Skocz do zawartości

Kolejne wcielenie darkowego browaru


darko

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 132
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Właśnie zaciera się #33 Monachijskie Jasne

 

3800,00 gm Pilsner (2 Row) Ger (3,9 EBC)

100,00 gm Karapils (Litovel) (19,0 EBC)

 

12L wody

52°C - 15 minut

62°C - 25 minut

70°C - 30 minut

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

W niedzielę powstało kolejne piwo:

#34 BPA II

3200,00 g Pilsner (2 Row) Ger (3.9 EBC)

500,00 g Munich Malt (17.7 EBC)

400,00 g Biscuit Malt (45.3 EBC)

120,00 g Karapils (Litovel) (19.0 EBC)

100,00 g karmelowy jasny (128.0 EBC)

 

zacieranie: 52°C -15'; 62°C -30'; 72°C -30'

 

gotowanie 60 min

30,00 g Styrian Goldings [4.40%] (60 min)

5,00 g Marynka [8.30%] (60 min)

5,00 g Styrian Goldings [4.40%] (5 min)

 

gęstwa Belgian Ale (White Labs #WLP550)

fermentacja w temp. 18-19°C

 

Nie jestem zadowolony z poprzedniej warki BPA, zmieniłem więc trochę recepturę. Piwo ma wyjść jaśniejsze i mniej goryczkowe.

Pilnowałem temp. fermentacji aby ograniczyć produkcję fenoli. Po burzliwej piwo ma łagodniejszy zapach niż #32, jest jednak ewidentny diacetyl. Postoi jeszcze do wtorku.

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Wczoraj rozlałem 18 litrów z dodatkiem 130g glukozy. Teraz gotuje się:

 

#35 Rauchbier

 

1850g Pilsner (2 Row) Ge (3.9 EBC)

1600g Wędzony Caste Malt

700g Monachijski

200g Karmelowy Baltic Malt (150 EBC)

90g Melanoidynowy Weyermann

55g Carafa III Spezial

 

zacieranie: 52°C -30'; 62°C -30'; 72°C -45'

 

gotowanie 60 min

20,00 g Perle [8,8%] (60 min)

15,00 g Tettnanger [3,5] (10 min)

1 łyżeczka mchu irl. (10 min.)

 

gęstwa Wyeast Munich Lager

fermentacja w temp. 10 °C.

 

Wzorowany na przepisie z The Jamil Show.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W fermentorze znalazło się 18 litrów brzeczki 14 °Blg. Dwadzieścia godzin od zadania drożdży, póki co żadnych efektów :).

Te drożdże długo startują z mojego doświadczenia, przy jednej warce z nimi nawet się zestresowałem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 32 BPA to kompletna porażka. Wzór kiepskiego piwa domowego. Podczas fermentacji temperatura uciekła ponad 21°C. W smaku ostre, fenolowo-rozpuszczalnikowe, w dodatku jest przegazowane :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #33 na panelu u Infama otrzymała następujące komentarze:

piana: średnio trwała

nasycenie: trochę zbyt niskie.

goryczka: zbyt duża, przedłużona, zalegająca

zapach: delikatny, lekko miodowy? kwiatowy

smak: lekko estrowy, nuta zbożowa

 

Warka #34 została oceniona w ten sposób:

goryczka: pozostająca, za duża, zalegająca, zbyt silna, nieprzyjemna (nie ten chmiel?)

zapach: trochę zbyt słaby, lekko przyprawowy, chmielowy

smak: fenolowy, trochę kwaskowy, zdominowany goryczką.

W sumie jest jeszcze młode, może się ułoży. Wiem przynajmniej, że Styrian Goldings nie nadaje się chmielenia na goryczkę :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Uff, udało się naprawić kociołek. Zamiast fabrycznej grzałki zamontowałem płaską płytę grzewczą o mocy 2000W. Grzanie nie jest rewelacyjne, przy 15 litrach wody osiąga tempo 0,5 °C/min, ale to mnie zadowala. Przy podgrzewaniu wody i brzeczki będę posiłkował się grzałką do gotowania wody 900W. Jutro rano zacieranie i filtracja kolejnej warki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kolejna warka powstała 30 czerwca:

 

#36 English Pale

 

2000g Pilsner (2 Row) Ger (3.9 EBC)

2000g Vienna Malt (Weyermann) (5.9 EBC)

300g Caramel/Crystal Malt - 145EBC (145.0 EBC) Warminster

 

50 g Goldings, East Kent [4.80%] (60 min)

4 g Pearle [8.80%] (60 min)

30 g Cascade [5.50%] (0 min)

1 łyżeczka Irish Moss (Boil 5,0 min)

 

zadane starterem London Ale III (Wyeast Labs #1318), fermentacja w 20-21 °C.

 

Ekstrakt 14 °Blg. Od wczoraj stoi na fermentacji cichej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Odfermentowało do 3,5 °Blg, Pozorny stopień odfermentowania wynosi 75%. Rozlałem 19 lipca, glukoza 3,6g / 0,5 litra.

Na pierwszym planie dominuje chmiel Cascade.

Ukręciłem starter ze skosu Munich lager, w przyszłym tygodniu uwarzę Vienna Lager albo Bittera na szybko.

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Zmiana planów. Muszę zrobić coś na szybko, wykorzystam suszone drożdże i zrobię IRA, Roggena i może prawdziwe Grodziskie :D.

Roggen to jeszcze rozumiem, no ewentualnie grodziskie ale IRA na szybką konsumpcję :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego nie? Niski ekstrakt (powiedzmy 11 °Blg ), niska goryczka, mało chmielu, niska temperatura fermentacji da czysty profil. Drożdże Danstar Nottingham. Dwuacetyl dopuszczalny :D. Do Kazimierza powinno być OK.

Edytowane przez darko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego nie? Niski ekstrakt (powiedzmy 11 °Blg ), niska goryczka, mało chmielu, niska temperatura fermentacji da czysty profil. Drożdże Danstar Nottingham. Dwuacetyl dopuszczalny :D. Do Kazimierza powinno być OK.

W gruncie rzeczy może być, na dolnej granicy zrobione dojdzie szybko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#37 Irish Red Ale

 

3200.00 gm Pale Malt (2 Row) Castle Malting

120.00 gm Crystal Malt - 145EBC (145.0 EBC) Warminster

100.00 gm Caraamber (Weyermann) (70.9 EBC)

50.00 gm Jęczmień palony (Weyermann) (1150.0 EBC)

50.00 gm karmelowy ciemny (680.0 EBC)

 

22.00 gm Challenger [6.3%] (60 min) Hops 20.7 IBU

1 łyżeczka Irish Moss

 

Drożdże Danstar Nottingham

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.