jsakic Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Mam już 7 warek za sobą (5 z brewkitów i 2 na bazie ekstraktów słodowych z chmieleniem) lecz dalej uważam, że jestem w piaskownicy Średnio wychoczą mi warki z 12 Blg na początku i jak zauważyłem jeżeli piana podczas fermentacji jest duża i stuka niemal w pokrywkę to zawsze mam bardzo dobre odfermentowanie tj. 2, 3 stopnie Blg na końcu. Natomiast jeżeli pianę podczas fermentacji mam wysokości ok 1 cm lub jej wogóle nie ma to najwyżej z 12 schodzi mi na 5. Czy to prawidłowa zależność czy jednak przypadek bo jednak za mną nadal za mało warek aby coś porównywać. Aktualnie nastawiona AIPA z ekstraktów początkowe plato to 13 ale piana tylko 1 cm lecz pracuje bardzo dobrze na drożdzach S-04. Czy znów mam się spodziewać małego odfermentowania piwa co wiążę się z małą zawartością alkoholu na poziomie 3 - 4 % oraz przewagą słodowego smaku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Mam już 7 warek za sobą (5 z brewkitów i 2 na bazie ekstraktów słodowych z chmieleniem) lecz dalej uważam, że jestem w piaskownicy Średnio wychoczą mi warki z 12 Blg na początku i jak zauważyłem jeżeli piana podczas fermentacji jest duża i stuka niemal w pokrywkę to zawsze mam bardzo dobre odfermentowanie tj. 2, 3 stopnie Blg na końcu. Natomiast jeżeli pianę podczas fermentacji mam wysokości ok 1 cm lub jej wogóle nie ma to najwyżej z 12 schodzi mi na 5. Czy to prawidłowa zależność czy jednak przypadek bo jednak za mną nadal za mało warek aby coś porównywać. Aktualnie nastawiona AIPA z ekstraktów początkowe plato to 13 ale piana tylko 1 cm lecz pracuje bardzo dobrze na drożdzach S-04. Czy znów mam się spodziewać małego odfermentowania piwa co wiążę się z małą zawartością alkoholu na poziomie 3 - 4 % oraz przewagą słodowego smaku? Wydaje mi się, że to kwestia drożdży i temp fermentacji. Im wyższa temperetura tym drożdże bardziej skłonne do wspinaczki, poza tym niektóre szczepy drożdży "tak mają". Na 67 warek tylko dwie próbowały wyjść przez rurkę lub były bliskie temu. Na odfermentowanie wpływ ma głównie schemat zacierania (dłuższa przerwa bliżej 62C lepsze odfermentowanie, bliższa 72C płytsze) i użyte słody, a także szczep drożdży. Z mojego doświadczenia wynika, że ekstrakty odfermentowują płycej. Szakal75 i jsakic 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karczmarz Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 S-04 to drożdże stworzone, do bardzo szybkiej fermentacji, czasem po 3 dniach potrafią zejść z 12 do 4 blg. Obfitość piany podczas fermentacji sugeruje przede wszystkim intensywność procesu. Wówczas cyrkulacja brzeczki jest większa, drożdże mają ułatwiony dostęp do cukrów i lepiej odfermentują dane piwo w przeciwieństwie do wolnej, spokojnej fermentacji. Poczytaj o natlenianiu brzeczki i zbieraniu gęstwy, bo te 2 aspekty często przenoszą na nowy level piwowarstwa. Ponieważ A - brak tlenu ogranicza odpowiednie namnożenie się drożdży, B - dodano zbyt małą ilość zdrowych komórek drożdży. jsakic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Czyli jednak jak przypuszczałem mała piana to oznaka słabej fermentacji tzn. ona się odbywa ale w piwie będzie mniej alkoholu np. 3% i jest to jakiś wyznacznik. Nie żebym celował głównie w piwa wysokoprocentowe ale zależy mi aby miały przynajmniej te 5% bo wtedy najlepiej mi smakują. Zawsze napowietrzam brzeczkę intensywnie mieszając a drożdze suche nawadniam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się