Ledaro Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Witam. W poniedziałek biorę się za 4-tą warke. Zamierzam uwarzyc APA z tych skladnikow: Oscyluje w 14 blg. Słód pale ale - 4 kg Słód wiedeński - 1 kg Słód pszeniczny - 0,5kg Słód monachijski - 1 kg Chmiel Chinook 30g Chmiel Simcoe 30g Chmiel Citra 30g Chmiel Palisade 30g Chmiel Mosaic 30g Chmiel Equinox 30g Drożdże: suche: US-05 1.Chciałem zrobić piwo jasno-bursztynowe/pomaranczowe dlatego zakupiłem monacha. Jakiej ilości go dodać? Zamienić z wiedeńskim? 2.Jako że zależy mi najbardziej na aromacie i smaku chmielu, chciałem zacząć Chmielnie Chinookiem w ~ 30 minucie a następne dawki trochę później.Na cichą planowałem wrzucić Citre,equinoxa i Palisade, razem 90g. Co Wy na to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esesinho Opublikowano 5 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2015 Ostatnio robiłem AIPA i ma ładny pomarańczowy kolor. Zasyp to był 5kg pale ale i 1kg monacha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Wywal ten wiedeński i daj 5 kg pale ale. Będzie pan zadowolony z koloru. Chinook daje bardzo dobrą goryczke. Spokojnie możesz nim chmielic od 60 min.. następnie połowę wszystkich chmieli daj na hop stand przez ok. 60 min. Druga połowa poleci na zimno. Ja bym tak zrobił. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ledaro Opublikowano 6 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Chinook od 60 minuty? Wydaje mi się że NA 60 minut. Czy jestem w błędzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 6 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2015 Moim zdaniem zasyp masz ok, choć spokojnie można go uprościć. Pomysł z chmieleniem na ostatnie 30min jest dobry, goryczka i tak się pojawi, dodatkowo jej odczucie spotęguje chmielenie na zimno. 90g chmielów na zimno na standardową warkę ~25l da zdecydowanie mocny aromat. Nic tylko brać gar i warzyć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 90g chmielów na zimno na standardową warkę ~25l da zdecydowanie mocny aromat. W dzisiejszych czasach to dość ryzykowna teza... wszak czy widziałeś łopatę do sypania chmielu, która ma tylko 90g? :> Na szczęście coraz to więcej osób się z tej mody leczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się