cahe Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 (edytowane) Wypiłem ostatnio rzeczone piwo w pubie i parę elementów mnie urzekło (piękny zapach, bardzo gładki i pełny, lekko słodki smak). Chciałbym w związku z tym niejako odtworzyć przepis na podstawie przesłanek . Primo - etykieta i skład: Słody jęczmienne, słód pszeniczny, płatki pszenne, płatki owsiane, chmiel Perle, chmiel Amarillo, chmiel Citra, chmiel Mosaic, drożdże IBU 45 Plato 15,5* Sprawę ułatwia trochę fakt, że kolejność składników na etykiecie powinna określać ilościowy stosunek surowców. Źródło etykiety: http://3.bp.blogspot.com/-EKw9lUmzdcE/VXXOfw8IrYI/AAAAAAAALI8/V9WqHQ_nCpQ/s1600/Pan%2BIPANi.JPG Będę uaktualniał ten temat z, mam nadzieję, coraz lepszymi wersjami receptury. Pomożecie? UPDATE: Pierwsze podejście: Trochę o chmieleniu z posta facebookowego: Otóż w najbliższy piątek warzymy Wheat IPA, czyli hybrydę tradycyjnego Witbiera oraz India Pale Ale. Łączymy zwiewność, świeżość, lekkość tradycyjnego pszenicznego piwa belgijskiego z mocą i goryczą India Pale Ale. Sypiemy do tego amerykański chmiel - nasze ulubione, hiper cytrusowe Amarillo, Citra oraz Mosaic. Koncetrujemy się głównie na aromacie - zatem poleci sporo chmielu do Whirlpoola oraz jeszcze więcej do tanka leżakowego - na zimno. Oraz trochę o zasypie: Zasyp i zacieranie będą Witka, chmielenie i program fermentacji rasowej amerykańskiej IPA, drożdże gdzieś ze środka (o ile taki istnieje!) obu - jakże odległych - styli. Celujemy w około 15,5 Plato, więc będzie dość krzepko. Jak będzie z pijalnością będziecie się mieli okazję dowiedzieć już za parę tygodni. Wszak i IPA i Witbier powinny być pite jak najświeższe! No widzisz nasz zasyp jest ani z witka - bo nie jest - jak tradycja nakazuje - na niesłodowanej pszenicy, (sypiemy płatki pszeniczne oraz słód pszeniczny) ani nie jest też zasypem weizena. P.S. Tak, wiem, że prościej pewnie byłoby zapytać piwowara z BTK, ale wtedy nie byłoby zabawy Edytowane 11 Lipca 2015 przez cahe Wozio 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 (edytowane) Zasyp wygląda na standardowy na wita/white ipa. Przeszukaj zapiski piwowarów, większość opiera się właśnie na pilzneński/płatki pszeniczne (ewentualnie część zamienić na słód pszeniczny)/płatki owsiane. Możesz wyjść od czegoś takiego: - słód pilzneński 50% - słód pszeniczny 20% - płatki pszeniczne 20% - płatki owsiane 10% Drożdże jakieś do witbiera czyli z suchych: S-33, Gozdawa CBW, Brewferm Blanche lub z płynnych FM20 Białe Walonki, Wyeast 3944 Belgian Witbier, WLP 400 Belgian Wit Ale. Co do powyższego update. Podejrzewam, że Panipani było solidnie nachmielone na aromat więc przerzuciłbym na Twoim miejscu część chmielenia bezpośrednio na aromat (na wyłączenie palnika) albo/i na zimno. W jaki sposób będziesz chłodził brzeczkę? Bo jeżeli nie chłodnicą to zbyt długi czas przebywania chmielu w stygnącej brzeczce (wysoka temp. utrzymuje się długo) spowoduje, że chmielenie na aromat nie będzie zbyt efektywne. Edytowane 11 Lipca 2015 przez Dazhdbog Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 11 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Po Twoich dopiskach. Jak sam widzisz sami przyznali, że dużo poszło na whirlpool i na zimno. Więc przerzuć część amerykańców na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cahe Opublikowano 11 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 Tak, przeczytałem je dopiero po zrobieniu pierwszej wersji receptury. Pracuje nad kolejnym updatem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rozoliani Opublikowano 2 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Odświeżam temat. Cholernie mnie intryguje wyraźny smak banana. Ponoć nie użyli drożdży do pszenicy. Ma ktoś pomysły jak świadomie osiągnąć taki efekt? Jakie drożdże? Temp. fermentacji? A może chmielenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 2 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2015 Zestresować drożdze górnej fermentacji, czyli zadać je w zbyt małej ilości oraz niskiej temperaturze (~12-13) i stopniowo ją podwyższać do optymalnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 ja ostatnio warzyłem na chmielach wai-iti i motueka z tego roku i piwko ma lekkie aromaty bananowe. Nie wiem na ile to zasługa drożdży Gozdawa US West Coast. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukaszns78 Opublikowano 12 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2023 cześć czy możecie się podzielić sprawdzoną recepturą na to piwko ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się