Pierre Celis Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Jakoś ostatnio nie miałem chęci i czasu na podsumowania krajowego piwnego rynku, które przecież sporządzałem na koniec każdego roku trwania piwnej rewolucji. Po prostu w ostatnim roku działo się tyle, że nawet nie było kiedy przysiąść nad kompleksowym opracowaniem. Ostatnie podsumowanie zrobiłem za pierwsze półrocze ubiegłego roku. Teraz wraz z początkiem okresu wakacyjnego znalazłem motywację, by w liczbach ukazać obraz sceny rzemieślniczej po 6 miesiącach roku 2015. Zaczynamy od liczby rzemieślniczych premier: Niezły wynik, przecież to jest więcej niż za cały poprzedni rok zamknięty liczbą 442 nowych piw od rzemieślników! Szacunki na koniec 2014 opiewały odważnie na dwukrotność czyli około tysiąca nowych piw. Patrząc na liczbę uzyskaną po 6 miesiącach nie wydaje się to niemożliwe. Ten zawrotny wynik nie został wypracowany przez cierpiących na „piwną biegunkę” (choć niektórzy faktycznie zdradzają takie objawy) ale przez nowo powstające browary! W pierwszym półroczu powitaliśmy 19 nowych browarów, z czego 8 to browary rzemieślnicze. O specyfice podziału będzie mowa przy kolejnym zestawieniu. Tu koniecznie trzeba wspomnieć o podobnej sytuacji jaka miała miejsce z piwnymi premierami. W całym roku 2014 powstało 17 nowych browarów a więc przebiliśmy tę liczbę już po 6 miesiącach tego roku! Obecnie mamy 132 browary w Polsce. Ważną liczbą jest aż szesnaście nowych inicjatyw kontraktowych, które przez swą nazwę „browary kontraktowe” często nie są rozróżniane od browarów faktycznie istniejących. Podział piwowarskiej sceny w obrębie browarów i inicjatyw produkujących do 100 tys./hl rocznie wygląda następująco: Jakie były kryteria podziału? inicjatywy kontraktowe – nie posiadają własnego browaru, wynajmują moce browarów istniejących aby uwarzyć (samodzielnie lub na zlecenie) piwo na swoich autorskich recepturach browary rzemieślnicze nowofalowe – warzące nowofalowe style piwa (zazwyczaj górnej fermentacji) pod własną marką, zazwyczaj nie posiadają wyszynku piwa na miejscu browary restauracyjne – prowadzące restaurację i wyszynk gdzie następuje sprzedaż większości uwarzonego na miejscu piwa browary małe – tu zróżnicowanie pod względem skali i charakteru produkcji jest największe ale nie przekracza 100 tys hl/rocznie. Niektóre z tych browarów warzą nowofalowe style ale są one uzupełnieniem tradycyjnej oferty Kryteria nie są doskonałe bo przecież granica między browarem restauracyjnym a rzemieślniczym nowofalowym może być bardzo płynna. Weźmy chociażby Browar Widawa, który zaczynał jako restauracyjny ale wskutek zaangażowania i kreatywności właściciela i piwowara czyli Wojtka Frączyka zalicza się obecnie do browarów rzemieślniczych. Po opublikowaniu pierwszych wersji tych statystyk na FB zostałem poproszony o podanie konkretnych browarów zaliczanych do danych grup. Oto one: browary rzemieślnicze nowofalowe: ArtezanBazyliszekBednaryBrowar SpółdzielczyBrowar Stu MostówDuklaGościszewoHopiumJan Olbracht RzemieślniczyNepomucenPiwne PodziemiePodgórzPracownia PiwaProfesjaReden ŚwiętochłowiceSłodowy DwórStara SzkołaTwiggUrsa MaiorWąsoszWidawa browary małe: BartekBojanowoBrowar na JurzeBrowarnia Sobótka GórkaCiechanówCzarnkówEDIFortunaGrodzisk WielkopolskiGrybówJabłonowoJagiełłoKamionkaKorebKormoranKrajanLwówekZwierzyniecRacibórzStaropolskiTarczynTenczynekWitnicaZarzeczeZodiak inicjatywy kontraktowe: AleBrowarBeerCityBirbantBrodaczBrokreacjaBrowar Centralny RzemieślniczyChmielariumChmielogródDapperDoctor BrewFabrica RaraFabryka PiwaFaktoriaFolvarkFolwark PiwnyGenius LociGzubHajerHulaj DuszaInne BeczkiKingpinKraftwerkMały KurekMasonMazowieckie Zakłady Przemysłu FermentacyjnegoNinkasiOlimpPerunPintaPiwotekaPiwoWarowniaPolACzechRadugaRevoltaSolipiwkoSpiriferSzałPiwSzpuntTrzech KumpliWaszczukoweWrężel Według moich przewidywań w Polsce jest miejsce na co najmniej 500 browarów, większość z nich oczywiście będzie zaliczać się do grona restauracyjnych i rzemieślniczych. Perspektywa obejmuje około dziesięć lat ale już widać, że dynamika ich powstawania się zwiększa. Co do liczby piwnych premier to jest ona głównie stymulowania przez piwne festiwale na które piwowarzy chcą przygotować coś nowego. Zobaczmy jak zatem wygląda sytuacja pod tym względem w Polsce roku 2015. W pierwszym półroczu odbyło się dziesięć piwnych festiwali a w trakcie kolejnych sześć miesięcy również nie powinniśmy narzekać na nudę – przed nami co najmniej siedem piwnych imprez. Liczba tysiąca piwnych premier jest zatem w zasięgu choć sądzę, że tylko zbliżmy się do tej liczby. Ważne jednak jest by po pierwsze liczba premier wynikała głównie z debiutów nowych browarów, po drugie nie obywała się kosztem podstawowej oferty browaru i jego „okrętów flagowych”. Na szczęście ja mam kilka swoich ulubionych piw do których jestem w stanie wrócić w momencie gdy nie testuję nowinek. Pod tym względem niewiele zmieniło się od podsumowania premier w roku 2014 Wyświetl pełny artykuł ori2go 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się