dirk gently Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Witam, czy ktoś może zna wzór gdzie na wejściu jest temperatura, ilość cukru i objętość piwa, a na wyjściu liczba jednostek CO2? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?16711347#tag Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 7 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2015 Co prawda to liczy potrzebną ilość cukru, ale jak się kolega postara to swoje osiągnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Ale to jest kalkulator, a ja pytam o wzór, chyba że czegoś nie rozumiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 zapytaj kolegi @JacekKocurek - robił swego czasu kalkulator refermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Dobra, wymóżdżyłem/wyszukałem coś takiego: 4g cukru na litr piwa dają jedną jednostkę CO2 (zależność liniowa, przynajmniej w interesującym nas zakresie). To można wydedukować bawiąc się kalkulatorem. Jeśli chodzi o naturalnie rozpuszczony gaz w piwie, to na podstawie prawa Henry'ego: co2 = 3.0378 - (0.050062 * temp) + (0.00026555 * temp * temp) gdzie temp to temperatura w *F. Żeby zamienić celsjusze na farenhajty wystarczy pomnożyć przez 9/5 i dodać 32. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi