się namnazaja. Nawet na wiki jest to napisane-nie mam jak zacytować, piszę z telefonu. http://www.wiki.piwo.org/Ch%C5%82odzenie_i_transfer_brzeczki Edytowane 4 Lipca 2015 przez bart3q Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 4 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lipca 2015 Oczywiście, brzeczki w temperaturze 80 stopni nie zainfekujesz, bo mało co toleruje takie temperatury. Chodzi tu oczywiście o deemesy, utlenianie i "różne takie działania", skoro już poruszono temat cieplejszej wody w kranach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się